Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ulcerul perforat

Actualizat la data de: 17 Februarie 2015

Ce este un ulcer perforat

Sus
Ulcerul perforat

O persoana care sufera de ulcer perforat prezinta o ruptura in peretele stomacului, intestinului subtire sau esofagului, cauzat in general de ulcerul peptic.

Ulcerul perforat permite alimentelor si sangelui sa se scurga in abdomn, astfel vaforizat aparitia peritonitei.

Cuprins articol

  1. Ce este un ulcer perforat
  2. Care sunt simptomele ulcerului perforat
  3. Cauze
  4. Tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt simptomele ulcerului perforat

Sus

Simptomele unui ulcer peforat includ dureri abdomniale severe, umflarea abdomenului, sensibilitate abdomniala, greata, varsaturi si febra. Printre manifestarile principale pot fi

- Dureri abdominale:

  • durerea este de obicei severa
  • durerea debuteaza brusc
  • durerea se inrautateste la miscare
  • durerea apare in special in tot abdomenul, decat intr-o singura regiune
  • durerea este localizata in abdomenul inferior cat si in abdomenul superior
  • durerea poate iradia catre spate.

- Sensibilitate abdominala

Cauze

Sus

Printre cauzele care ar putea declansa ulcerul perforat se numara ulcerul peptic, sindromul Zollinger-Ellison, sangerarea gastro-intestinala si peritonita.

Ulcerul peptic este prezent la nivelul mucoasei stomacului, intestinului subtire sau esofagului. Acesta poate fi provocat de infectia cu helicobacter pylori, o bacterie care invadeaza peretele stomacului sau al intestinului subtire, distrugand mucoasa.

Sindromul Zollinger-Ellison. O persoana cu sindromul Zollinger- Ellison are o tumoare localizata in zona pancreasului, stomacului sau intestinului care stimuleaza stomacul sa produca mai mult acid decat este normal. Cantitatea crescuta de acid poate distruge celulele care captusesc stomacul si intestinul si declanseaza ulcer peptic si malabsorbtie.

Sangerarea gastro-intestinala se refera la sangerarea localizata in zona stomacului, esofagului, intestinului, colonului sau rectului. In cazul hemoragiei gastrointestinale superioara, sangerarea provine de la esofag, stomac sau dintr-o portiune superioara a intestinului subtire.

Daca este implicata o hemoragie gastrointestinala inferioara, sangerarea are loc in zona intestinului subtire, colonului sau rectului. Cauzele frecvente ale sangerarii gastrointestinale sunt:
- ulcerul peptic,
- diverticulita,
- bolile inflamatorii intestinale,
- agiodizplazia,
- polipii intestinali.

Peritonita este inflamatia perineului declansata de obicei de o infectie bacteriana. Perineul este un strat subtire de tesut care acopera organele abdominale si interiorul peretelui abdominal. Cauzele frecvente ale peritonitei includ:
- apendicita,
- diverticulita,
- leziunile abdominale,
- ulcerul peptic.

Intestinul perforat permite scurgerea materiilor fecale sau produselor alimentare in abdomen, iar acestea pot provoca, de asemenea, peritonita

Tratament

Sus

Tratamentul conservator. In functie de gravitate si simptome, ulcerul perforat poate fi remediat cu diete stricte si medicatie

Tratment chirurgical. Tratamentul de electie al ulcerului perforat este interventia chirurgicala pentru corectarea orificiului prezent la nivelul stomacului, intestinului sau esofagului. Cel mai frecvent este utilizata chirurgia laparoscopica ce implica realizarea unor incizii in abdomen.

Prin aceste incizii se vor introduce instrumentele chirurgicale dar si o camera de luat vederi cu ajutorul careia medicul va vizualiza interiorul cavitatii abdominale. Riscurile de infectie si complicatii sunt mult mai mici prin intermediul laparoscopiei, iar sansele de recuperare sunt mult mai bune.


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate