Miomectomia - interventia de indepartare a fibroamelor uterine
Ce este miomectomia
SusMiomectomia reprezinta procedura de indepartare a fibroamelor uterine, cunoscute si sub numele de leiomioame.
Fibroamele reprezinta formatiuni compuse din tesut conjunctiv si celule musculare si pot aparea fie in interiorul uterului in cavitatea uterina, fie in exteriorul acestuia. Uterul este format din endometru si miometru (stratul muscular), iar fibroamele se dezvolta din miometru.
Fibroamele uterine sunt formatiuni tumorale benigne, ceea ce inseamna ca nu produc cancer, insa pot fi multiple si de dimensiuni mari. In timpul interventiei de miomectomie, medicul chirurg indeparteaza o parte din miometru impreuna cu fibroamele, dar conserva restul tesuturilor din uter, pentru a pastra posibilitatea de sarcina in viitor.
Miomectomia este o alternativa moderna a histerectomiei, care presupune rezectia intregului uter impreuna cu fibroamele.
Cuprins articol
Indicatii terapeutice
SusNu toate cazurile de fibrom uterin necesita interventie chirurgicala. Medicul va va recomanda operatia de miomectomie daca aveti fibroame uterine ce cauzeaza:
• Durere pelvina
• Ciclu menstrual neregulat sau sangerari intre menstruatii
• Menstruatii severe
• Incapacitatea de golire completa a vezicii urinare
De asemenea, miomectomia este alternativa ideala pentru femeile ce vor sa ramana insarcinate in viitor, intrucat pastreaza fertilitatea pacientei.
Miomectomia versus histerectomia
SusDiferenta principala dintre cele doua proceduri este faptul ca miomectomia indeparteaza doar fibroamele uterine, lasand restul uterului intact. Menstruatia se va intoarce si puteti ramane insarcinata in viitor. In urma unei histerectomii, pacienta nu mai are uter si astfel nu mai are tesut fertil care sa permita formarea si sustinerea unei sarcini.
Inainte de operatie
Inainte de miomectomie, medicul va asigura toate pregatirile necesare, inclusiv instructiuni despre programul meselor si despre medicatia administrata. Acesta va va explica intreaga procedura si ce implica ea, inclusiv perioada de spitalizare si medicatia post-operatorie. Perioada de recuperare poate fi estimata preoperator de catre medic, insa aceasta poate varia in functie de particularitatile cazului si a pacientului. Asigurati-va ca ii adresati medicului toate intrebarile pe care le aveti, inainte de operatie.
In ziua interventiei va va fi montat un cateter venos periferic la nivelul unuia dintre brate, pentru a putea primi fluide si medicamente pe cale intravenoasa. Operatia se desfasoara sub anestezie, iar anestezicele vor fi administrate de asemenea intravenos. Sonda urinara va fi de asemenea montata, iar dumneavoastra veti fi monitorizata continuu inainte, in timpul interventiei si dupa.
Tipuri de miomectomie
SusExista 3 tipuri principale de miomectomie:
• Miomectomie deschisa (abdominala)
• Miomectomia minim invaziva: laparoscopica sau robotica
• Miomectomia histeroscopica
Decizia asupra tipului de interventie se ia tinand cont de cativa factori, precum marimea fibroamelor uterine, numarul acestora si localizarea lor exacta la nivel uterin.
Miomectomia deschisa
Medicul chirurg va realiza miomectomia prin abord deschis cu ajutorul unei incizii la nivel abdominal. Incizia poate fi verticala sau orizontala. Miomectomia deschisa este cea mai buna optiune de tratament pentru fibroamele de dimensiuni foarte mari, deoarece medicul poate vizualiza intreg uterul si toate organele pelvine. Recuperarea dupa miomectomia deschisa este similara ca cea in urma altor interventii chirurgicale majore, si presupune cateva zile de spitalizare si pana la 6 saptamani de repaus acasa, pana la o recuperare completa.
Miomectomia minim-invaziva
Exista mai multe optiuni de interventii minim-invazive de miomectomie. Acestea implica o recuperare mai rapida si mai usoara pentru organism.
• Miomectomia laparoscopica sau robotica. In cadrul acestei interventii se foloseste un instrument subtire dotat cu o camera la capat care vizualizeaza cavitatea abdomino-pelvina. Alte instrumente folosite sunt introduse prin 2 sau 3 trocare inserate prin incizii de dimensiuni mici. Fibroamele sunt rezecate si eliminate pe cale vaginala sau prin inciziile realizate in abdomen. Conform aceluiasi principiu, chirurgia robotica foloseste un robot pentru a realiza miomectomia laparoscopica.
• Miomectomia prin port singular. In cadrul acestei interventii se utilizeaza o singura cale de acces abdominala, pentru a insera instrumentele. Astfel in loc de incizii mici multiple se realizeaza o singura incizie, ceva mai mare.
• Miomectomia histeroscopica. Aceasta procedura nu necesita incizii abdominale. In cazurile in care localizarea fibroamelor o permite, medicul insera un instrument dotat cu camera pe cale vaginala pana la utern. Fibroamele sunt rezecate si eliminate transvaginal.
Durata interventiei depinde de tipul de operatie, localizarea fibroamelor si numarul lor. In majoritatea cazurilor miomectomia dureaza intre 2 si 3 ore. Totusi, intrebati-va medicul la ce perioada operatorie sa va asteptati.
Miomectomia poate fi dureroasa si pot ramane dureri abdomino-pelvine post-operatorii. Echipa medicala va va asigura analgezia atat intraoperator cat si postoperator si medicul va poate prescrie analgezice orale pentru perioada de recuperare.
Riscuri si complicatii
SusCa si in cazul oricarei alte interventii, miomectomia are potential de a da complicatii. Din cauza acestui lucru, medicii recomanda ca fibroamele uterine sa fie tratate nechirurgical initial, inainte de a ajunge la indicatia operatorie. Tratamentul nechirurgical include monitorizare si tratament hormonal care sa reduca dimensiunea fibroamelor.
Riscurile posibile ale miomectomiei pot fi intraoperatorii sau postoperatorii si includ:
• Hemoragie
• Infectii
• Formarea de cheaguri de sange si trombi
• Lezarea organelor din vecinatate
• Reactii alergice la anestezice
• Necesitatea de nastere prin cezariana in viitor
Complicatiile apar insa rar, datorita eforturilor constante ale echipei medicale de a evita si preveni aceste probleme.
Recuperare si prognostic
SusRecuperarea in urma miomectomiei depinde de tipul de procedura, complicatiile eventual aparute si particularitatile pacientului (varsta, comorbiditati). Prin respectarea recomandarilor post-operatorii precum plimbarea si regimul alimentar, multe complicatii pot fi prevenite si astfel prognosticul se imbunatateste.
In urma miomectomiei deschise, recuperarea completa cu intoarcerea la activitati normale dureaza pana la 6 saptamani. Dupa o miomectomie laparoscopica, pacienta poate merge acasa in aceeasi zi cu operatia, iar recuperarea acasa dureaza intre 2 si 4 saptamani. Daca procedura se realizeaza histeroscopic (prin vagin, fara incizii abdominale) recuperarea se reduce la cateva zile.
Concluzie
SusMiomectomia este interventia chirurgicala de indepartare a fibroamelor uterine. Aceasta are marele avantaj de prezervare a uterului si astfel permite formarea unei sarcini in viitor. Exista mai multe tipuri de miomectomii, in special deschisa si minim-invazive, ce induc timpi operatori si de recuperare diferiti.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15448-myomectomy
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/myomectomy-hysteroscopic-laparoscopic-abdominal
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Laparoscopia – in chirurgia sterilitatii
- Diferenta dintre adenomioza si endometrioza
- Cancerul endometrial
- Embolizarea – tratament minune sau complicatii ulterioare?
- Fibromul uterin, una dintre cele mai intalnite afectiuni
- Fibromul uterin si sarcina
- Adenomioza uterina
- Hemoragiile pelvine: o patologie critica
- Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm