Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Beneficiile armurariului, planta din care este extrasa silimarina

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Beneficii pentru sustinerea sanatatii

Sus
Beneficiile armurariului, planta din care este extrasa silimarina

De multe ori, cele mai eficiente remedii se gasesc in natura, iar armurariul nu face exceptie de la aceasta regula.

Denumit stiintific Silybum marianum, armurariul nu este altceva decat planta cunoscuta popular sub denumirile ciulin sau scai pestrit. Introdusa in rutinele ce vizeaza sanatatea ficatului si nu numai, aceasta planta are multiple beneficii pentru sanatate, datorita continutului in silimarina.

Ciulinul isi are originile in Europa de Sud si prefera solul uscat. in tara noastra, se regaseste din belsug in zona campiei Dobrogei si este utilizat in alimentatie, dar si sub forma de supliment alimentar.

Afla totul despre proprietatile sale, despre dozele recomandate, despre perturbarile in care este recomandat complementar tratamentelor alopate, dar si despre modul de administrare si eventualele precautii, in cele ce urmeaza:

Cuprins articol

  1. Beneficii pentru sustinerea sanatatii
  2. Ce este armurariul si ce substante contine
  3. Beneficii
  4. Administrare
  5. Contraindicatii
  6. Citeste pe aceeasi tema

Ce este armurariul si ce substante contine

Sus

Armurariul, cunoscut si drept ”scai pestrit”, este o planta cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra sanatatii.Utilizat pentru sustinerea sanatatii hepatice, compusul principal regasit in Armurariu este silimarina.

In zilele noastre, armurariul se cultiva cu precadere pentru obtinerea compusului principal, silimarina, un complex de bioflavonoide (silibina, silicristina si silidiamina) cu rol hepatoprotector, antioxidant si de sustinere a sintezei normale de compusi cu caracter antioxidant (glutation si superoxid dismutaza). Acestea au rol hepatoprotector, antioxidant si creste productia naturala de glutation si de superoxid dismutaza.

Fun fact: Armurariul este si floarea oficiala a Scotiei  si o inspiratie atat pentru artistii locali, cat si pentru poeti.

Beneficii

Sus

Beneficiile extractului de armurariu si al principiului activ continut - silimarina pentru sanatate

Silimarina provenita din  extractul de armurariu  este cunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante, antivirale si antiinflamatoare. Medicina traditionala folosea acest extract pentru tratarea afectiunilor ficatului si ale vezicii biliare, pentru a stimula productia laptelui matern dar si ca remediu pentru eventualele perturbari in functionarea normala a ficatului rezultate in urma muscaturilor de serpi veninosi sau a ingestiei de alcool si substante otravitoare. Stiinta confirma mai multe beneficii ale extractului de armurariu si al principiului activ continut - silimarina.

Hepatoprotector

Extractul de armurariu se foloseste adesea datorita rolului sau hepatoprotector. Acesta se foloseste ca terapie complementara in cazul persoanelor care sufera de diferite afectiuni ale ficatului, precum steatoza hepatica alcoolica sau non-alcoolica, hepatita sau chiar ciroza. Silimarina este folosita si pentru a proteja ficatul de diferite tipuri de toxine si pentru a sustine regenerarea celulara.
 
Cercetarile medicale au demonstrat ca acelasi extract poate imbunatati functia hepatica, atunci cand este administrat ca  supliment alimentar pentru ficat, avand actiune in reducerea procesului inflamator local. Acest lucru se intampla datorita functiei antioxidante a silimarinei, care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi produsi in timpul metabolizarii diverselor tipuri de compusi.

Suport in reducerea declinului al declinului mental asociat inaintarii in varsta

Armurariul a fost folosit ca remediu pentru afectiuni neurologice precum Alzheimer sau Parkinson. Proprietatile sale antiinflamatoare si antioxidante au rol neuroprotector si pot contribui la preventia declinului  functiilor cognitive asociate cu inaintarea in varsta. in urma studiilor derulate, silimarina din extractul de armurariu a demonstrat ca are abilitatea de a preveni stresul oxidativ la nivelul celulelor creierului, iar acest lucru ar putea ajuta in preventia declinului mental.

Adjuvant in tratarea dislipidemiei

Ciulinul de lapte poate fi utilizat in tratarea dislipidemiei, deoarece are un efect hipolipidemic. De asemenea, completarea tratamentului alopat cu suplimente pe baza de armurariu reduce riscul dezvoltarii diabetului zaharat, datorita efectului sau de modulare a glucozei. Mai mult decat atat, combinatia terapiei alopate administrate in tratamentul dislipidemiei cu ciulinul de lapte s-a dovedit mai eficienta in modificarea tuturor parametrilor profilului lipidic decat administrarea individuala a metodelor de tratament, conform unui  studiu din 2020.

Protector al sistemul osos - previne osteoporoza

Pierderea progresiva a masei osoase rezulta in aparitia osteoporozei, o afectiune care se manifesta prin reducerea densitatii osoase, dureri si predispozitie la fracturi. Armurariul testat experimental si pe animale stimuleaza mineralizarea oaselor si are un potential rol preventiv pentru pierderea masei osoase. Studiile sugereaza si ca ar putea fi util in terapia pentru preventia sau impiedicarea pierderilor osoase asociate menopauzei.

Remediu complementar in tratarea cancerului

Efectele antioxidante ale silimarinei provenite din armurariu ar putea avea efecte anticancerigene. Pe langa asta, acelasi extract ar putea fi util in reducerea efectelor secundare pe care le intampina pacientii care se trateaza de cancer.

Adjuvant in tratarea acneei

Acneea este o afectiune cronica inflamatorie a pielii. Desi nu prezinta riscuri de complicatii, poate lasa semne la nivelul  epidermei. De altfel, este dureroasa si poate afecta  sanatatea emotionala. Studiile coreleaza aparitia acneei cu stresul oxidativ. Datorita rolului antioxidant si antiinflamator al armurariului, acesta poate fi administrat ca supliment alimentar sau adjuvant in tratarea acestei afectiuni. Un studiu desfasurat pe o perioada de 8 saptamani a aratat ca asocierea silimarinei din extractul de armurariu cu terapia alopata utilizata in acnee a condus la rezultate pozitive comparativ cu administrarea doar a tratamentului alopat.
 
Echilibreaza nivelul glicemic in randul persoanelor care sufera de diabet

Extractul din armurariu  poate fi  utilizat  complementar in gestionarea diabetului de tip 2. Unul dintre compusii pe care ii contine actioneaza precum medicamentele antidiabetice si imbunatateste sensibilitatea la insulina, spun  studiile, scazand, totodata, nivelul de zahar din sange. De altfel, s-a constatat ca persoanele care consuma in mod regulat silimarina experimenteaza o scadere a nivelului glicemiei si   hemoglobina glicozilata. Mai mult decat atat, proprietatile antioxidante si antiinflamatoare ale armurariului reduc riscul evolutiei diabetului si pe cel al aparitiei complicatiilor asociate, precum sunt afectiunile renale.

Extractul de Armurariu util in tratamentul complementar al diverselor afectiuni

Datorita bioflavonoidelor din componenta sa, extractul de armurariu este un remediu complementar tratamentelor alopate pentru o serie de afectiuni:
- Consumul ridicat de alcool - extractul de armurariul contribuie la sustinerea functiilor de regenerare hepatica
- Ciroza - datorita rolului antioxidant si antiinflamator, extractul de armurariu ajuta la regenerarea functiei hepatice si este adesea recomandat ca adjuvant, complementar tratamentelor alopate si terapiilor precum radioterapia.
- Alte tipuri de cancere, inclusiv cancerul de piele - datorita efectelor de combatere a actiunii radicalilor liberi si de reducere a inflamatiei, armurariul completeaza tratamentele anti-cancer agresive, pentru a readuce echilibrul privind starea de sanatate hepatica
- Afectiuni hepatice - rolul hepatoprotector al silimarinei ajuta la refacerea celulelor hepatice si stimuleaza vindecarea acestora.
- Diabetul - extractul de armurariu echilibreaza nivelul glicemiei si sensibilitatea la insulina.
- Afectiunile cardiovasculare - extractul de armurariu are rol cardioprotector, datorita efectului sau de a creste nivelul colesterolului bun HDL, dar si proprietatii de a reduce presiunea arteriala.

Administrare

Sus

Administrarea extractului de armurariu: forme de administrare si doza zilnica recomandata 

Alimentatia dezechilibrata, consumul de alcool, fumatul, stilul de viata sedentar, expunerea la factori de stres, dar si administrarea anumitor tratamente medicamentoase pot afecta sanatatea ficatului si nu numai. Armurariul vine in sprijinul functiei hepatice si are o serie de numeroase alte beneficii pentru sanatate. insa, la fel ca in cazul tuturor suplimentelor alimentare e important sa tii cont de cateva reguli in ceea ce priveste administrarea.

