De ce este importanta vaccinarea imediat dupa nastere
Imediat dupa nastere, bebelusul ar trebui sa primeasca doua vaccinuri esentiale. Este vorba despre vaccinul BCG (antituberculoza) si vaccinul impotriva hepatitei B.
Cele doua imunizari sunt incluse in programul national de vaccinari si sunt gratuite, dar cu toate acestea, se poate observa o tendinta alarmanta in randul parintilor. Mai exact, unii dintre acestia refuza vaccinarea copilului dupa nastere, fenomen remarcat la nivelul intregii tari.
Vorbim de refuzul vaccinarii la scoala, dar, in realitate, exista un refuz al vaccinarii imediat dupa nastere. Este un fenomen care ia amploare si aici trebuie sa tragem un semnal de alarma parintilor. Este un procent alarmant de refuz si trebuie sa inteleaga ca trebuie sa isi vaccineze copiii, a declarat Catalin Carstoiu, manager al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, la Mediafax Talks about Health Reform.
La randul sau, ministrul Eugen Nicolaescu sustine ca refuzul vaccinarii copiilor imediat dupa nastere nu face altceva decat sa favorizeze aparitia unor noi patologii in Romania.
De ce este importanta vaccinarea imediat dupa nastere
Sunt doua vaccinuri care se administreaza in maternitate, la scurt timp dupa nastere. Vaccinul impotriva hepatitei B a fost analizat ani la randul, astfel incat sa se stabileasca varsta ideala pentru administrarea lui. Asa au ajuns oamenii de stiinta la concluzia ca cel mai bine este ca vaccinul sa fie administrat in primele zile de la nastere. Cu cat o persoana este vaccinata mai devreme impotriva acestei boli infectioase, cu atat sansele de a dezvolta o boala hepatica sunt mai mici.
Refuzul vaccinarii nu face altceva decat sa favorizeze imbolnavirea de hepatita acuta sau cronica, de ciroza sau cancer hepatic.
La randul sau, vaccinul BCG se administreaza pentru a preveni imbolnavirea de tuberculoza, o boala infectioasa contagioasa, greu de tratat. Romania este o tara in care incidenta de tuberculoza ramane mare, insa printr-un program de vaccinare timpurie, boala poate fi eradicata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.