Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pentru combaterea afectiunilor autoimune este mult mai importanta prevenirea decat tratarea acestora

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2013
Pentru combaterea afectiunilor autoimune este mult mai importanta prevenirea decat tratarea acestora

Profesorul Barbara Fazekas de St Groth, un specialist in cercetarile privind afectiunile inflamatorii intestinale, a demonstrat pentru prima data rolul important al celululelor T in prevenirea afectiunilor autoimune la oameni.

Intr-un studiu care a cuprins 38 de pacienti cu boala Crohn si colita ulcerativa, doua dintre cele mai frecvente afectiuni inflamatorii intestinale si 43 de persoane sanatoase. Echipa de cercetatori a descoperit ca persoanele sanatoase aveau un numar aproape dublu de celule T (celulele sistemului imun implicat in apararea organismului) comparativ cu pacientii cu boala inflamatorie intestinala aflati in stadiile incipiente ale bolii.

„Este foarte important ca persoana tanara sa detina cat mai multe celule T, deoarece persoanele cu deficienta acestor celule sunt mult mai susceptibile de a dezvolta boala iar frecventa afectiunilor inflamatorii intestinale este crescuta semnificativ la tineri”, a declarat Prof. Barbara Fazekas.

„Rezultatele noastre indica faptul ca activitatea acestor celule este crescuta la pacientii cu boala inflamatorie intestinala aflati in stadii avansate ale bolii, ca o incercare a organismului de a lupta impotriva afectiunii”.

Boala inflamatorie intestinala este de obicei diagnosticata la copii sau adultii tineri si se presupune ca afecteaza una din 200 de persoane, iar in prezent nu exista un tratament specific pentru aceasta.

„Pana in prezent s-au intampinat mari dificultati in determinarea celulelor T, iar metodele conventionale pot identifica doar o treime din numarul total al acestora. Investigatiile sangvine propuse de echipa de cercetatori au permis pentru prima data masurarea cu acuratete a numarului de celule T din organism”, declara Prof. Barbara Fazekas. Identificarea acestor celule s-a putut realiza prin utilizarea unui echipament sofisticat.

Abilitatea de a detecta celulele T deficiente la persoanele cu afectiuni inflamatorii intestinale ajuta la identificarea indivizilor cu risc de a dezvolta aceasta afectiune. Aceasta investigatie poate fi de asemenea folosita pentru a verifica efectul unor noi terapii preventive.

Cercetatorii utilizeaza aceasta investigatie pentru a determina nivelul celulelor T in diverse boli autoimune, inflamatorii si alergice cum ar fi: scleroza multipla, Diabetul zaharat de tip I, artrita reumatoida, astmul bronsic si eczema pentru a determina riscul de a dezvolta boala atat la persoanele cu risc crescut cat si la familiile acestora.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate