Poti avea fibrom uterin si sa nu stii?
Generalitati
SusDatele statistice arata ca trei din patru femei sufera pe parcursul vietii de fibrom uterin si este posibil ca unele dintre ele sa nu afle acest lucru decat la momentul unor controale de rutina. Boala afecteaza cu precadere femeile cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani.
Fibromul uterin este una dintre cele mai dese tumori ginecologice benigne care se dezvolta in peretele uterin.
Acesta nu poate fi prevenit, singura solutie fiind diagnosticarea corecta si la timp, precum si prescrierea tratamentului adecvat atunci cand este necesar.
Cuprins articol
Cauzele fibromului uterin
SusCauzele aparitiei fibromului uterin sunt astazi necunoscute, insa exista anumiti factori care duc la aparitia acestuia precum:
• Factori hormonali. Se crede ca excesul de estrogen si progesteron este responsabil pentru dezvoltarea necontrolata a celulelor care produc fibromul uterin.
• Mostenirea genetica. Femeile care au rude de gradul I diagnosticate cu fibroame uterine prezinta, la randul lor, riscul de a dezvolta aceste formatiuni.
• Sarcina si nasterea. In cazul femeilor care au avut cel putin o sarcina, riscul aparitiei unor fibroame uterine este mult mai scazut.
• Obezitatea. Persoanele supraponderale prezinta un risc mai crescut de a dezvolta fibromul uterin comparativ cu cele care nu au probleme de greutate.
• Prima menstruatie la o varsta frageda, mai putin de 10 ani, la fetite.
• Stilul de viata nesanatos. Sunt studii care sustin ca un stil de viata nesanatos, alcatuit din alimente procesate, lipsa fructelor si a legumelor din dieta zilnica si consumul excesiv de alcool pot cauza aparitia fibroamelor uterine.
Simptomele fibromului uterin
SusDe regula, fibromul uterin este asimptomatic, fiind descoperit accidental de catre medicul ginecolog la un control de rutina, de exemplu in timpul unei ecografii transvaginale, insa sunt si cazuri in care fibromul poate avea anumite simptome si semne precum:
• Sangerarile. Este posibil ca femeia in cauza sa aiba menstruatii abundente sau prelungite (menometroragii), cu pierderi de cheaguri. Datele statistice arata ca aproximativ 50% dintre fibroame produc sangerari.
• Durerile pelvine in timpul menstrelor sau in timpul actului sexual. Durerea este localizata in abdomenul inferior.
• Probleme urinare precum prezenta usturimilor, infectii sau mictiuni frecvente, inclusiv in timpul noptii.
• Probleme digestive - constipatia cronica poate fi semnul aparitiei unui fibrom uterin.
• Cresterea in volum a uterului, cu deformarea cavitatii uterine.
• Anemie.
• Infertilitate, nasteri premature sau avorturi spontane.
De cele mai multe ori, fibromul uterin are o evolutie lenta si este asimptomatic. Sunt insa si cauzuri in care acesta poate avea o evolutie progresiva, accelerata, insotite de dureri pelvine.
De regula, diagnosticul de fibrom uterin presupune administrarea unui tratament fie medicamentos, fie chirurgical, dar sunt si cazuri in care acesta se retrage de la sine si dispare.
Tratament
SusDe cele mai multe ori, tratamentul pentru fibromul uterin consta in operatie, cu ajutorul careia fibromul este indepartat.
Exista si cazuri in care, ca urmare dimensiunii mari a fibromului, este necesara histerectomia - indepartarea in totalitate a uterului.
Sunt si paciente care primesc tratamente hormonale cu rolul de ameliora simptomele fibromului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Poti avea un nivel periculos de grasime in corp, fara sa fii obez?
- Fibromul uterin si sarcina
- Ce efecte secundare pot avea somniferele si cum se administreaza corect
- Simptome banale care arata ca poti avea probleme cu ficatul
- Poti avea hepatita C si sa nu stii?
- Cat de usor poti avea un stil de viata sanatos
- Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specia ...
- Miomectomia - interventia de indepartare a fibroamelor uterine
- Chisturile pe colul uterin
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?