Efectele secundare ale vaccinului Covid-19 la copii si adolescenti
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Efectele vaccinului
SusIncepand din luna martie a anului 2020, odata ce pandemia a pus stapanire pe tara noastra, inchizand birourile, restaurantele si scolile din Romania, majoritatea parintilor au inceput sa isi faca griji in legatura cu copiii lor si cu faptul ca acestia s-ar putea imbolnavi.
Si, in ciuda faptului ca, din punct de vedere medical, tara noastra a inceput sa faca progrese in ceea ce priveste pandemia de coronavirus, inca avem de a face cu aceste temeri. Unul dintre motivele pentru care pandemia inca persista in tara noastra este faptul ca nu avem inca vaccin pentru toate categoriile de persoane. Un alt motiv este reprezentat de faptul ca oamenii inca sunt sceptici in ceea ce priveste vaccinul si ezita sa il faca.
Copiii pot prezenta reactii diferite fata de adulti in ceea ce priveste boala, tratamentul sau vaccinul, motiv pentru care este normal ca parintii sa se ingrijoreze.
Exista, de asemenea, si o multitudine de zvonuri legate de COVID-19, in special in ceea ce priveste efectele adverse ale vaccinului, motiv pentru care este foarte important sa ne informam corect si sa daramam orice mit in acest sens.
Mai jos sunt prezentate cateva informatii importante pe care orice persoana trebuie sa le cunoasca.
Cuprins articol
- Efectele vaccinului
- Copiii si Covid - 19
- Severitatea bolii
- Vaccinurile Covid - 19 disponibile pentru copii
- Ce efecte adverse poate prezenta copilul dupa vaccin?
- Exista si efecte adverse mai grave?
- Cand se administreaza copilului analgezice?
- Daca boala e usoara la copii, iar vaccinul prezinta efecte adverse, de ce trebuie vaccinat copilul?
- Citeste pe aceeasi tema
Copiii si Covid - 19
SusDesi este adevarat ca multi copii nu dezvolta cazuri de Covid - 19 la fel de severe precum adultii, multi dintre acestia putand fi chiar si asimptomatici, asta nu inseamna ca nu pot contracta boala.
In luna octombrie 2021, au fost declarate peste 6 milioane de cazuri de Covid - 19 in randul copiilor de la inceputul pandemiei. In ultima saptamana din septembrie acelasi an, copiii au reprezentat aproximativ 26 % dintre cazurile saptamanale raportate.
Scolarii cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani, dar si copiii de gradinita, prezinta un risc crescut in a contracta boala, deoarece, mergand in fiecare zi in colectivitate, au sanse mai mari de a se expune virusului. Desigur, aceste statistici pot varia, depinzand de politicile instituite de fiecare unitate de invatamant in parte.
Un studiu a demonstrat faptul ca copiii prezinta sanse de 3,5 ori mai mari de a avea un focar de infectie in scoala, daca unitatea nu implementeaza obligativitatea purtarii mastii de protectie.
Severitatea bolii
SusIn timp ce doar 1 pana la 2 % din toate cazurile de copii raportate au dus la spitalizare, 1 din 3 dintre acestia au necesitat terapie intensiva, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor. Terapia intensiva necesita utilizarea ventilatoarelor sau a oricaror aparate care faciliteaza respiratia, prin pomparea aerului in interiorul si in afara corpului.
S-a demonstrat, de asemenea, faptul ca bebelusii sub varsta de 1 an prezinta un risc mai crescut de a dezvolta simptome severe, precum si copiii care prezinta afectiuni subiacente, cum ar fi diabet, drepanocitoza sau patologii ale sistemului imunitar.
In total, copiii si adolescentii cu varsta sub 18 ani au inregistrat o crestere de 5 ori mai mare a ratei de spitalizare, rata celor nevaccinati fiind de 10 ori mai mare decat a celor complet vaccinati. In mare parte, aceste statistici coincid cu ascensiunea variantei Delta.
Vaccinurile Covid - 19 disponibile pentru copii
SusIn acest moment, exista vaccin disponibil pentru copiii cu varsta de peste 12 ani. Intre timp, au fost desfasurate studii clinice si pentru copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 11 ani, insa, pana in momentul de fata, nu avem nimic sigur.
Ce efecte adverse poate prezenta copilul dupa vaccin?
SusSunt foarte multi copii care nu prezinta efecte adverse dupa administrarea vaccinului, acest lucru nu se intampla in mod obligatoriu pentru toata lumea.
Daca, insa, copilul prezinta efecte adverse, acestea sunt aproximativ similare cu cele intalnite la adulti si pot include:
• durere la locul injectarii
• oboseala
• dureri de cap
• frisoane
• dureri musculare
• febra.
Aceste efecte adverse sunt temporare si nu dureaza mai mult de 48 de ore.
Exista si efecte adverse mai grave?
SusExista doua reactii adverse suplimentare, foarte rare, ce au fost raportate incepand cu luna aprilie 2021: miocardita si pericardita.
Miocardita reprezinta inflamatia muschiului inimii denumit miocard. Afecteaza functia contractila a inimii si functia electrica, reducand capacitatea inimii de a pompa sangele ( insuficienta cardiaca) si producand tulburari de ritm, unele suficient de severe incat sa puna viata in pericol.
Pericardita reprezinta inflamatia pericardului (sac fibro-seros care inveleste inima), adeseori cu acumulare de lichid. Atunci cand acesta se inflameaza, poate provoca dureri in piept.
Simptomele distinctive ale acestor afectiuni sunt:
• dureri in piept
• dificultati de respiratie
• palpitatii
Aceste reactii rare tind sa fie mai frecvente la persoanele de sex masculin, in special la cele tinere.
Un studiu a demonstrat faptul ca miocardita apare la un numar de aproximativ 450 de persoane dintr-un milion de cazuri Covid - 19 la persoane de sex masculin, dintre acestia doar 76 fiind vaccinati. Este important de mentionat faptul ca aceasta este doar o cercetare aflata, in prezent, in pretiparire, nefiind inca revizuita, motiv pentru care nu poate fi utilizata ca baza pentru indrumari clinice.
Cand se administreaza copilului analgezice?
SusSe poate administra copilului un analgezic dupa efectuarea vaccinului Covid - 19, in special daca acesta prezinta ca reactie adversa durere. Insa, nu este indicat ca acesta sa fie administrat copilului preventiv, fara a prezenta simptome.
Daca boala e usoara la copii, iar vaccinul prezinta efecte adverse, de ce trebuie vaccinat copilul?
SusVaccinul este important pentru a opri pandemia. Chiar si copiii cu o forma usoara pot transmite boala.
Copiii nevaccinati sunt in continuare expusi riscului de imbolnavire grava, chiar daca acest risc este mai mic in cazul lor decat in cazul adultilor.
Statisticile arata faptul ca adolescentii cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani care nu sunt vaccinati prezinta o rata de spitalizare de 10 ori mai mare in comparatie cu adolescentii de aceeasi varsta care au fost vaccinati.
Este foarte important sa ne informam din surse sigure sa intelegem faptul ca, in momentul de fata, singura solutie pentru a opri pandemia si pentru a ne intoarce la o viata normala este vaccinarea.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatrie Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal
- Semne si simptome ale afectiunilor vaginale
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Cand trebuie facut vaccinul antigripal?
- Vaccinul HPV - tot ce trebuie sa stii
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Vaccinul antirabic: cand se face si cat timp este valabil
- Copilul tau are COVID-19? Vezi acum care sunt simptomele!
- Ipohondria (anxietatea de sanatate) si pandemia – am sau nu COVID-19?
Citeste pe aceeasi tema
- Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram?
- Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare
- Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania
- Vaccinarea - drept sau obligativitate?
- Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat