Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Imunizarea - este mai simplu sa prevenim decat sa vindecam

Actualizat la data de: 08 Mai 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Imunizarea - este mai simplu sa prevenim decat sa vindecam Vezi galerie foto

Este mai important si mult mai simplu sa prevenim decat sa vindecam! Imunizarea este o modalitate de a ne proteja impotriva unor boli. Odata imunizati, organismul nostru este mai capabil de a lupta impotriva bolilor cu care vine in contact.

Organismul poseda un sistem natural de aparare impotriva imbolnavirilor, care se numeste sistemul imun. Acesta produce o serie de substante numite anticorpi, care lupta impotriva bolii sau infectiei. Exista cateva boli care pot duce chiar la moartea copiilor sau pot determina sechele permanente. Sistemul imun al copiilor are nevoie de ajutor pentru a lupta impotriva acestor boli. Imunizarea face posibila aceasta lupta. In concluzie, imunizarea este metoda cea mai sigura si cea mai eficienta de protejare a copiilor impotriva unor afectiuni extrem de severe.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Vaccinare
  3. Necesitatea imunizarii
  4. Efecte adverse
  5. Contraceptia de urgenta
  6. Contraindicatii
  7. Concluzie
  8. Citeste pe aceeasi tema

Vaccinare

Sus

Copilul va face prima imunizare inca din primele zile de viata, in maternitate. Exista o schema conform careia se fac vaccinarile, numita Programul National de Imunizari.

Medicul de familie sau medicul specialist pediatru va vor informa cu privire la data fiecarei imunizari. Unele imunizari trebuie repetate pentru a creste puterea de aparare a copiilor. Este foarte important ca fiecare copil sa faca vaccinarile la varsta potrivita. Acest lucru va diminua foarte mult frecventa imbolnavirilor, cat si riscul efectelor secundare ale unor vaccinari, care pot sa apara ca urmare a nerespectarii schemei de vaccinare.

Mod de administrare

Majoritatea vaccinurilor se administreaza pe cale injectabila, intramuscular: copilului i se va face o injectie in coapsa sau in partea superioara a bratului. In cazul vaccinarii antipoliomielita, exista si un vaccin cu administrare orala (un lichid pe care il inghite).

Actiunea vaccinului

Vaccinul contine fragmente mici de microbi (bacterii sau virusuri) care determina boala respectiva sau cantitati infime de produse chimice ale bacteriei. Vaccinurile sunt prelucrate astfel incat sa nu produca boala, ci, prin actiunea lor, sa stimuleze sistemul imun sa produca anticorpi. Daca copilul vine in contact cu microbii, anticorpii vor recunoaste microbii si vor fi gata de lupta.

Necesitatea imunizarii

Sus

Bolile sunt prezente inca in multe parti ale lumii, unde imunizarea nu este atat de bine pusa la punct. Deoarece multi dintre noi calatorim in strainatate, exista riscul contactarii bolii si aducerii in tara, la intoarcere. Astfel, boala se va raspandi la copiii care nu au fost imunizati impotriva acesteia.
Imunizarea asigura nu numai protectia copilului, ci si protectia intregii familii si a comunitatii din care face parte, in special a copiilor care nu au fost imunizati. Nu este niciodata prea tarziu pentru a va imuniza copilul. Chiar daca acesta a depasit varsta recomandata de vaccinare, adresati-va medicului dumneavoastra.

Siguranta imunizarii

Inainte de a se administra un vaccin, se vor efectua o serie de testari pentru a se verifica daca va avea efectul scontat si copilul este in siguranta. Vor fi aplicate doar vaccinurile care trec aceste teste. Toate medicamentele pot determina reactii adverse, insa vaccinurile fac parte din categoria celor mai sigure tratamente. Cercetarile din lumea intreaga au demonstrat faptul ca imunizarile reprezinta cea mai sigura metoda de protectie a sanatatii copilului dumneavoastra.

Copilul poate va plange timp de cateva minute, dar, de obicei, se va linisti dupa o mangaiere. Daca nu doriti sa fiti de fata atunci cand i se face vaccinul, trebuie doar sa ii spuneti medicului sau asistentei. Unii parinti prefera sa nu vada aceasta operatiune, fiind foarte usor impresionabili.

Efecte adverse

Sus

Nu toti copiii sunt la fel. Cei mai multi nu vor avea nici un fel de urmari neplacute. Unii copii insa vor prezenta:
- usoara roseata sau tumefactie (umflatura) la locul injectarii, care va disparea de la sine dupa scurt timp
- stare de usoara agitatie sau plans persistent
- febra (de obicei usoara, sub 38 grade C, uneori mai ridicata, pana la 40 grade C).
Foarte rar, copiii pot dezvolta reactii alergice imediat dupa imunizare. Personalul care administreaza vaccinul este pregatit sa intervina in acest caz.

Tratamentul febrei

Febra este o temperatura (masurata rectal la copii) de peste 37,5 grade C. Daca copilul dumneavoastra are fata calda la atingere si este imbujorat, poate avea febra. Ii puteti verifica temperatura cu un termometru. Febra este un simptom foarte des intalnit la copii si este bine sa stim cum sa procedam in cazul aparitiei. Ne asiguram ca acel copil nu are prea multe haine sau paturi in patut si il hidratam cu cat mai multe lichide. Ii administram paracetamol pediatric, dupa citirea cu atentie a prospectului produsului respectiv.

De retinut!

Niciodata nu trebuie administrata aspirina unui copil sub 16 ani! Copilul poate fi sters cu un burete umezit in apa usor racita (nu rece!) care va fi lasata sa se usuce fara stergere, dar niciodata nu va fi imbaiat in apa rece, nici chiar usor racita. Trebuie sunat medicul in cazul in care copilul are febra de 39 grade C sau mai mare sau apar convulsii! Adresati-va celui mai apropiat punct sanitar! Urmati-va instinctul si cereti-i medicului sa va explice daca aveti cele mai mici nelamuriri legate de starea copilului dumneavoastra.

Contraceptia de urgenta

Sus

Sunt foarte putine situatii in care copiii nu ar trebui imunizati. Atunci cand mergeti cu copilul la medic pentru vaccinare, informati-l pe acesta daca copilul:
- are febra ridicata
- a reactionat violent la o alta imunizare
- urmeaza un anumit tratament
- prezinta o alergie severa (reactie anafilactica) la oua
- are tulburari ale sistemului de coagulare sanguina
- a prezentat in trecut convulsii
- prezinta o boala a sistemului imun, de exemplu SIDA
- urmeaza un tratament medicamentos care afecteaza sistemul imun, de exemplu,
imunosupresoare (administrate dupa transplantul de organe sau cancer) sau cu doze crescute de steroizi.

Contraindicatii

Sus

Sunt foarte putine situatii in care copiii nu ar trebui imunizati. Atunci cand mergeti cu copilul la medic pentru vaccinare, informati-l pe acesta daca copilul:
- are febra ridicata
- a reactionat violent la o alta imunizare
- urmeaza un anumit tratament
- prezinta o alergie severa (reactie anafilactica) la oua
- are tulburari ale sistemului de coagulare sanguina
- a prezentat in trecut convulsii
- prezinta o boala a sistemului imun, de exemplu SIDA
- urmeaza un tratament medicamentos care afecteaza sistemul imun, de exemplu,
imunosupresoare (administrate dupa transplantul de organe sau cancer) sau cu doze crescute de steroizi.

Concluzie

Sus

Asadar imunizarea este importanta atat in cazul copiilor cat si in cazul adultilor. Cu cat prevenim mai mult cu atat tratam mai putin. Adresati medicului dumneavoastra orice intrebare sau nelamurire o aveti cu privire la imunizare sau inainte de aplicarea acesteia.


Medici specialisti Alergologie-Imunologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate