Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ai urmat un tratament medicamentos? Ficatul are urgent nevoie de protectie si regenerare!

Actualizat la data de: 25 Mai 2020
Ai urmat un tratament medicamentos? Ficatul are urgent nevoie de protectie si regenerare!

Una dintre principalele functii ale ficatului este de a metaboliza substantele pe care le administram, inclusiv medicamente care ne ajuta sa vindecam alte afectiuni.

Atunci cand medicamente noi sunt dezvoltate, acestea sunt testate pe scara larga inainte de a fi aprobate pentru utilizare generala.

Persoanele cu o boala hepatica pot avea un risc crescut de a dezvolta leziuni hepatice atunci cand sunt utilizate anumite medicamente. Medicamentele despre care se stie ca sunt toxice pentru persoanele cu afectiuni hepatice poarta, de obicei, un avertisment in prospect cu privire la administrarea acestuia.

Medicamentele pe care le luam pentru a ne imbunatati sanatatea ne pot afecta ficatul, ducand la moartea celulelor hepatice numite hepatocite. Reactiile de hipersensibilitate la medicamente pot rani ficatul: granuloamele hepatice, mici zone inflamate ale tesutului, se pot dezvolta dupa utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene AINS, medicamente anticonvulsive si izoniazidului. Antibioticele pot bloca fluxul de bila, o afectiune numita colestaza cronica, care duce la icter. Steroizii anabolici, contraceptivele orale si estrogenii pot duce la cresterea tumorilor hepatice. HIV accelereaza leziunile hepatice cauzate de VHC sau virusul hepatitei B (VHB).

Steroizii anabolici, contraceptivele orale si aportul in exces de vitamina A dauneaza vaselor de sange din ficat. Medicamente prescrise pentru unele tipuri de cancer, artrita reumatoida si psoriazis sever pot provoca ficat gras (o acumulare de trigliceride).

In functie de medicamentul administrat, simptomele leziunilor hepatice se pot manifesta fie imediat, fie dupa cateva luni, sau chiar ani. Simptomele pot include durere abdominala, oboseala, febra, durere de cap, icter, eruptii cutanate, mancarime, scaderea poftei de mancare, diaree, greata si varsaturi, urina inchis la culoare, scaune albe.

Cand se administreaza un medicament care poate provoca leziuni hepatice, medicul poate recomanda pacientului efectuarea unor teste de sange care pot detecta daca ficatul este afectat chiar inainte de aparitia simptomelor. Uneori, medicul poate cere efectuarea unui test inainte de a incepe un tratament medicamentos pentru a fi sigur ca ficatul este sanatos. Aceste teste sunt: AST (aspartat aminotransferaza), ALT (alanina aminotransferaza), AP (fosfataza alcalina) si bilirubina.

In general, medicii sunt preocupati de afectarea grava a ficatului indusa de medicatie atunci cand nivelurile de AST si ALT cresc de 3 pana la 5 ori sau mai mult peste valoarea initiala, sau daca exista o crestere a bilirubinei. Daca cresterile sunt minore, medicatia este continuata si testele hepatice monitorizate. In cele mai multe cazuri, testele hepatice vor reveni la normal, in ciuda continuarii tratamentului.

Un alt grup de medicamente care pot afecta testele hepatice sunt cele care scad colesterolul cunoscute in mod obisnuit ca „statine”. In marea majoritate a cazurilor, aceste cresteri sunt nesemnificative, in ciuda utilizarii continue a tratamentului medicamentos.

Pacientilor care prezinta o boala hepatica usoara li se pot administra in siguranta majoritatea medicamentelor care se elibereaza pe baza de reteta. Daca o persoana cu boala hepatica preexistenta dezvolta leziuni hepatice, deteriorarea poate fi mai severa ca la o persoana sanatoasa. Din acest motiv, ori de cate ori este posibil, medicii prefera sa administreze medicamente care sa nu afecteze sanatatea ficatului.

Persoanele care consuma alcool in mod regulat au un risc mai mare de a produce leziuni hepatice severe. Consumul de alcool afecteaza modul in care ficatul descompune anumite medicamente. Cei cu tipuri mai grave de boli hepatice, cum ar fi ciroza, trebuie sa fie mai atenti cu privire la tipurile si doza de medicamente pe care le iau.
De asemenea, utilizarea abuziva de steroizi pot deteriora definitiv ficatul.

Pentru a ne proteja ficatul este indicat sa insotim tratamentul medicamentos cu un supliment hepatic care va proteja, detoxifia si regenera ficatul.

Alege un detoxifiant hepatic de calitate

Un supliment natural eficient pentru sanatatea ficatului protejeaza de efectele nocive ale alcoolului, grsimii, zahrului i a tuturor celorlalte toxine pe care este nevoit s le prelucreze.

Hepanox Protect Detox, un ficat mai sanatos!

Hepanox Protect Detox din gama Total Care de la Cosmo Pharm este eroul ficatului tau! Extractele standardizate de silimarina, colina, extractul de anghinare, papadia, brusturele si schizandra actioneaza pentru sanatatea ficatului, avand puternice proprietati detoxifiante si antioxidante.

O capsula de Hepanox Protect Detox pe zi, timp de 3 luni:
- protejeaza membrana celulara si stimuleaza regenerarea celulelor hepatice;
- impiedica patrunderea in celule a substantelor hepatotoxice precum alcool, metale grele, medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene AINS, antibiotice de veche si de ultima generatie, steroizi, medicamente anticonvulsive, contraceptive orale etc.
- contribuie la pastrarea integritatii si functionalitatii ficatului;
- detoxifica ficatul: creste productia de enzime antioxidante, neutralizand radicalii liberi;
- ajuta la eliminarea toxinelor din organism;
- stimuleaza secretia si eliminarea normala a bilei;

Hepanox Protect Detox este indicat ca protector hepatic (in cazul medicamentelor hepatotoxice, dietei, colorantilor si conservantilor alimentari, alcoolului, expunerii la poluanti, chimicalelor, ierbicidelor, pesticidelor si al altor poluanti de mediu), adjuvant in hepatite toxice, alcoolice, cronice, ciroze si insuficienta hepatica.

Cosmo Pharm iti aduce Sanatate din Natura!


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.