Medic laborator, MedLife: “Dupa vaccinare se efectueaza teste pentru determinarea anticorpilor anti-Spike”
Daca te-ai vaccinat, probabil esti curios sa stii daca organismul tau a produs anticorpi impotriva SARS-CoV-2 in urma administrarii dozelor de vaccin. Specialistii MedLife in medicina de laborator explica cand si ce tip de test sa faci pentru determinarea nivelului de anticorpi post-vaccinare.
Vaccinurile induc producerea de anticorpi anti-proteina Spike
Actualele vaccinuri utilizate in tara noastra induc in organismul primitor sinteza de anticorpi de neutralizare, respectiv anticorpi anti-Spike. Acestia impiedica aderarea si patrunderea virusului in celula gazda, respectiv multiplicarea acestuia. Desi nu sunt identice ca structura de determinant antigenic, toate vaccinurile disponibile vor sensibiliza celulele imune si vor genera anticorpi anti-S.
Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator in cadrul MedLife: “Variantele actuale ale vaccinurilor mARN (Pfizer - BioNTech si Moderna) sunt portiuni din mARN, care detin informatii privind diverse structuri ale proteinei-Spike invelite in nanoparticule de lipid. Vaccinul Oxford - AstraZeneca contine o varianta modificata de adenovirus la care a fost adaugata gena proteinei Spike a SARS-CoV-2. Ca urmare, aceste vaccinuri se asteapta sa induca in organismul vaccinat sinteza de anticorpi anti-proteina Spike, dar si sensibilizarea celulelor sistemului imun responsabile de sinteza acestor anticorpi.”
Test anti-Spike pentru determinarea titrului de anticorpi dupa vaccinare
Asadar, daca te-ai vaccinat, fie ca ai sau nu certitudinea unei infectii anterioare cu SARS-CoV-2, este recomandat sa iti faci un test pentru deteminarea anticorpilor anti-Spike. in laboratoarele MedLife pot fi efectuate:
• teste calitative IgM anti-S, care confirma sau infirma prezenta anticorpilor, fara sa precizeze concentratia acestora;
• teste cantitative IgG anti-S, care determina concentratia de anticorpi, exprimata in unitati arbitrare, specifice fiecarui producator.
“Exista o varietate de kituri comerciale care pun in evidenta anticorpii de legare anti-S, ele diferind, uneori major, in structura determinantilor antigeni ce sunt continuti de reactiv, deci si in tipul de anticorpi detectati (anti-S1/S2, anti-RBD, anti-S trimeric, anti-S1, anti-S, etc.). Acest lucru poate duce la diferente de specificitate intre kituri, respectiv la diferente intre rezultatele obtinute”, explica medicul.
La cat timp dupa vaccinare poti face testul pentru anticorpi?
In general, organismului ii ia intre 1 si 3 saptamani pentru a genera anticorpi in urma infectiei. in cazul vaccinului, medicii atrag atentia asupra probabilitatii ca titrul de anticorpi neutralizanti sa devina semnificativ abia dupa administrarea ambelor doze de vaccin, mai ales in cazul persoanelor care nu au certitudinea ca au trecut anterior prin infectie.
Daca doresti sa compari evolutia titrului de anticorpi post-vaccinare poti face testul IgG anti-S la un interval de 15 - 21 de zile de la administrarea primei doze de vaccin si dupa minim 7 zile de la administrarea rapelului.
Testele pentru anticorpi SARS-CoV-2 presupun recoltarea unei probe de sange si se efectueaza la cerere in centrele MedLife, fara bilet de trimiere sau programare in prealabil.
---
Articolul face parte din campania MedLife Facem Romania bine.
De 26 de ani suntem alaturi de tine si nu ne oprim. Pentru ca azi, mai mult decat oricand medicina inseamna sa te lupti prin stiinta si cunoastere.
Pentru a veni in intampinarea pacientilor nostri cu o gama extinsa de servicii si analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internationale si am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit in infrastructura necesara pentru a evalua daca pacientul a trecut prin boala si pentru a testa raspunsul imun post-infectie sau post-vaccinare.
Ne adaptam continuu la prezent si ne pregatim pentru viitor. Facem Romania bine.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medici ...
- Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa fac ...
- Teste de screening pentru femei. Medicii MedLife explica ce investigatii gin ...
- Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si ...
- Testele de anticorpi anti-SARS-CoV-2 - ce ne spun acestea?
- Cum te ajuta melatonina
- Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii?
- Neutropenia predispune organismul la infectii
- Miocardita, inflamatia muschiului inimii