Cand si cat timp este contagioasa varicela?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusVaricela, numita in termeni populari si varsat de vant, este o boala extrem de contagioasa, des intalnita in copilarie, epidemiile de varicela fiind de regula in lunile ianuarie-mai.
Varicela este determinata de virusul varicelo-zosterian. Cei mai afectati sunt copiii cu varste intre 2 si 10 ani, insa poate sa apara mai rar si la adulti. De regula, persoana care a avut varicela va prezenta imunitate pe viata, insa virusul care determina aparitia bolii poate sa ramana in organism si poate cauza la adult diferite tipuri de eruptii ale pielii.
Dar este mult mai putin comun astazi, deoarece exista un vaccin care te protejeaza de el.Inainte de disponibilitatea primului vaccin impotriva varicelei in 1995, aproape toata lumea a suferit varicela in copilarie. Dar de la sfarsitul anilor 1990, rata de varicela a scazut cu aproape 90%. Astazi, majoritatea copiilor primesc un vaccin impotriva varicelei ca parte a programului lor de imunizare de rutina.
Cuprins articol
Cum se transmite
SusVirusul se transmite foarte usor de la o persoana la alta, cel mai frecvent realizandu-se pe cale respiratorie, prin intermediul mucoaselor bucale si nazale. Concret boala se transmite prin aer, prin stranutul sau tusea persoanelor bolnave.
Sunt insa si cazuri in care virusul se transmite prin secretiile rezultate din ruperea veziculelor cutanate. De aceea, daca vei sta intr-o incapere cu o persoana care are varicela si nu ai avut boala in copilarie sunt foarte mari sanse sa contractezi virusul.
Cand si cat timp este contagioasa varicela
SusPerioada de incubatie este de 14 zile, insa sunt si cazuri de 21 de zile. Pacientul cu varicela este contagios cu 48 de ore inaintea aparitiei eruptiei si pana in momentul in care ultimele leziuni dezvolta cruste.
Care sunt cele trei etape ale varicelei?
Cele trei etape ale varicelei se refera de obicei la felul in care arata eruptia cutanata:
- Etapa 1 este o eruptie rosie si cu denivelari. Acest lucru poate dura cateva zile.
- Etapa 2 este o eruptie cutanata cu vezicule plina de lichid.
- Etapa 3 este atunci cand veziculele se scapa. Aceasta etapa dureaza si cateva zile.
Chiar daca eruptia trece prin trei etape, puteti avea toate tipurile de umflaturi in acelasi timp. Aceasta inseamna ca unele vezicule se pot forma, in timp ce altele se deschid deja. Intreaga eruptie cutanata poate dura pana la aproximativ 10 zile.
De unde incepe de obicei varicela?
De obicei, varicela apare mai intai pe fata si pe trunchi (piept si spate). De acolo, se raspandeste in restul corpului pana la degetele de la maini si de la picioare.
Principalele simptome
SusVaricela se manifesta prin pete rosii, de dimensiuni mici, care isi fac aparitia in decurs de 2-4 zile. Aceste pete se umfla, devin papule si ulterior trec in stadiul de vezicule asezate pe o baza rosie. Veziculele se usuca treptat si formeaza cruste. In urma veziculelor nu raman cicatrici, doar uneori poate ramane o usoara coloratie maronie a pielii, trecatoare. Unele persoane au doar cateva vezicule, in timp ce altele pot avea cateva sute. Eruptia se manifesta printr-un prurit puternic. Uneori este prezenta si febra, starea de greata, inapetenta, oboseala, starea de slabiciune si iritabilitate.
Tratament
Sus-Se impune izolarea bolnavului la domiciliu, timp de 7-14 zile, pana la disparitia veziculelor si a crustelor. Este important de retinut ca cel mic nu poate intra in colectivitate cat timp are bubitele pe el, ci abia cand acestea au facut o crusta, acesta fiind semnul ca nu mai este contagios.
-Daca prezinta febra in primele zile de debut ale bolii, i se vor administra, la indicatia medicului pediatru, antitermice.
-De asemenea, nu este recomandata baia pana la caderea crustelor si este indicat, pe cat posibil, sa nu se scarpine. Se vor aplica solutii calmante pentru prurit. Exista si cazuri, mai ales la adult, cand varicela are o forma mai severa, pacientul necesitand internare.
-Preventia varicelei se poate realiza prin vaccinarea copilului conform schemei de vaccinare, la indicatia medicului pediatru. Adultii care nu au fost vaccinati si care nu au facut boala in copilarie pot dezvolta o forma severa.
-Varicela aparuta la inceputul sarcinii poate aduce o multitudine de probleme fatului, precum greutate mica la nastere sau anomalii ale membrelor, de aceea este indicat ca viitoarea mama sa fie vaccinata impotriva virusului.
Cine nu ar trebui sa faca vaccinul impotriva varicelei?
SusExista oameni care nu ar trebui sa faca vaccinul impotriva varicelei. Nu ar trebui sa va faceti vaccinul impotriva varicelei daca:
- Sunteti alergic la vaccin sau la orice parte a vaccinului.
- Sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi insarcinata.
- Aveti probleme cu sistemul imunitar.
- Aveti tuberculoza.
- Ati avut recent o transfuzie de sange sau orice alte vaccinuri vii atenuate.
Ce complicatii sunt posibile in timpul varicelei?
SusComplicatiile de la varicela sunt putin probabile, dar posibile. Acestea pot include:
- Infectii bacteriene ale pielii, sangelui si tesuturilor moi.
- Encefalita sau sindromul Reye.
- Pneumonie.
- Deshidratare.
- Probleme legate de coagularea sangelui.
- Probleme hepatice.
Concluzie
SusVaricela este o infectie care provoaca o eruptie cutanata cu mancarime, asemanatoare veziculelor. Un virus numit varicela-zoster o provoaca. Varicela este foarte contagioasa. Odata ce ai avut varicela, nu o vei mai lua de la o alta persoana.
Adultii care se imbolnavesc de varicela pot face complicatii mult mai mari decat copiii . Inainte de a exista un vaccin pentru varicela in 1995, infectia a dus la mii de spitalizari si decese in fiecare an.
Vaccinul impotriva varicelei este eficient in proportie de peste 90% in prevenirea acestei boli candva obisnuite din copilarie. Poti sa faci in continuare varicela daca nu primesti vaccinul - chiar si ca adult. Discutati cu medicul dumneavoastra despre vaccinarea daca nu ati avut niciodata varicela. Desi majoritatea cazurilor nu sunt grave, puteti reduce riscul de a obtine virusul prin primirea unui vaccin. Majoritatea copiilor primesc vaccinul impotriva varicelei ca parte a imunizarii copiilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Gabriel Coltan - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
Articole recomandate
- Cat timp ar trebui sa se uite un copil la televizor
- Cat timp sta alcoolul in sange si care sunt efectele excesului de alcool
- Cat timp raman in corp ciupercile halucinogene?
- Cat timp poate dura un tratament cu implanturi dentare
- Stresul este contagios. Ce poti sa faci ca sa te afecteze cat mai putin
- Cat timp dureaza recuperarea dupa o fractura
- Atentie cat timp petreceti la soare. Acesta poate provoca boli grave
- Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool ...
- Varicela - cand trebuie sa ne vaccinam
Citeste pe aceeasi tema
- Vaccin antitetanos – cand se face si cat timp este valabil
- Vaccinul antirabic: cand se face si cat timp este valabil
- Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat
- Amigdalectomie - cand si de ce este indicata scoaterea amigdalelor
- Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus?