Inca 3 ani pana la primul vaccin impotriva malariei
Stire medicala
Primul vaccin impotriva malariei ar urma sa apara pe piata peste 3 ani. 2015 este anul in care una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial, GlaxoSmithKline, va lansa mult asteptatul vaccin impotriva bolii tropicale.
Conform oamenilor de stiinta, vaccinul ar putea salva anual peste 200.000 de vieti, in conditiile in care se imbolnavesc in jur de 600.000 de persoane, dintre care multi sunt copii cu varste sub 5 ani.
Numarul cazurilor de malarie pe care vaccinul il poate preveni este impresionant. Descoperirea unui vaccin pentru aceasta boala reprezinta o adevarata revolutie in domeniul medicinei, intrucat acesta este primul vaccin impotriva unui parazit, a declarat Andrew Witty, directorul executiv al GSK, pentru presa din Marea Britanie.
Costurile pentru crearea primului vaccin impotriva malariei se ridica la 350 de milioane de dolari, iar compania GSK sustine ca banii stransi din vanzarea produsului vor fi folositi pentru noi descoperiri si cercetari in domeniul bolilor tropicale.
Vaccinul RTS,S va salva sute de mii de vieti
Vaccinul impotriva malariei se numeste RTS,S si ar urma sa fie eficient si sa ofere protectie pe o perioada de 18 luni copiilor si bebelusilor. Va mai dura inca aproape 2 ani pana cand vaccinul va ajunge pe piata, deoarece intai trebuie sa treaca testele autoritatilor din domeniul medical si sa primeasca aprobarea acestora.
Malaria este una dintre cele mai periculoase boli tropicale. Anual, intre 300 si 500 de milioane de persoane din intreaga lume ajung sa se imbolnaveasca de malarie. Este vorba, in principal, despre locuitorii din Africa si din alte tari tropicale, precum si de turisti care calatoresc in aceste regiuni.
Malaria este cauzata de paraziti transmisi de femela tantarului anofel. Acesti paraziti se inmultesc exagerat in globulele rosii din sange, astfel ca printre simptomele bolii se numara anemia, febra si alte semne specifice starii de raceala. In cazuri severe, malaria poate cauza coma si chiar moartea pacientului infestat.
Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa