Activitatea sexuala regulata are efecte pozitive asupra sanatatii, inclusiv la persoanele varstnice
Stire medicala
Activitatea sexuala regulata are efecte pozitive asupra sanatatii, inclusiv la persoanele varstnice, de la cresterea sperantei de viata, la reducerea riscului disfunctiei erectile si chiar a infarctului de miocard, releva studiile cercetatorilor britanici, citati de Daily Mail.
Astfel, cercetatorii de la Universitatea Nottingham au ajuns la concluzia ca barbatii de peste 50 de ani cu o activitate sexuala regulata au un risc scazut de a face cancer de prostata, in ciuda unor studii anterioare care sugerau contrariul. Pe de alta parte, insa, riscul poate creste la tinerii intre 20 si 30 de ani, care au o activitate sexuala exagerata.
“Nu putem sa spunem cu certitudine ca o activitate sexuala regultata protejeaza barbatii in varsta de cancerul de prostata, deoarece studiile nu demonstreaza mecanismul biologic prin care scade riscul. Cu toatea acestea, multi barbati care duc o viata sexuala sanatoasa au, binenteles, si un stil de viata sanatos, adica au activitate fizica si alimentatie corecta. Acestea par sa joace un rol important in reducerea riscului de cancer de prostata”, explica medicul Geoffrey Hackett, fost presedinte al Societatii Britanice de Medicina Sexualitatii, citat de publicatia britanica.
Un alt studiu, efectuat de cercetatorii finlandezi, a identificat legaturi intre frecventa actului sexual si riscul aparitiei disfunctiei erectile la barbatii peste 55 de ani. Studiul, care a cuprins 1.000 de barbati cu varsta intre 55 si 75 de ani, arata cei care au mai putin de un act sexual pe saptamana au un risc dublu de a dezvolta disfunctia erectila decat cei care au un act sexual saptamanal.
Ideea potrivit careia barbatii sunt mai predispusi infarctului de miocard in timpul actului sexual este preconceputa, sustin specialistii. “In ceea ce priveste cordul, activitatea sexuala este doar o alta forma de exercitiu fizic”, spune medicul cardiolog Graham Jackson, de la spitalul Guy's & St Thomas', care compara actul sexual cu parcurgerea unei mile (1,6 km) sau urcatul a doua etaje. Cu toate acestea, daca persoana nu este sanatoasa si are alte afectiuni cae o impiedica sa faca effort, atunci si actul sexual poate constitui un risc.
In ceea ce priveste sexul feminin, cercetatorii spun ca la femeile care au activitate sexuala regulata, nivelul de estrogen, hormon care se diminueaza cu inaintarea in varsta, este crescut.
Efectele pozitive ale actului sexual se resimt si la nivelul starii de spirit. Astfel, in timpul orgasmului sunt eliberate in organism endorfine, neurotransmitatori (serotonina) si hormoni, cum ar fi oxitocina, care imbunatatesc starea de spirit si previn depresia.
De asemenea, activitatea sexuala stimuleaza imunitatea, odata cu cresterea nivelelor de imunoglobulina A, substanta care se gaseste in saliva si la nivelul mucoasei nazale si care joaca un rol important in apararea organismului impotriva racelilor.
Unul dintre cele mai importante studii care au investigat legatura dintre longevitate si sex, efectuat in tara Galilor, a aratat cei care au cel mult un act sexual pe luna, au un risc dublu de moarte prematura decat cei care au un act sexual de doua ori pe saptamana.
Cu toate acestea, o activitate sexuala regulata odata cu inaintarea in varsta poate avea si efecte nedorite. Astfel, cercetatorii spun ca frecventa bolilor transmisibile sexual, la persoanele peste 45 de ani, s-a dublat in ultimii 10 ani, deoarece acestea nu mai folosesc mijloace de protectie.
Articole recomandate
- Disfunctia sexuala la femei
- Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exer ...
- Cum cresc orgasmele inteligenta si alte beneficii ale climaxului sexual
- Comportamentul sexual deviant
- Apetitul sexual: diferentele intre sexe
- Ce este rejuvenarea vaginala si ce indicatii are?
- Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani
- Sanatatea mentala si pandemia
- Malnutritia la varstnici