Beneficiile mai putin stiute ale probioticelor
Ce sunt probioticele si ce rol au?
SusCu totii stim ca probioticele (greaca "pro" - "pentru" si "bios" - "viata") sunt bacterii prietenoase pentru organismul uman, care lupta cu bacteriile rele, daunatoare organismului. Cunoastem ca acestea ajuta digestia, imbunatatesc absorbtia nutrientilor si, mai ales, nu uitam sa le asociem antibioticelor atunci cand acestea din urma ne sunt prescrise.
Dezechilibrele din microbiomul intestinului nu duc doar la probleme digestive, ci multe alte efecte negative pot fi resimtite - de la sentimente de oboseala la depresie, disfunctii tiroidiene, autoimune si o serie de probleme ale pielii.
Dar cat de cunoscut ne este faptul ca probioticele ne dau o stare de spirit buna sau ne ajuta sa avem un par des si sanatos?
Cum este acest lucru posibil?
Probioticele sunt formate din tulpini (originea microorganismelor vii), intalnite sub denumire latina.
Fiecare tulpina ofera un beneficiu diferit pentru sanatate, iar combinarea acestor tulpini ajuta la obtinerea avantajelor dorite asupra sanatatii.
Cuprins articol
Probleme Digestive
SusCercetarile efectuate pe tulpinile Lactobacillus si Bifidobacterium au confirmat ca probioticele ajuta in problemele digestive: gaze, crampe, diaree, constipatie, Boala Crohn,
Boala inflamatorie a intestinului, Sindrom de colon iritabil, intoleranta la lactoza, gluten, colita ulcerative sau diverticuli.
De asemenea, probioticele sunt eficiente in probleme asociate cu absorbtia nutrientilor si cresterea in greutate.
Imunitate
SusO flora microbiana puternica inseamna un organism mai sanatos, gata sa lupte cu agentii patogeni care ii ameninta sanatatea. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum si Bifidobacterium longum ajuta in intarirea sistemului imunitar si in afectiuni autoimune.
Afectiuni ale florei vaginale
SusPeste 50 de specii diferite de organisme minuscule traiesc in interiorul vaginului, iar multi dintre acesti microbi sunt un tip de bacterii numite lactobacili.
Aceste bacterii ajuta la mentinerea vaginului sanatos, cat mai putin vulnerabil la infectii.
Atunci cand o femeie a facut sex neprotejat, experimenteaza modificari ale hormonilor sau nu exista o igiena, lipsa lactobacililor si o supramultiplicarii oricarui alt microb poate provoca un dezechilibru in vagin care poate duce la: miros neplacut, scurgeri, discomfort, mancarime sau chiar cresterea sanselor de vaginoza bacteriana, trichomoniaza si alte infectii de tract urinar.
Stare de spirit si capacitati cognitive
SusSpecialistii au confirmat: creierul tau comunica cu flora microbiana printr-o axa creier-stomac.
Nu degeaba cele mai multe senzatii intense (emotii, frici, sentimente profunde de fericire su tristete) le resimtim in stomac.
Studiile recente arata ca un consum adecvat de probiotice ajuta la imbunatatirea starii de spirit si a cognitiei.
Acest lucru este posibil intrucat intestinul gazduieste cel de-al doilea creier, sistemul nervos enteric.
Exista tulpini probiotice specifice, in special tulpinile Lactobacillus si Bifidobacterium, numite si tulpini „psiobiotice” care au diverse beneficii terapeutice:
De exemplu, un studiu, publicat in Frontiers of Neuroscience, a aratat ca persoanele cu boala Alzheimer care au luat probiotice (L. acidophilus, L. casei, B. bifidum si L. fermentum) au avut efecte pozitive asupra functiilor cognitive precum invatarea si memoria.
Pielea sanatoasa
SusDe curand, lumea dermato-cosmeticelor sia nutraceuticelor a cuprins spectrul probioticelor ca solutie pentru o piele sanatoasa, stralucitoare, dar si pentru ameliorarea acneei, eczemelor, eruptiilor cutanate sau a rozaceei. Exista dovezi ca anumite tulpini Lactobacillus si Bifidobacterium au un efect benefic asupra pielii. Cu cat flora intestinala este mai puternica, cu atat pierderea de apa este redusa semnificativ. In consecinta, pielea ta va ramane sanatoasa si bine hidratata pentru perioade mai lungi de timp.
Diferite studii efectuate pe oameni sugereaza ca suplimentarea probioticelor naturale organismului ajuta in gestionarea dermatitei atopice. Totodata, bacteriile probiotice ingerate pot accelera recuperarea homeostazei imune cutanate dupa expunerea la UV si, prin urmare, joaca un rol important in prevenirea unor afectiuni induse de expunerea pielii la razele UV.
Parul puternic si hormonii
SusUn dezechilibru al testosteronului influenteaza caderea parului, iar nivelul acestuia scade treptat dupa varsta de 30 de ani. Studiile arata insa ca un consum de probiotice poate stimula productia de testosteron.
Cei care nu au suficiente bacterii probiotice benefice sunt mai predispusi la probleme hormonale, iar pierderea / subtierea parului este un simptom foarte frecvent al acestor dezechilibre hormonale.
Mai mult decat atat, suplimentarea cu probiotice creste cu 25,5% nivelul de vitamina D - cruciala pentru profilurile hormonale sanatoase atat la barbati, cat si la femei.
Chiar daca nu aveti afectiuni intestinale si consumati o cantitate adecvata de alimente fermentate, este dificil sa obtineti toate tipurile de tulpini probioticele de care aveti nevoie doar din dieta.
Cei mai multi dintre noi avem intestinul afectat in urma curelor cu antibiotice si al dietelor bogate in carbohidrati. Suplimentarea cu un probiotic ajuta la restabilirea dezechilibrelor microbiomului si intareste sistemul imunitar.
Eficacitatea probioticelor depinde de cat de rezistente sunt odata ajunse in mediul acid al stomacului, de aceea, obtinerea probioticelor din suplimente alimentare garanteaza un numar mult mai mare de UFC-uri, decat din hrana.
MEGA BIOTIC are eliberare prelungita si rezistenta la aciditatea gastrica, asigurand supravietuirea probioticelor pana in intestine. MEGA BIOTIC garanteaza 20 miliarde UFC si cel mai mare numar de tulpini probiotice - 15 tulpini lactice benefice care maresc spectrul afectiunilor care pot fi combatute + zinc, pentru intarirea imunitatii.
MEGA BIOTIC are eficienta dubla dovedita, atat in cazul diareei, cat si in cazul constipatiei, si cea mai larga adresabilitate: pentru intestinul gros (Bifidobacterium) si pentru intestinul subtire, (Lactobacillus).
MEGABIOTIC are cel mai mare numar de tulpini lactice: Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis, Lactobacillus casei, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus salivarius si Zinc.
MEGA BIOTIC:
• se asociaza antibioticelor;
• reduce bacteriile daunatoare si reface flora intestinala protectoare;
• stimuleaza digestia si regleaza tranzitul intestinal (diaree / constipatie);
• intareste functia imunitara;
• are efect antiviral, antifungic, antiparazitar; combate infectiile (precum cele cauzate de H. Pylori, infectii vaginale, urinare, cutanate, pulmonare);
• este util in disbioze (balonare, flatulenta);
• indigestie, colon iritabil;
• intolerante alimentare (gluten, lactoza);
• sustine sanatatea orala.
Cosmo Pharm iti aduce Sanatate din natura!
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Probioticele amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil
- Probioticele, adjuvanti excelenti in prevenirea racelii
- 15 alimente bogate in probiotice
- Cand si de ce trebuie sa luam probiotice?
- Cand si de ce se administreaza probioticele?
- Probleme digestive frecvente de sarbatori. Cauze, trucuri si medicamente utile
- Mituri ale problemelor digestive
- Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna
- 7 pasi sa va imbunatatiti digestia odata cu inaintarea in varsta