Sindromul Ramsay-Hunt
Ce este sindromul Ramsay-Hunt
SusSindromul Ramsay-Hunt apare in urma unei infectii cu virusul Herpes Zooster, numit si Varicella-Zooster. In urma eruptiei de varicela, poate fi afectat nervul facial, si anume ramura auriculara a nervului facial, situata la nivelul uneia dintre urechi. Sindromul Ramsay-Hunt implica exacerbarea simpvaricela, tomelor date de varicela, cu aparitia unor complicatii precum paralizia faciala si pierderea auzului in urechea afectata.
Cauza sindromului este aceeasi cu cea a varicelei. Varicela este produsa de un virus care, chiar si dupa vindecarea varicelei, ramane in organism la nivelul nervilor, in stare latenta. Cativa ani mai tarziu, virusul poate fi reactivat, in momente de slabire a sistemului imunitar. Atunci cand este reactivat, apare ceea ce se numeste Zona Zooster sau varicela adultului, ce poate evolua spre sindrom Ramsay-Hunt.
Tratamentul prompt al acestui sindrom poate reduce semnificativ riscul de complicatii temporare si permanente.
Cuprins articol
Semne si simptome
SusCele doua semne si simptome principale, intalnite la pacientii cu sindrom Ramsay-Hunt, sunt:
• O eruptie rosie, dureroasa, cu leziuni pline de fluid, in jurul si inauntrul uneia dintre urechi
• Slabiciune faciala sau paralizie, pe jumatate de fata, de partea cu urechea afectata. Uneori poate aparea inainte de eruptia cutanata, iar uneori eruptia nu apare deloc.
Daca suferiti de acest sindrom, puteti experimenta si simptome precum:
• Durere la nivelul urechii
• Slabirea sau pierderea auzului
• Tinnitus (zgomot permanent in urechi)
• Dificultati de inchidere a unui ochi
• Vertij (senzatie de rotire, ameteala)
• O modificare a senzatiei de gust sau pierderea gustului
• Gura uscata sau ochi uscati
Cand ar trebui sa mergeti la medic?
SusApelati la un medic daca experimentati paralizie faciala sau o eruptie asemanatoare varicelei, la nivelul fetei. De asemenea, daca aveti modificari sau pierderi bruste ale auzului, nu ezitati sa apelati la medic. Este esential sa va amintiti ca tratamentul care incepe in primele 3 zile de la debutul semnelor si simptomelor, poate fi eficient si poate preveni complicatiile pe termen lung.
Cauze
SusRamsay-Hunt apare in randul persoanelor care au avut varicela in copilarie. In organismul acestora, virusul, ramas latent in organism, se reactiveaza la distanta de cativa ani. Aceasta noua forma de varicela, varicela adultului, evolueaza spre afectarea nervului facial si aparitia sindromului Ramsay-Hunt.
Persoanele care nu au facut niciodata varicela nu pot dezvolta sindrom Ramsay-Hunt. De asemenea, sindromul nu afecteaza ambele urechi, ci doar una dintre ele, si jumatatea de fata corespondenta.
Factori de risc
SusDesi poate aparea la orice persoana care a avut varicela la un moment dat, sindromul Ramsay-hunt este mai comun in randul adultilor, afectand in mod tipic adultii cu varste de peste 60 de ani. Este rar la copii, dar in ultimii ani au fost identificate suficiente cazuri in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.
Sindromul Ramsay-Hunt nu este contagios. Totusi, reactivarea virusului Varicella-Zooster poate induce varicela la persoane care nu au avut niciodata inainte, sau nu sunt vaccinate impotriva varicelei. Astfel creste riscul de a dezvolta sindrom Ramsay-Hunt, pentru acele persoane. Infectia poate fi mai severa in cazul persoanelor cu deficiente ale sistemului imunitar.
Pentru a reduce riscul de transmitere a afectiunii, pe perioada simptomatica, evitati contacul fizic cu:
• Oricine nu a avut niciodata varicela sau nu a fost vaccinat
• Oricine are un sistem imunitar slabit
• Nou-nascutii
• Femeile insarcinate
Riscuri si complicatii
SusComplicatiile ce pot aparea in urma acestui sindrom, includ:
• Pierderea totala a auzului si paralizie faciala. Pentru majoritatea persoanelor, pierderea auzului si paralizia faciala asociate cu Ramsay-Hunt sunt temporare. Totusi, netratate, pot deveni permanente.