Forme de administrare ale extractului de armurariu

Armurariul se gaseste sub forma de pulbere si tinctura. Acestea stau, insa, la baza altor preparate:

- Infuzia de armurariu  se prepara adaugand o lingurita de fructe proaspete, maruntite, in 250 ml de apa. Preparatul se lasa 10 minute la infuzat, in vas acoperit, dupa care se strecoara cu ajutorul unei site. Se pot consuma doua cani zilnic, inainte de masa.

- Pulberea de armurariu  se obtine prin macinarea fructelor de ciulin. Se administreaza de trei ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa, in cantitate mica (un varf de cutit), dupa care se bea un pahar cu apa.

- Infuzia combinata cu armurariu  se prepara prin macerare peste noapte, cu o lingurita de pulbere de armurariu si 100 ml de apa. Dupa strecurare, se completeaza lichidul cu 100 ml de apa fiarta, se lasa la infuzat 15 minute, se strecoara din nou si se consuma de trei ori zilnic, inaintea meselor.

- Tinctura de armurariu  se obtine prin macinarea a 50g de fructe de armurariu si macerarea acestora in 250 ml de alcool pur cu o concentratie de 70 de grade. Preparatul se macereaza timp de 10 zile la temperatura camerei, intr-un vas inchis ermetic. Ulterior, se strecoara prin sita cu tifon. Se consuma 10-15 picaturi inainte de fiecare masa, timp de 20 de zile, pentru o cura completa.

- Cataplasma cu armurariu  se obtine prin umezirea cu apa calda a pulberii de armurariu si poate fi folosita cutanat, pentru tratarea inflamatiilor pielii.
 
Administrarea comprimatelor cu armurariu si silimarina

In ceea ce priveste administrarea comprimatelor cu armurariu sau a celor cu silimarina, indicatiile de administrare si doza zilnica recomandata se gasesc in capitolul dedicat din pachetul de instructiuni. Suplimentele naturale cu armurariu si silimarina se administreaza cu precadere in completarea tratamentelor pentru ficat gras sau ficat marit. 

Un  studiu publicat in National Library of Medicine  arata ca extractul de armurariu standardizat in silimarina si fosfolipidele esentiale au o actiune sinergica. Astfel, complexul natural rezultat in urma asocierii fosfatidilcolinei cu silibina (compusul activ dominant al silimarinei) faciliteaza absorbtia celor doi compusi atat la nivel intestinal, cat si in circulatia sangvina. 

In cazul suplimentelor cu silimarina, doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta si de scopul administrarii si se incadreaza, de regula, in intervalul 200 - 400 mg, in functie de recomandarile medicului specialist in hepatologie. in functie de situatie, iata cum poate arata o schema de tratament:

- Administrare silimarina pe termen lung - cate doua comprimate cu 70 mg silibina administrate de doua sau trei ori pe zi, timp de minimum 3 luni, inaintea meselor principale;
- Administrare preventiva silimarina - pentru preventie, administrarea a doua comprimate zilnic, inainte de masa, este suficienta;

Contraindicatii

Sus

Contraindicatii si precautii ale extractului de armurariu

Efectele secundare care pot aparea in urma administrarii extractului de armurariu sunt rare.

In ceea ce priveste precautiile extractului de armurariu pot fi rezumate astfel:
- Extractul de armurariu nu se administreaza in cazul in care pacientul are alergie sau hipersensibilitate la oricare dintre componentele produselor care le contin.
- Armurariul si silimarina nu sunt recomandate femeilor care sufera de diferite afectiuni ce au la baza un dezechilibru al hormonilor sexuali feminini.
- Extractul de armurariu poate modifica activitatea enzimelor ce metabolizeaza anumite medicamente, astfel ca se recomanda informarea medicului curant.

Atunci cand urmezi un tratament alopat care poate afecta functia hepatica, este important sa discuti cu medicul tau despre utilizarea suplimentelor alimentare ce contin extract de armurariu. Acestea pot veni in completarea tratamentelor alopate, prescrise de catre medicul specialist.

Sursa foto: Pexels, Unsplash

Resurse:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20564545
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28125040
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22352731
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27517806
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23492971
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19647779/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23781510
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26858957
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19260380
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27340676
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25396404
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11896/
13. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-138/milk-thistle


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.