De ce poti raci chiar daca te vaccinezi antigripal?
Vaccinul antigripal
SusMulte persoane afirma ca s-au imbolnavit chiar si dupa ce au facut vaccinul antigripal, la scurt timp dupa acesta sau chiar si la cateva saptamani mai tarziu. Acest lucru este posibil, dar nu reprezinta un motiv pentru care vaccinarea nu mai trebuie sa aiba loc.
In timp ce vaccinarea antigripala reprezinta o metoda de aparare grozava si uneori chiar salvatoare de vieti impotriva celor mai frecvente tulpini de virus gripal, aceasta nu poate oferi protectie pentru toate bolile respiratorii.
Cuprins articol
Timpul necesar actionarii vaccinului
SusRacelile suferite dupa vaccinare se pot baza pe faptul ca vaccinul nu a avut timp suficient sa ofere imunitate deplina. Este nevoie de aproximativ doua saptamani pentru ca imunitatea pentru gripa sa se dezvolte ulterior vaccinarii. Persoanele care se imbolnavesc in 2 saptamani de la vaccinare au sanse mari sa fi fost expuse la virus chiar inainte sau imediat dupa imunizare.
Multe persoane considera ca imbolnavirile sunt date chiar de virusii din vaccin. Totusi, trebuie stiut ca vaccinul este obtinut din virusi neviabili sau inactivati, acestia neputand provoca boala. Astfel, informatiile fara surse sigure nu trebuie luate in calcul sau trebuie verificate prin discutia cu un medic.
Asocierea cu o boala asemanatoare gripei
SusVaccinarea antigripala, asa cum ii spune si numele, actioneaza prin protejarea organismului de virusul gripal. Astfel, vaccinul de acest tip nu reprezinta o varianta buna pentru persoanele care doresc sa se protejeze de raceala obisnuita, pneumonie, bronsita sau gastroenterita virala. Totusi, vaccinarea antigripala poate oferi protectie atunci cand aceste afectiuni sunt complicatii ale gripei.
Este inca posibil si foarte probabil ca unele persoane sa se vaccineze si sa experimenteze o alta boala, considerand in mod gresit ca este vorba despre gripa. Doar pentru ca o persoana s-a vaccinat, nu inseamna ca aceasta nu se va mai imbolnavi deloc, ci va putea contracta boli ce sunt produse de alti agenti infectiosi.
Vaccinul antigripal si continutul acestuia
SusVaccinurile ofera protectie impotriva unor tulpini specifice ale gripei. Cercetatorii modifica anual compozitia vaccinurilor, aceasta fiind destinata tulpinilor despre care se considera ca vor provoca boli pentru majoritatea oamenilor intr-un anumit sezon. Din pacate, acest lucru nu ofera acoperire pentru toate tulpinile de gripa existente, iar munca specialistilor este continua. Virusii se modifica periodic, astfel incat trebuie realizate cercetari constante pentru a se putea dezvolta vaccinuri noi in mod regulat.
Uneori, un ciuda celor mai bune eforturi din partea specialistilor, tulpina primara de gripa din perioada respectiva poate sa nu fie inclusa in vaccin. Acest lucru va permite imbolnavirea la contactul cu virusul respectiv, chiar daca a avut loc in prealabil o imunizare corespunzatoare.
De asemenea, cercetarile repetate au aratat ca majoritatea persoanelor care sunt vaccinate impotriva gripei vor prezenta simptome mai putin severe, iar riscul de complicatii va fi mult mai mic decat in cazul persoanelor care nu sunt vaccinate.
Raspunsul organismului la vaccin
SusFiecare organism are propriul mod de raspuns atunci cand are de-a face cu elemente straine ce ii depasesc barierele de aparare. Astfel, putine dintre persoanele care se vaccineaza pot sa nu fie complet protejate, iar gripa se poate instala ulterior fara probleme. Chiar si asa, vaccinul tot va oferi o mica protectie, mai ales in ceea ce priveste prevenirea complicatiilor grave asociate cu boala.
Complicatiile grave ale gripei survin in principal la batrani si copii, acestia formand doua grupuri foarte vulnerabile. In plus, vaccinurile antigripale functioneaza in moduri usor diferite pentru aceste grupuri, dar importanta vaccinarii ramane pe primul loc. Medicii recomanda vaccinarea la batrani si copiii, deoarece vaccinurile pot salva vieti.
Varsta de peste 65 de ani
SusOrice persoana cu varsta mai mare de 65 de ani este considerata a fi intr-o categorie cu risc ridicat si ar trebui sa beneficieze de vaccinare antigripala in fiecare an. Vaccinul nu este la fel de eficient pentru prevenirea gripei la aceasta grupa de varsta. Cu toate acestea, in randul adultilor in varsta care nu au boli cronice si care nu locuiesc in azile de batrani, vaccinul este eficient in 30-70% din cazuri, mai ales in ceea ce presupune spitalizarea pentru pneumonie si gripa.
Printre varstnicii care traiesc in case de batrani sau care au boli cronice, vaccinul este eficient in 50-60% din cazuri in ceea ce priveste prevenirea spitalizarii. De asemenea, vaccinarea este eficienta pana la 80% in ceea ce priveste prevenirea decesului din cauza gripei.
Deoarece persoanele cu varste de peste 65 de ani prezinta un risc ridicat de complicatii asociate cu gripa, este foarte importanta imunizarea. Vizita la medicul de familie este importanta in cazul acestor persoane, medicul evaluand situatia si oferind vaccinul acolo unde este nevoie.
Alte metode de protectie impotriva gripei
SusCea mai buna modalitate de prevenire a gripei este reprezentata de vaccinarea anuala. Totusi, exista si alte obiceiuri si metode prin care sansele de imbolnavire pot fi diminuate, de exemplu spalatul mainilor in mod regulat si acoperirea gurii cand se tuseste sau stranuta. In ceea ce priveste spalatul pe maini, apa si sapunul sunt cele mai indicate. Totusi, atunci cand acestea nu sunt disponibile, specialistii recomanda utilizarea de produse dezinfectante pe baza de alcool.
Acoperirea nasului si a gurii cu o batista de unica folosinta reprezinta o alta metoda de protectie, in acest caz fiind implicate deja persoanele bolnave. Prin acoperirea gurii si a nasului sunt blocati germenii ce ar putea ajunge in corpurile altor persoane.
Gripa si alte boli respiratorii grave, precum tusea convulsiva, sunt transmise prin stranut sau maini murdare. Atunci cand nu exista o batista in care sa se stranute, specialistii recomanda acoperirea gurii cu plica cotului. Persoanele care isi acopera gura cu palma au mai multe sanse de a raspandi boala, mai ales prin strangerea de mana.
Evitarea colectivitatilor reprezinta o alta metoda de a nu imprastia boala. In plus, purtarea de masti de protectie poate fi de ajutor. Acestea pot fi purtate atat de persoanele bolnave, cat si de cele sanatoase.
Concluzii
SusPoate fi frustrant ca o persoana sa dezvolte o boala respiratorie semnificativa, mai ales gripa, in acelasi an sau in aceeasi perioada in care s-a vaccinat. Totusi, nu trebuie uitat faptul ca imbolnavirea nu inseamna neaparat ca vaccinul nu si-a facut treaba. Spre exemplu, gripa poate fi produsa de o tulpina virala neinclusa in vaccin, dar vaccinarea va proteja in continuare organismul de alti virusi periculosi.
Indiferent de experientele din trecut ale unei persoane cu privire la imbolnavirea dupa vaccinare, specialistii recomanda vizita la medic si vaccinarea. Vaccinarea este o idee buna, deoarece poate ajuta la micsorarea sanselor de imbolnavire, mai ales in cazul persoanelor sensibile, precum copiii sau batranii. Totusi, vizita la medicul de familie este importanta, acesta putand evalua corect situatia, deoarece exista momente in care vaccinarea nu este indicata.
Bibliografie:
"Vaccine Effectiveness - How Well Does the Flu Vaccine Work?" Seasonal Flu. Centers for Disease Control and Prevention. 2016.
https://www.cdc.gov/flu/prevent/actions-prevent-flu.htm Healthy Habits to Help Prevent Flu
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Vaccinul antigripal: mituri
- Vaccinarea antipoliomielita (vaccinare inclusa in programul national de imun ...
- Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile
- Vaccinarea in prevenirea hepatitei virale B
- Vaccinarea DTP (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)
- Vaccinarea antirujeolica (vaccinare inclusa in programul national de imunizari)
- Vaccinarea antivaricela (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)
- Vaccinarea antihepatita A (vaccinare neinclusa in programul national de imun ...
- Vaccinarea antihepatita B (vaccinare inclusa in programul national de imuni ...
Citeste pe aceeasi tema
- Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal
- Trivaccinul antirujeolic, antirubeolic, antioreionic (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)
- Vaccinarea antigripala
- Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare
- Vaccinarea anti-haemophilus influenzae B (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)