• Leziuni oculare. Slabiciunea musculara faciala cauzata de acest sindrom poate face dificila inchiderea ochiului de pe partea afectata. Atunci cand ochiul ramane deschis, corneea se usuca si este lezata, iar astfel globul ocular isi pierde stratul de protectie. Pot aparea durere la nivelul ochiului si vedere neclara.
• Nevralgie postherpetica. Aceasta este o patologie dureroasa, ce apare atunci cand o infectie de tip varicela sau zona zooster, distruge fibrele nervoase. Impulsurile nervoase transmise de acele fibre devin exagerate, haotice, si cauzeaza durere intensa. Durerea poate persista chiar si dupa ameliorarea simptomelor specifice Ramsay-hunt.
Preventie
SusCopiii sunt, in ziua de astazi, vaccinati de rutina impotriva varicelei, ceea ce reduce semnificativ sansele de infectie si astfel de remisie, cu evolutie spre Ramsay-Hunt. Pentru preventia tuturor categoriilor de varsta, ar trebui sa se recomande si vaccinarea persoanelor cu varsta de peste 50 de ani.
Metode de diagnostic
SusMedicii stabilesc diagnosticul de sindrom Ramsay-Hunt pe baza istoricului medical al pacientului, dar si pe baza unui examen fizic. Semnele si simptomele specifice sindromului ajuta la stabilirea diagnosticului.
Pentru a confirma diagnosticul, medicul va preleva o proba de fluid de la nivelul leziunilor cutanate, daca acestea exista, care va fi analizata in laborator in vederea identificarii virusului.
Prognostic
SusRecuperarea eficienta in urma acestei patologii depinde de recunoasterea si tratarea simptomelor in primele cateva zile. Cel mai bun mod de a asigura o recuperare cat mai buna este administrarea tratamentului medicamentos in primele 7 zile de la debutul simptomelor. Astfel, in prezenta tratamentului prompt, leziunile produse de Ramsay-Hunt sunt reversibile.
Optiuni de tratament
SusTratamentul sindromului Ramsay-Hunt este medicamentos, iar medicul va alege o combinatie dintre urmatoarele optiuni, pentru un plan eficient de tratament. Medicamentele pot include:
• Medicamente antivirale. Medicamentele precum Aciclovir pot combate virusul Varicella-Zooster.
• Corticosteroizi. Un tratament de scurta durata, cu prednison in doze mari, va spori efectul antiviralelor in tratamentul Ramsay-Hunt.
• Medicamente anxiolitice. Medicamentele pot ameliora simptome precum vertijul.
• Anti-algice. Durerea asociata cu sindromul Ramsay-Hunt poate fi severa, astfel ca antialgicele eliberate cu prescriptie pot fi necesare
Remedii facute acasa
SusIn plus fata de medicamentele prescrise de catre medic, urmatoarele remedii pot reduce disconfortul produs de Ramsay-Hunt:
• Mentineti zonele afectate de eruptie, curate si necontaminate
• Aplicati comprese reci, umede, asupra eruptiei, pentru a ameliora durerea
• Luati un antialgic usor sau un antiinflamator precum ibuprofen, la nevoie
• Utilizati picaturi de ochi hidratante, daca aveti dificultati in inchiderea ochiului
Concluzie
SusSindromul Ramsay-Hunt apare doar la persoanele care au avut varicela si la care virusul se reactiveaza, chiar la cativa ani dupa prima infectie. Desi implica simptome ce pot parea ingrijoratoare, precum pierderea auzului si paralizia faciala, daca este tratata in primele zile de la debut, aceasta afectiune are un prognostic bun. Nu ezitati sa mergeti la medic, inca de la primele simptome.
Bibliografie:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/191575#recovery
https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/ramsay-hunt-syndrome
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ramsay-hunt-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20351789
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Mihaela Rugina - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Paralizia Bell (paralizia faciala periferica)
- Afectiunile care provoaca durere faciala
- Cauzele amortelii faciale
- Pareza faciala - localizare, diagnostic, tratament
- Paralizia cerebrala
- Amorteala faciala – cauze si optiuni de tratament
- Botoxul
- Tot ce trebuie sa stiti despre botox
- Botulismul infantil: simptome, cauze si tratament