Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. Afla daca suferi de aceasta problema!

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Introducere

Sus
6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. Afla daca suferi de aceasta problema!

Fierul este un mineral de care corpul nostru are nevoie pentru multe functii. De exemplu, fierul face parte din hemoglobina, o proteina care transporta oxigenul din plamani prin corpul nostru. Ne ajuta muschii sa stocheze si sa utilizeze oxigenul. De asemenea, fierul face parte din multe alte proteine si enzime.

Corpul tau are nevoie de cantitatea potrivita de fier. Daca aveti prea putin fier, puteti dezvolta anemie feripriva. Cauzele nivelului scazut de fier includ pierderea de sange, o dieta proasta sau incapacitatea de a absorbi suficient fier din alimente. Persoanele cu risc mai mare de a avea prea putin fier sunt copiii mici si femeile care sunt insarcinate sau au menstruatie.

Prea mult fier va poate deteriora corpul. Luarea prea multor suplimente de fier poate provoca intoxicatii cu fier. Unii oameni au o boala mostenita numita hemocromatoza care determina acumularea de prea mult fier in organism.
Daca erai o persoana plina de energie, insa treptat ai inceput sa obosesti, astfel incat pana si urcatul scarilor ti se pare dificil, ar putea fi de vina deficitul de fier.

Cuprins articol

  1. Introducere
  2. Deficit nutritional
  3. Ce cauzeaza deficitul de fier?
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Deficit nutritional

Sus

Este cel mai intalnit deficit nutritional, iar femeile sunt mai predispuse decat barbatii la o astfel de deficienta.

Lipsa de fier duce la aparitia anemiei, afectiune care apare cand nu este suficient fier in organism pentru a crea cantitatea necesara de hemoglobina. Hemoglobina reprezinta cea mai importanta componenta a celulelor rosii si functioneaza ca un sistem de transport al oxigenului in corpul tau. Atunci cand organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobina, numarul de celule rosii va scadea. Drept urmare, va fi redusa capacitatea sangelui de a transporta oxigen la tesuturi. Astfel, vor aparea simptome precum oboseala, paloarea fetei, cresterea batailor inimii, cunoscuta in termeni medicali drept tahicardie. Insa pot aparea si simptome ciudate, pe care nu le-ai pune pe seama lipsei de fier.

1. Pofta de a manca pamant

Nevoia de a manca pamant, pofta care apare in special la copii, poate semnala carenta de fier. Din motive pe care oamenii de stiinta nu le-au identificat inca, oamenii cu deficienta severa de fier pot avea unele dintre cele mai ciudate pofte alimentare, care insa nu au nicio legatura cu alimentele.

Astfel, pot pofti la pamant, lut, nisip, detergenti, vopsea, chiar si la carton. Afectiunea poarta numele de Pica. Administrarea suplimentelor alimentare cu fier este de mare ajutor in acest caz.

2. Unghiile “lingura”

Schimbarile in ceea ce priveste aspectul unghiilor pot indica prezenta unor afectiuni. Astfel, din cauza anemiei unghiile pot capata un aspect ca de lingura, acestea curbandu-se spre interior, sindrom cunoscut drept Koilonychia. De asemenea, unghiile sunt foarte moi.

Daca te confrunti cu aceasta problema este important sa mergi la un consult la medic, care iti va recomanda un set de analize de sange. In urma acestora, va stabili daca problema este cauzata de o lipsa acuta de fier in organism.

3. Limba are un aspect ciudat

Un nivel mic de fier in corp poate duce si la modificari in ceea ce priveste aspectul limbii. Aceasta poate sa devina foarte neteda si sa fie dureroasa la atingere. Si inflamatia limbii poate sa indice o carenta de fier in organism. De aceea, daca te confrunti cu astfel de simptome, este bine sa mergi la medic.

4. Buze crapate

Cu totii am avut, cel putin o data in viata, buzele crapate, ceea ce face dificil pana si zambitul. Zilele friguroase de iarna, vantul sau obiceiul de a-ti uda gura sunt cele mai cunoscute cauze ale buzelor crapate.

Insa problema poate sa apara si daca ai deficienta de fier. In urma unui studiu efectuat in Statele Unite ale Americii s-a constatat ca la 35% dintre cei care se plangeau frecvent din cauza buzelor crapate exista o deficienta de fier in corp.

Asadar, daca te numeri printre cei care se confrunta des cu aceasta problema, un set de analize de sange iti poate fi de mare ajutor. In urma unei hemoleucograme, vei afla daca suferi sau nu de anemie.

5. Pofta de gheata

Ti se intampla sa iti vina pofta de a manca o bucata de gheata? Trebuie sa stii ca aceasta pofta neobisnuita poate fi pusa pe seama unei lipse acute de fier, spun specialistii.

6. Picioare nelinistite

Te asezi pe un scaun sau pe pat, insa nu iti gasesti locul si simti nevoia sa iti misti continuu picioarele?
Unele studii sugereaza ca sindromul picioarelor nelinistite, cum este cunoscuta problema in termeni medicali, se afla in stransa legatura cu deficienta de fier.

Ce cauzeaza deficitul de fier?

Sus

Exista 3 cauze principale ale deficitului de fier.
•Nu consumati suficiente alimente bogate in fier. Corpul tau poate stoca fier, dar nu il poate produce. Fierul trebuie sa provina din alimente. Unii oameni au nevoie de mai mult fier decat altii. Persoanele care au cel mai mult nevoie de fier sunt copiii, adolescentii (in special fetele), femeile care au menstruatie, gravidele si femeile care alapteaza. Bebelusii au nevoie de lapte matern sau formula fortificata cu fier pentru primul an. Bebelusii care au in schimb lapte de vaca au mai multe sanse sa sufere de deficit de fier. Persoanele care urmeaza diete vegetariene sau vegane sunt, de asemenea, mai expuse riscului.
•Dificultati la absorbtia fierului. Fierul din alimente este absorbit prin stomac si intestin. Unele conditii de sanatate afecteaza cat de mult fier este absorbit, cum ar fi boala celiaca. Daca ati suferit o interventie chirurgicala la stomac, aceasta poate afecta, de asemenea, cat de mult fier puteti absorbi.
•Pierderi de sange. Daca pierdeti sange prin orice fel de sangerare, aceasta inseamna ca pierdeti si fier. Principalele cauze ale pierderii excesive de sange sunt menstruatia abundenta si sangerarile la nivelul stomacului sau intestinului, care pot fi asociate cu administrarea de medicamente precum aspirina sau alte medicamente antiinflamatoare, ulcere, polipi intestinali sau cancer. Alte cauze pot include administrarea prea regulata de sange, pierderea de sange din cauza interventiilor chirurgicale, unele afectiuni intestinale, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului si infectia cu paraziti, cum ar fi viermii anchilostomatici.

Concluzie

Sus

•Anemia prin deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie la nivel mondial.
•Simptomele depind adesea de severitatea anemiei, dar unii oameni au simptome evidente, in timp ce altii nu experimenteaza deloc.
•Simptomele comune includ oboseala, palid, dificultati de respiratie si par si piele uscate sau deteriorate.
•Daca credeti ca aveti simptome de deficit de fier, discutati cu un medic. Autodiagnosticarea nu este recomandata.
•Majoritatea formelor de deficit de fier pot fi tratate destul de usor printr-o dieta bogata in fier sau suplimente de fier, daca este recomandata de un medic.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate