Izolarea sociala creste riscul de deces in randul varstnicilor
Stire medicala
Izolarea sociala este asociata cu un risc crescut de deces in randul varstnicilor, indiferent daca acestia se considera a fi singuri sau nu, sugereaza un nou studiu.
In urma acestui studiu, la care au participat 6.500 de barbati si femei cu varsta peste 52 de ani, s-a descoperit ca izolarea de familie si prieteni, a crescut cu pana la 26% riscul de deces in decurs de 7 ani.
Daca participantii la studiu se simteau sau nu singuri, nu a adus modificari asupra impactului asupra sanatatii a izolarii sociale.
Nu este prima data cand singuratatea si izolarea sociala au fost asociate unei stari de sanatate precare, dar cercetatorii au vrut sa afle daca aspectul emotional al siguratatii este cel care are impact sau este vorba de contactul social foarte scazut.
Persoanele izolate social, adica cele care aveau contact social foarte redus sau deloc cu prietenii si familia, prezentau cel mai mare risc de a fi necasatorite si de a avea boli de lunga durata, care le limiteaza mobilitatea, precum boli pulmonare sau artrita.
Intr-o masura mai mare, persoanele care au declarat ca sufera de singuratate au fost femei care sufereau de o gama larga de afectiuni, inclusiv depresie. Atat izolarea sociala, cat si sentimentul de singuratate au fost asociate unui risc mai mare de deces.
Acest studiu arata mult mai clar decat pana acum faptul ca singuratatea si izolarea sociala nu sunt doar sentimente neplacute ci presupun o serie de riscuri reale asupra sanatatii. Dupa izolarea unei serii de factori precum afectiuni medicale de baza, doar izolarea sociala a ramas factorul cel mai important.
Cercetatorii declara ca legaturile sociale pot oferi suport emotional si caldura, care sunt importante, dar pot oferi de asemenea ajutor in ceea ce priveste luarea unor decizii, administrarea corecta si la timp a medicatiei si ajutor in anumite actiuni care trebuie intreprinse.
Articole recomandate
- 25 de antibiotice descoperite recent de cercetatori, o speranta noua pentru ...
- Medicina sportiva si riscurile sportivilor
- Medicina tintita: generalitati, istoric si perspective
- 11 mituri surprinzatoare din medicina
- Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pe ...
- Ciuperca piciorului - generalitati
- Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente