Vaccinarea antipoliomielita la copii
Stire medicala
Poliomielita sau paralizia infantila este o boala infectioasa virala acuta. Virusul poliomielitic care determina aparitia afectiunii se poate transmite fie pe cale respiratorie, fie pe cale fecal-orala. In Romania, vaccinarea antipoliomielitica este inclusa in programul national de imunizari.
De ce este poliomielita o boala care trebuie starpita
Poliomielita afecteaza sistemul neros central si poate cauza paralizii flasce la nivelul membrelor. In multe cazuri, infectia nu prezinta simptome, dar sunt si situatii in care poate determina paralizia muschilor.
Copiii cu varste sub 5 ani sunt cei mai predispusi sa sufere o complicatie din cauza poliomielitei, de aceea este important ca parintii sa respecte schema de vaccinare. Virusul poliomielitic se transmite pe cale fecal-orala, prin ingerarea unor alimente sau a unor lichide (de obicei apa) contaminate.
Schema de vaccinare antipoliomielitica
Vaccinarea antipoliomielitica, inclusa in programul national de imunizare, se face in doua etape: primovaccinarea si revaccinarea. Exista doua vaccinuri care pot preveni poliomielita: cel atenuat administrat pe cale orala si cel inactivat administrat intramuscular sau subcutanat.
Primovaccinarea presupune administrarea a 3 doze de vaccin antipoliomielitic a cate 0,5 ml din 2 in 2 luni, incepand din a doua luna de viata a bebelusului. Revaccinarea se realizeaza la varsta de 12 luni, apoi la varsta de 9 ani.
Vaccinarea impotriva poliomielitei se poate realiza concomitent cu alte imunizari. Dupa administrarea vaccinului antipoliomielita este recomandat sa nu se mai administreze nicio alta substanta injectabila timp de o luna.
Pentru adultii neimunizati, este recomandata administrarea unui vaccin antipoliomielitic in 2 doze succesive de 0,5 ml, la un interval de 1-2 luni.
Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa
Articole recomandate
- Vaccinarea - drept sau obligativitate?
- Investigatii si teste pentru copii, de la nastere pana la varsta de 18 ani
- Vaccinarea - act de preventie obligatoriu sau recomandat?
- Gripa - cum separam mitul de adevar
- Cum sa previi bolile de ficat
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Sarcina (normala, patologica si extrauterina)
- Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale)
- Astmul bronsic la adolescenti si adulti