Cat de importanta este vaccinarea anti-rotavirus
Stire medicala
Infectiile cu rotavirus sunt din ce in ce mai des intalnite in randul copiilor si pot cauza probleme serioase de sanatate, fiind vorba despre o gastroenterita acuta (diaree acuta). Infectia cu rotavirus este foarte contagioasa, cei mai predispusi la imbolnavire fiind bebelusii si copiii pana in 5 ani.
Vaccinarea anti-rotavirus este cea mai simpla si mai eficienta modalitate de prevenire a imbolnavirii. Pana acum, 46 de tari au inclus vaccinul anti-rotavirus in schema nationala de imunizari.
In Romania, vaccinul este optional, dar cu toate acestea medicii ii sfatuiesc pe parinti sa isi imunizeze copiii inainte de contactarea bolii.
Cum apare infectia cu rotavirus
Rotavirusul este un virus care produce o infectie la nivelul intestinelor. Boala infectioasa nu manifesta simptome imediate, astfel ca raspandirea virusului se poate face cu usurinta de la o persoana infestata la una sanatoasa.
Simptomele infectiei cu rotavirus sunt diareea acuta, durerile abdominale, pierderea poftei de mancare, febra, varsaturile si deshidratarea. Aceste simptome se manifesta intre 3 zile si o saptamana.
Infectiile cu rotavirus sunt responsabile pentru moartea a 30% dintre copiii bolnavi, cu varste pana in 5 ani. Un motiv in plus pentru imunizarea cat mai rapida a copiilor.
Vaccinarea anti-rotavirus
Vaccinarea anti-rotavirus este singura modalitate prin care copiii pot fi feriti de gastroenterita acuta. Prima doza de vaccin impotriva infectiilor cu rotavirus se administreaza incepand cu varsta de 6 saptamani.
Cea de-a doua doza de vaccin se administreaza dupa cel putin 4 saptamani de la prima, insa nu mai tarziu de varsta de 6 luni a bebelusului. Nu este recomandata administrarea vaccinului dupa varsta de 6 luni.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat tuturor tarilor sa includa vaccinul anti-rotavirus in Programul National de Imunizari, pentru ca bebelusii sa beneficieze de imunizare gratuita si sa creasca numarul de vaccinari.
Pana acum, vaccinul a devenit obligatoriu in doar 46 de tari. La noi inca nu s-au gasit fondurile necesare pentru cumpararea vaccinului anti-rotavirus, astfel ca datoria achizitionarii vaccinului revine in sarcina parintilor responsabili si grijulii.
Bolile copilarilei, printre care si infectiile cu rotavirus, trebuie luate in serios de fiecare parinte in parte, intrucat pot acuza complicatii serioase bebelusilor si copiilor.
Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa
Articole recomandate
- Boli care pot fi contactate din apa contaminata
- Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare
- Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
- Bolile copilariei
- Inundatiile: afectiuni provocate
- Starile de greata - particularitati medicale
- Diareea
- Enterocolita acuta
- Bolile copilariei despre care orice parinte ar trebui sa stie