Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sondaj realizat de MedLife: Intentia de vaccinare in Romania este mult sub valorile la care era estimata initial

Actualizat la data de: 21 Aprilie 2021
Sondaj realizat de MedLife: Intentia de vaccinare in Romania este mult sub valorile la care era estimata initial

Sondaj realizat de MedLife: Intentia de vaccinare in Romania este mult sub valorile la care era estimata initial. „Daca perceptia nu se modifica, in cursul lunii iunie, cel mai probabil, Romania nu va mai avea pe cine vaccina”

Rata de vaccinare estimata pana la finalul anului 2021 este de 27 – 31% din totalul populatiei din Romania, respectiv 5 mil. de persoane.
• Educatia este unul dintre principalii factori care influenteaza puternic intentia de vaccinare – cu cat nivelul de educatie este mai ridicat, cu atat rata de vaccinare este mai mare.
• Teama de efectele adverse generate de vaccin – pe termen lung sau imediat – este motivul principal din spatele refuzului de a se vaccina.
• Reprezentantii MedLife atrag din nou atentia asupra necesitatii de adaptare urgenta a strategiei nationale de vaccinare si de implicare a principalilor actori din societate pentru a determina un numar cat mai mare de romani sa se vaccineze. Avem nevoie de implicarea polilor de incredere ai societatii, precum biserica, armata, societatea civila.

Datele celui mai recent studiu realizat de MedLife, cu scopul de a estima numarul persoanelor decise sa se vaccineze, arata ca intentia de vaccinare a romanilor este sub asteptarile initiale. Mai exact, estimarile actuale indica faptul ca doar 5 milioane de romani se vor vaccina pana la finalul anului, ceea ce inseamna o rata de 27 – 31% din totalul persoanelor rezidente in Romania, care au implinit cel putin 16 ani.

Desi estimarile initiale erau ca vom avea peste 10 milioane de persoane vaccinate pana la sfarsitul lunii septembrie, se pare ca intentia de vaccinare a romanilor este mult sub aceste asteptari. Studiul pe care l-am realizat arata ca doar 5 milioane de romani se vor vaccina, iar asta pana la finalul anului. Problema nu va mai fi data de lipsa disponibilitatii vaccinurilor, avand in vedere ca deja numarul locurilor disponibile pentru vaccinare a depasit numarul persoanelor inscrise pe listele de asteptare. Daca perceptia nu se modifica, in cursul lunii iunie, cel mai probabil, Romania nu va mai avea pe cine vaccina.

Asadar, marea provocare va consta in educarea, incurajarea si convingerea unui numar cat mai mare de persoane sa se vaccinze. Va fi nevoie de efortul si mobilizarea comuna a principalilor actori din societate - autoritati, mediul de afaceri, societatea academica, lideri de opinie, biserica si nu numai. Este extrem de important ca oamenii sa inteleaga necesitatea vaccinarii pentru a controla pandemia.

Cresterea numarului de persoane vacciante se traduce prin scaderea numarului de infectari cu SARS-CoV-2 si minimizarea cazurilor grave, fiind in stransa legatura cu revenirea la o economie normala si reluarea vietii sociale. Este singura solutie pentru a atinge aceste mize”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife Group.

Doar 10 - 13% din populatia Romaniei are intentie ferma de a se vaccina in perioada imediat urmatoare

Studiul realizat MedLife estimeaza un numar de aproximativ 2 milioane de persoane cu intentie ferma de a se vaccina cat mai repede sau nu mai tarziu de luna viitoare. Alti 3 - 4% iau in calcul vaccinarea peste 3 – 6 - 12 luni sau chiar peste 1 an.

Conform datelor obtinute, cea mai mare rata de vaccinare se remarca in mediul urban, unde se estimeaza ca aprox. 33 – 38% din totalul persoanelor care au implinit varsta de 16 ani se vor vaccina pana la finalul anului. in schimb, in rural, rata de vaccinare estimata pana in decembrie 2021 este de aprox. 19 – 23% din totalul populatiei de peste 16 ani. De altfel, procentul persoanelor din mediul urban care s-au vaccinat deja este semnificativ mai mare, in timp ce doar un sfert din persoanele vaccinate provin din mediul rural.

Nivelul de educatie este un alt factor care influenteaza major intentia de vaccinare, fiind in relatie direct proportionala. Mai exact, cu cat nivelul de educatie este mai ridicat, cu atat cresc si ratele de vaccinare – din prezent si asteptate la final de an.

Barbatii, persoanele peste 50 de ani si cele care au facut forme medii sau severe ale bolii sunt mai deschise la ideea de vaccinare

Studiul MedLife releva faptul ca din categoria persoanelor dornice sa se vaccineze fac parte intr-o mai mare masura barbatii, persoanele din categoria de varsta 50 - 69 de ani si persoanele care au un stil de viata activ. Totodata, persoanele care s-au vindecat de COVID-19 si au trecut prin forme medii sau severe (cu pneumonie) ale bolii sunt mai deschise la ideea de a se vaccina fata de cele care nu au trecut prin infectie cu SARS-CoV-2.

La polul opus, din categoria persoanelor rezistente la ideea vaccinarii fac parte, intr-o mai mare masura, persoanele cu varsta sub 40 de ani, cu un nivel de educatie mai scazut si care nu au suferit de COVID-19 pana in prezent. De asemenea, studiul arata ca persoanele care provin din gospodarii numeroase sunt mai putin dispuse sa se vaccineze.

in ceea ce priveste localizarea geografica, conform studiului, regiunile Bucuresti – Ilfov si Centru sunt mai bine reprezentante in segmentul celor care au luat sau iau in calcul vaccinarea, spre deosebire de regiunea Nord – Est, care este supra-reprezentanta in randul celor care resping ideea vaccinarii.

Doar o treime din populatia Romaniei considera vaccinarea ca fiind eficienta

Studiul MedLife evidentiaza faptul ca putin peste jumatate din persoanele cuprinse in esantion considera ca detin informatii necesare despre campania de vaccinare. Dintre acestea, persoanele vaccinate si cele care vor sa se vaccineze cat mai curand au fost cele mai preocupate sa se informeze despre campanie. De asemenea, nivelul de informare este semnificativ mai ridicat in randul populatiei provenite din mediul urban, cu varste cuprinse intre 40 si 49 de ani, respectiv 60 - 69 de ani, cu educatie superioara si in randul persoanelor care au trecut prin boala.

Cu toate acestea, doar o treime din populatia Romaniei cu varsta peste 16 ani considera vaccinarea ca fiind foarte eficienta, atat impotriva infectarii cu virusul SARS-CoV-2, cat si impotriva dezvoltarii unor forme grave de boala, in caz de infectie. Restul populatiei invoca teama de efecte adverse – pe termen lung sau imediat – ca principalul motiv din spatele refuzului de a se vaccina, urmatorul argument fiind neincrederea alimentata de informatiile contradictorii.

Din pacate, in Romania inca avem un numar important de persoane indecise sau care refuza vehement ideea vaccinarii. Aici trebuie sa ne concentram cu totii eforturile, sa contribuim la o informare corecta si sa ii facem sa inteleaga ca vaccinul nu ne ajuta doar din punct de vedere al sanatatii individuale, ci si din perspectiva economica, sociala, psihologica. in felul acesta copiii se vor intoarce la scoala, bolnavii cronici vor putea sa aiba diagnosticele salvatoare de vieti la timp. Avem ca exemplu datele din Israel, care confirma ca atunci cand se atinge un grad de imunizare cu cel putin o doza a 60% din populatie, apare o incetinire evidenta a pandemiei si ne apropiem de o viata normala”, a adagat Mihai Marcu.

Coordonatele metodologice ale cercetarii

Studiul a fost realizat de MedLife in perioada 5 - 13 aprilie 2021, la nivel national, pe un esantion reprezentantiv de 1.010 persoane, cu varsta peste 16 ani, avand ca tehnica de culegere a datelor interviuri telefonice pe baza unui chestionar structurat, prin intermediul unei firme de cercetare de piata din Romania.

Studiul MedLife a fost realizat sub coordonarea lui Andi Dumitrescu, consultant si expert in cercetare de piata cu o experienta de peste 23 de ani. Andi Dumitrescu a condus compania GfK
Romania timp de 15 ani, care a fost liderul ultimilor 20 de ani ai industriei de market research.
Rezultatele detaliate ale studiului sunt disponibile pe www.medlife.ro
***
Despre Sistemul Medical MedLife
Sistemul Medical MedLife a pornit acum 26 de ani, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovatie si au indraznit sa tinteasca cat mai sus, pentru a oferi pacientilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.

Compania opereaza cea mai extinsa reea de clinici, una din marile reele de laboratoare medicale, spitale generale i specializate i are cea mai mare baza de clieni corporate pentru Pachete de Prevenie in Sanatate din ara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achizitii. Echipa sa puternica si experimentata de management, alcatuita 100% din romani, a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitati de crestere, dobandind cunostinte si experienta valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie romaneasca cu traditie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piata locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanta corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzactionare ″M″.

In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esential in societate si sa capete un statut de lider detasat in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare.

Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitatii locale in tehnologie si infrastructura. Creaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei Romanii sanatoase.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate