Fibromul uterin - una dintre cauzele infertilitatii feminine
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati
SusFibromul uterin este o tumora benigna ce poate avea dimensiuni de la cativa milimetri pana la dimensiuni gigante, comparate uneori cu capul unui copil nou-nascut.
Aceasta tumora se dezvolta de la nivelul muschiului uterin si pot fi formatii unice sau multiple, situate fie in grosimea peretelui uterin, fie sub stratul extern (subseroasa) sau stratul intern (submucoasa), ori atasat de perete printr-un pedicul vascular numit si piciorus.
Afectiunea nu este asociata cu riscul crescut de a dezvolta cancer de col uterin, acesta aparand extrem de rar.
Aproape 25% dintre femei pot dezvolta aceasta afectiune in jurul varstei de 35 ani, fara a avea initial simptome alarmante.
De cele mai multe ori, fibromul uterin este depistat intamplator de catre medicul ginecolog, insa exista si cazuri in care manifestarile sunt date de simptome suparatoare care uneori sunt urgente medico-chirurgicale din cauza hemoragiei masive, in general la femeile de 40-50 ani.
Cuprins articol
Cauze
SusCauzele nu sunt elucidate pe deplin, dar sunt incriminati factorii genetici, uneori existand cazuri in care mama si fiica prezinta aceeasi patologie.
Hormonii sunt si ei implicati in aceasta afectiune, in special estrogenul si progesteronul, care ajuta la dezvoltarea mucoasei uterine in cadrul fiecarui ciclu menstrual, dar si la pregatirea pentru o eventuala sarcina, in marea majoritate a cazurilor pot stimula cresterea tumorii deoarece fibroamele contin numerosi receptori care atrag hormonii intr-un numar semnificativ mai mare fata de celulele normale ale miometrului.
Nu sunt exclusi nici factorii de crestere, care in mod indirect pot afecta dimensiunile tumorii, dar nici fumatul sau consumul de alcool inca de la varste tinere.
Exista si cauze care pot stopa cresterea sau dezvoltarea fibromului uterin, iar acestea tin de sarcina si nasterea unui copil deoarece pe parcursul unei sarcini in organismul femeii se produc anumite schimbari atat fizice, cat si hormonale care pot regla excesul hormonal ce ar putea favoriza aparitia unui fibrom.
In unele cazuri, femeile care au deja un fibrom uterin nedepistat raman mai greu insarcinate, iar necunoscand cauza, o afla in cadrul vizitei medicale. In aceste situatii, medicul decide daca trebuie excizat fibromul in functie de dimensiunea lui sau daca femeia poate ramane insarcinata.
Tipuri de localizare a fibromului uterin
1. Fibromul submucos cu localizare in cavitatea interna a uterului este responsabil de sangerarile prelungite, care obliga femeia sa se prezinte la medic; menstruatiile sunt greu de suportat, iar dorinta unei sarcini devine uneori o problema tot mai greu de rezolvat.
2. Fibromul subseros are localizare la exteriorul uterului si frecvent poate determina compresia vezicii urinare, generand automat si senzatii puternice de urinare. Daca fibroamele au dezvoltare in partea din spate a uterului, atunci compresia se face pe rect, determinand constipatie, sau compresie pe nervii coloanei vertebrale, determinand dureri lombo-sacrale de cauze imprecise.
Simptome
SusSimptomele includ:
- sangerari abundente in timpul menstruatiei, dar pot fi si in afara ciclului menstrual (metroragii);
- menstruatii cu durata mai lunga de 7 zile;
- dureri in zona pelvina;
- senzatie de presiune permanenta in zona pelvina;
- constipatie;
- mictiuni frecvente si dificultate de golire a vezicii;
- lombalgii si chiar durere ce iradiaza pe unul sau ambele membre inferioare;
- scurgeri vaginale albicioase (leucoree);
- cresterea in dimensiuni a abdomenului, in special in cazul tumorilor mari care maresc volumul uterin.
Localizarea fibromului uterin influenteaza foarte mult si aparitia simptomatologiei; destul de rar un fibrom poate genera durere acuta - de aici si depistarea tarzie a afectiunii. Existenta unui fibrom pediculat poate determina dureri cauzate de strangularea pediculului vascular.
Investigatii
SusExamenul ginecologic este esential pentru depistarea afectiunii si a dimensiunilor, dar si a localizarii, ce sunt apreciate cu ajutorul ecografiei pelvine si a histerografiei, in cazuri mai speciale.
Pentru a suplimenta datele ecografiei, de cele mai multe ori medicii ginecologi recomanda si analize hormonale, in special estrogenul si progesteronul, pentru a observa daca exista sau nu o hipersecretie hormonala care ar putea intretine dezvoltarea fibromului sau a fibroamelor.
Pentru a evita complicatiile si pentru o preventie corecta trebuie sa stiti cand sa va prezentati la ginecolog.
Aceste situatii sunt legate in general de simptome, dar nu numai, si includ cateva reguli:
- daca apare o durere permanenta in zona pelvina care nu cedeaza nici la administrarea de antialgice;
- daca perioadele menstruale sunt prea lungi si foarte dureroase;
- daca apare durere in timpul sau dupa contactul sexual;
- daca apar dificultati in timpul mictiunii sau senzatia de golire insuficienta;
- daca exista disconfort abdominal sau constipatie;
- daca apar sangerari masive ce nu pot fi controlate de dumneavoastra trebuie de retinut ca este o urgenta;
- daca nu ramaneti insarcinata de cateva luni si va doriti acest lucru.
Evolutie si complicatii
SusPrincipalele complicatii sunt date de hemoragiile masive, care duc si la aparitia unei anemii severe, uneori necesitand transfuzii pentru corectia ei, compresia asupra vezicii si a cailor urinare, torsiunea fibromului, necroza tesuturilor prin intreruperea circulatiei din jurul tumorii, perturbarea unei sarcini sau chiar infertilitate.
Uneori, o simpla supraveghere medicala este suficienta daca nu apar manifestari care sa puna viata pacientei in pericol. In general, fibroamele care nu produc simptome grave au o regresie spontana dupa menopauza, fara a dezvolta leziuni precanceroase.
Tratament
SusTratamentul este unul medicamentos in cazul fibroamelor de dimensiuni mici, bazat pe hormoni ce incetinesc evolutia si stoparea eventualelor complicatii.
In cazul fibroamelor mari, care sunt insotite si de complicatii, este necesar tratamentul chirurgical - fie histeroscopie, fie facand mici incizii in peretele abdominal (laparoscopie).
Uterul, in cazul interventiilor chirurgicale, va fi in general conservat, iar histerectomia se va face doar in cazul femeilor care au deja copii si nu isi mai doresc.
Recuperarea dupa interventia chirurgicala are loc in cateva saptamani si depinde si de dimensiunile tumorii. Cu cat fibromul a fost mai mic, cu atat recuperarea are loc mai repede si invers.
Concluzii
Pentru ca este o afectiune tot mai des intalnita in randul femeilor tinere si in special in randul celor care vor sa devina mame, primordial este consultul ginecologic regulat, macar o data pe an si evitarea depistarii tardive a afectiunii, ce atrage dupa ea afectarea vietii sociale, un disconfort greu de stapanit si uneori insotit de anxietate sau chiar depresie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Histerosalpingograma
- Embolizarea fibromului uterin
- Fibromul uterin
- Fibromul uterin: diagnosticul precoce inseamna mai multe optiuni de tratament
- Poti avea fibrom uterin si sa nu stii?
- Fibromul uterin, una dintre cele mai intalnite afectiuni
- Fibromul uterin si sarcina
- Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specia ...
- Miomectomia - interventia de indepartare a fibroamelor uterine
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?