Vaccinul anti Haemophilus influenzae tip B
Stire medicala
Vaccinul anti Haemophilus influenza de tip B sau vaccinul anti Hib a fost optional in Romania pana in anul 2010, dupa care Ministerul Sanatatii a decis sa il includa pe lista vaccinurilor obligatorii din cadrul Programului National de Vaccinari.
Ce este Haemophilus Influenzae tip b
Haemophilus Influenzae tip b (Hib) este o bacterie care se gaseste in mod obisnuit la nivelul gatului si al nasului si care poate produce infectii, in special la copii, deoarece sunt mai vulnerabili. Printre infectiile grave provocate de Hib se numara meningita, septicemia, largitele acute si encefalitele.
Cei mai predispusi la infectiile cu Hib sunt copiii cu varsta pana in 5 ani, dar si sugarii. Conform datelor de specialitate, bebelusii alaptati la san au sanse mai mici de a dezvolta o infectie cu Haemophilus Influenzae tip b, insa copiii care cresc in preajma adultilor fumatori au risc de cateva ori mai crescut de a dezvolta o infectie cu Haemophilus Influenzae tip b.
Cum actioneaza vaccinul anti-Hib
Haemophilus Influenzae tip b se transmite foarte usor prin aer, prin stranut sau tuse, dar si prin intermediul contactului cu o persoana bolnava. De aici si nevoia sporita de administrare a vaccinului anti-Hib. Specialistii recomanda tuturor parintilor sa isi imunizeze copiii impotriva infectiilor cu Hib, aceasta modalitate fiind mai usoara decat un tratament de vindecare.
Vaccinul antiHaemophilus Influenzae tip b se administreaza incepand din a 2-a luna de viata, intr-o cantitate de 0,5 ml. Urmatoarele doze de vaccin vor fi administrate la 4, 6 si 12 luni.
La copiii sub 2 ani, vaccinul Haemophilus Influenzae tip b se administreaza in partea laterala a coapsei, in timp ce la copiii mai mari se administreaza in brat. Nu se imunizeaza copiii care sufera de boli acute febrile.
Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa