Cand parintii inainteaza in varsta: 5 semnale de alarma privind sanatatea
Generalitati
SusAcest ghid isi propune sa evalueze modul in care parintii unei persoane imbatranesc, daca stilul de viata pe care il duc este sanatos pentru varsta lor si daca au nevoie de ajutor.
Semnale de alarma
SusRaspunsul afirmativ la urmatoarele intrebari poate insemna ca persoanele in varsta carora li se adreseaza ar putea necesita grija suplimentara:
1. Parintii au scazut in greutate?
Pierderea numarului de kilograme fara a se dori acest lucru este un semn ca ceva este in neregula. In cazul oamenilor in varsta, acest fenomen poate fi legat de o serie de factori, inclusiv:
- dificultatea de a gati - uneori persoanele in varsta nu au energia necesara pentru a gati, nu pot manevra cu usurinta instrumentele necesare pentru gatit sau au dificultati in a citi instructiunile privind prepararea produselor alimentare.
- pierderea simtului gustului si al mirosului - este normal ca o data cu inaintarea in varsta, mai ales dupa varsta de 60 de ani, sa se diminueze aceste simturi. In alte cazuri, anumite boli sau medicamente contribuie la scaderea gustului si al mirosului. Parintii ar putea sa nu fie interesati sa consume anumite alimente daca acestea nu au un gust sau miros la fel de bun ca cel cu care erau obisnuiti.
- diverse boli si afectiuni - uneori pierderea in greutate este simptomul unei boli mai serioase cum ar fi: malnutritia, dementa, depresia sau cancerul.
2. Parintii au grija de ei insisi?
Atunci cand ii viziteaza, rudele ar trebui sa fie atente la aspectul oamenilor in varsta: hainele lor sunt curate, sunt ingrijiti? Imposibilitatea de a tine pasul cu rutina de zi cu zi si de a-si mentine igiena obisnuita ar putea indica probleme de sanatate, cum ar fi dementa, depresia sau deficiente fizice.
Alte indicii pot fi obtinute prin observarea casei in care persoanele in varsta locuiesc. Lumina functioneaza, in locuinta? Caldura este pornita? Baile sunt curate? Curtea este intretinuta? Orice schimbare majora pe care parintii ar putea sa o faca in jurul casei, ar putea oferi indicii legate de sanatatea lor. De exemplu, daca vasele din bucatarie au urme de mancare arsa, inseamna ca parintii uita mancarea pe aragaz. Neglijarea gospodariei ar putea fi un semn de depresie, dementa sau a altor probleme.
3. Parintii se afla in siguranta in propria lor casa?
O scara ingusta ar putea fi periculoasa pentru oamenii in varsta, iar la baie poate fi necesar un covoras antiderapant care sa previna alunecarea pe gresia uda. De asemenea, este important ca fiecare persoana in varsta sa dispuna de ochelari de citit (daca este cazul) pentru a se putea informa in legatura cu instructiunile de pe recipientele cu medicamente.
4. Starea de spirit a parintilor este una pozitiva?
Starea de spirit a varstncilor poate semnala prezenta unei depresii sau a altor probleme de sanatate. De asemenea, parintii trebuie sa fie implicati in diverse activitati, sa nu isi neglijeze viata sociala, sa aibe hobby-uri si sa isi mentina interesul pentru diverse ocupatii zilnice.
5. Parintii se deplaseaza cu dificultate?
Un alt aspect important este acela legat de deplasarea parintilor. Acestia au deveniti reticenti privind parcurgerea pe jos a distantelor obisnuite? Anumite boli care afecteaza articulatiile (genunchii, soldul, etc.) le ingreuneaza miscarile? Slabiciunea musculara, problemel articulatiilor si alte modificari ale organismului legate de varsta pot face dificila deplasarea lor. Daca parintii nu isi pot mentine echilibrul, poate exista riscul sa cada si sa sufere diverse traume - aceasta este cauza multora dintre dizabilitatile intalnite in randul adultilor in varsta.
Masuri de siguranta
SusExista mai multe metode care ar putea asigura sanatatea si siguranta parintilor la o varsta mai inaintata:
- copii, rudele trebuie sa discute in mod deschis si sincer cu parintii despre grijile lor. Stiind ca alte persoane sunt preocupate de sanatatea lor, parintii pot avea motivatia necesara pentru a consulta un medic sau de a lua masuri privind imbunatatirea starii lor de sanatate.
- incurajarea controalelor medicale regulate. In cazul in care cei apropiati sunt ingrijorati de scaderea in greutate a unor persoane in varsta, de starea lor depresiva sau de alte semne si simptome, ar trebui sa le incurajeze sa viziteze medicul. Copiii sau rudele s-ar putea oferi sa programeze vizita la doctor sau sa le insoteasca la consultatie. De asemenea, interesul manifestat de ceilalti legat de schema de tratament sau evolutia unei boli este importanta pentru cei in varsta.
- siguranta suplimentara. Deseori pot fi necesare pentru parinti masuri suplimentare de siguranta, cum ar fi achizitionarea un scaun de toaleta mai inalt sau o bara de sprijin poate preveni alunecarile si lovirea.
- analizarea optiunilor privind serviciile de ingrijire la domiciliu. Daca persoanele in varsta au probleme si nu pot avea grija de ei insisi, poate fi necesara angajarea unei persoane pentru a face anumite comisioane si pentru a face menaj. O infirmiera sau alta persoana specializata poate fi utila in ajutorul acordat pentru mentinerea igienei si pentru unele activitati de rutina (imbracat, de exemplu).
Ar putea fi cazul sa se ia in considerare si alte servicii oferite de comunitate. Daca viata la domicilul personal, este o adevarata provocare pentru o persoana in varsta, ar putea fi de utila supravegherea permanenta specializata sau chiar internarea in cadrul unei unitati specializate.
- se va contacta medicul pentru diverse recomandari, mai ales atunci cand parintii sunt refractari si resping grija si preocuparile celor apropiati. Medicul ar putea fi anuntat de acest lucru pentru a interveni cu sfaturi si indicatii, iar sansele de a avea o influenta mai mare asupra persoanelor in varsta sunt mult mai mari.
- solicitarea ajutorului la agentiile locale de asistenta sociala. Uneori poate fi utila interventia asistentilor sociali care pot evalua mult mai bine nevoile parintilor si ii pot pune in contact direct cu furnizorii de serviciile pertinente: persoane calificate pentru ingrijirea la domiciliu si pentru menaj, firme care ofera diverse tipuri de transport special, daca este cazul.
Uneori, unii parintii in varsta nu recunosc ca ar avea nevoie de ajutor pentru ingrijirea locuintei iar altii nu realizeaza ca, chiar ei, au nevoie de ajutor. Cu toate acestea, fiecare persoana ar trebui sa le readuca aminte parintilor ca sunt importanti pentru ei si ca doresc sa faca ceea ce este mai bine pentru sustinerea sanatatii lor, atat in prezent cat si in viitor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina Generala
- Asist. univ. dr. Spatariu Alexandru - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Conf. dr. Gheorghe Lica Ion - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Prof. dr. Beuran Mircea - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Asist. univ. dr. Paun Sorin - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Mihaela Carmen Tomoiu -
Articole recomandate
- Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani
- Importanta vaccinarii pentru persoanele in varsta!
- Metode care ajuta in cazul incontinentei urinare
- Ciclul vietii de familie
- Malnutritia la varstnici
- 10 secrete pentru o viata mai lunga. Cum poti trai pana la 100 de ani!
- Un inamic redutabil: Bronhopneumopatia cronica obstructiva
- Cum sa imbatranim sanatos
- La fiecare doua minute, in lume, o femeie moare de cancer de col uterin
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?
- De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood