Beneficiile vitaminei D
Dr. Stefania Grigore
Medic rezident Reumatologie
Ce este vitamina D
SusVitamina D este o vitamina solubila in grasimi, fiind un micronutrient esential pentru organismul uman. Consumul suficient de vitamina D ajuta la cresterea si dezvoltarea oaselor si a dintilor. De asemenea, poate oferi o rezistenta imbunatatita la anumite boli.
Cuprins articol
Cum se manifesta
SusOrganismul uman produce vitamina D in mod natural atunci cand este expus direct la lumina soarelui. De asemenea, vitamina D poate fi obtinuta din anumite alimente si suplimente pentru a asigura niveluri adecvate de vitamina in sange.
Vitamina D are mai multe functii importante. Poate ca cele mai vitale sunt reglarea absorbtiei calciului si a fosforului si facilitarea functionarii normale a sistemului imunitar.
Obtinerea unei cantitati suficiente de vitamina D este importanta pentru cresterea si dezvoltarea normala a oaselor si a dintilor, precum si pentru imbunatatirea rezistentei la anumite boli.
Semne si simptome
SusSimptomele unei deficiente de vitamina D la adulti pot include:
• oboseala
• dureri osoase sau musculare severe sau slabiciune
• fracturi de stres, in special la nivelul picioarelor, pelvisului si soldurilor
Cauze
SusPrintre potentialele cauze ale deficitului de vitamina D se numara urmatoarele:
- absorbtie insuficienta vitamina D din alimente (o problema de malabsorbtie)
- expunere insuficienta la lumina soarelui
- ficatul sau rinichii nu pot transforma vitamina D in forma sa activa in organism
- medicamente ce interfereaza cu capacitatea organismului de a converti sau absorbi vitamina D.
Factori care pot influenta aparitia deficitului de vitamina D
Mai multi factori pot afecta capacitatea organismului de a obtine o cantitate adecvata de vitamina D doar din lumina soarelui.
Este posibil sa aveti mai putine sanse sa absorbiti suficienta vitamina D de la soare daca:
• locuiti intr-o zona cu poluare ridicata
• folositi crema de protectie solara
• va petreceti cea mai mare parte a timpului in interior
• locuiti intr-un oras mare in care cladirile blocheaza lumina soarelui
• aveti pielea mai inchisa la culoare (cu cat nivelurile de melanina sunt mai ridicate, cu atat mai putina vitamina D poate fi absorbita de piele).
Acesti factori pot creste riscul de deficienta de vitamina D. De aceea, este important sa obtineti o parte din vitamina D din surse care nu sunt expuse la soare, precum alimentatia bogata in vitamina D (uleiul de peste, somonul, lactatele si cerealele fortificate cu vitamina D, galbenusul, ficatul de vita, etc.) si suplimentele alimentare.
Tipuri de afectiune
SusIn plus, fata de beneficiile sale primare, cercetarile sugereaza ca vitamina D poate juca, de asemenea, un rol in:
• Reducerea riscului de scleroza multipla. O revizuire din 2018 a studiilor bazate pe populatie a constatat ca nivelurile scazute de vitamina D sunt legate de un risc crescut de scleroza multipla.
• Diminuarea riscului de a dezvolta boli de inima. Nivelurile scazute de vitamina D au fost legate de un risc crescut de boli de inima, cum ar fi hipertensiunea, insuficienta cardiaca precum si de un risc crescut de accident vascular cerebral. Nu este clar insa daca deficitul de vitamina D contribuie la aparitia bolillor de inima sau pur si simplu indica o stare de sanatate precara din cadrul unei afectiuni cronice.
• Reducerea probabilitatii de a dezvolta boli grave. Desi studiile sunt mixte, vitamina D poate face mai putin probabila gripa severa si infectiile COVID-19. O analiza recenta a constatat ca nivelurile scazute de vitamina D contribuie la sindromul de detresa respiratorie acuta.
• Sustinerea sanatatii imunitare. Persoanele care nu au niveluri adecvate de vitamina D ar putea avea un risc crescut de infectii si boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, diabetul de tip 1 si boala inflamatorie intestinala.
• Cercetarile au aratat ca vitamina D ar putea juca un rol important in reglarea starii de spirit si in diminuarea riscului de depresie.
O analiza a 7.534 de persoane a constatat ca cei care se confrunta cu emotii negative si care au primit suplimente de vitamina D au observat o imbunatatire a simptomelor. Suplimentarea cu vitamina D ar putea ajuta persoanele cu depresie care au, de asemenea, o deficienta de vitamina D. Un alt studiu a identificat nivelurile scazute de vitamina D ca fiind un factor de risc pentru simptome mai severe de fibromialgie, anxietate si depresie.
• Vitamina D ar putea fi un ajutor benefic pentru scaderea in greutate.
Persoanele cu o greutate corporala mai mare au o sansa mai mare de a avea niveluri scazute de vitamina D. Intr-un studiu, in care persoanele cu obezitate au primit suplimente de vitamina D in plus fata de respectarea unui plan de dieta de slabire, au pierdut mai multa greutate si masa adipoasa decat membrii grupului placebo, care au urmat doar planul de dieta. Un alt studiu a evidentiat ca persoanele care au luat zilnic suplimente de calciu si vitamina D au pierdut mai mult in greutate decat subiectii care au luat un supliment placebo.
Cercetatorii sugereaza ca atat calciul, cat si vitamina D suplimentare ar fi putut avea un efect de suprimare a apetitului. Cercetarile actuale nu sustin ideea ca vitamina D ar cauza pierderea in greutate, dar se pare ca exista o relatie intre vitamina D si greutate.
• Vitamina D se poate folosi ca unic tratament pentru psoriazis. Pentru mai multe informatii, solicitati sfatul unui medic dermatolog.
Diagnostic
SusUn medic specialist precum medicul de familie, medicul internist, sau oricare alt medic caruia va adresati cu semnele si simptomele unui deficit de vitamina D, poate diagnostica o deficienta de vitamina D prin efectuarea unui simplu test de sange, mai exact dozarea 25-OH-vitaminei D serice.
Un nivel normal se incadreaza intre 20 si 40 ng/mL. Daca aveti o deficienta, medicul poate solicita efectuarea unei radiografii pentru a verifica rezistenta oaselor.
Daca primiti un diagnostic de deficienta de vitamina D, medicul va va recomanda probabil sa luati suplimente de vitamina D. Daca aveti o deficienta severa, acesta va poate recomanda in schimb tablete sau lichide cu doze mari de vitamina D.
De asemenea, ar trebui sa va asigurati ca obtineti vitamina D prin lumina soarelui si prin alimentele pe care le consumati.
Tratament
SusDozele dietetice recomandate pentru vitamina D sunt urmatoarele:
• sugari (0-12 luni): 10 mcg (400 UI)
• copii si adolescenti: 15 mcg (600 UI)
• adulti cu varste cuprinse intre 18 si 70 de ani: 15 mcg (600 UI)
• adulti cu varsta peste 70 de ani: 20 mcg (800 UI)
• femei insarcinate sau care alapteaza: 15 mcg (600 UI)
Daca luati o cantitate excesiva de suplimente de vitamina D, este posibil sa aveti o cantitate prea mare. Cu toate acestea, este putin probabil ca acest lucru sa se intample prin dieta sau prin expunerea la soare, deoarece organismul regleaza cantitatea de vitamina D produsa prin expunerea la soare.
Toxicitatea vitaminei D poate duce la o crestere a nivelului de calciu din sange. Acest lucru poate duce la o varietate de probleme de sanatate, cum ar fi:
• greata
• apatie
• varsaturi
• dureri abdominale
• deshidratare
• confuzie
• sete crescuta.
Adresati-va medicului sau farmacistului daca suspicionati ca efectele adverse ar putea fi cauzate de un exces de vitamina D si opriti administrarea suplimentului.
Preventie
SusPrevenirea instalarii unui deficit de vitamina D se poate realiza printr-o expunere suficienta, dar nu excesiva, la razele soarelui si printr-o alimentatie cat mai sanatoasa, echilibrata si bogata in vitamina D. Printr-o suplimentare corecta si prin adaugarea de alimente bogate in vitamina D, deficitul poate fi corectat cu usurinta.
Concluzii
SusVitamina D are multe beneficii potentiale. Aceasta poate reduce riscul anumitor boli, poate contribui la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea simptomelor de depresie si poate ajuta la gestionarea greutatii.
Este greu sa obtineti suficienta vitamina D doar prin alimentatie, asa ca este posibil sa doriti sa solicitati unui medic un test de sange si sa luati in considerare administrarea unui supliment de vitamina D in cazul in care sunteti la risc sau aveti un deficit al acestui micronutrient.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Mango si papaya, beneficii pentru sanatate
- Ce beneficii ofera varza pentru sanatate
- Beneficiile citricelor: portocale, mandarine, grapefruit, pomelo
- Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
- Beneficiile ananasului pentru sanatate
- Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare
- Fructe benefice pentru o piele perfecta
- Lucruri pe care nu le stiai despre rosii si beneficiile acestora
- Deficitul de vitamina D
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate
- Imunitatea copiilor, provocarea parintilor. Cum facem fata acestei provocari?