Informatii esentiale despre infectia cu Helicobacter Pylori
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusHelicobacter Pylori este un tip comun de bacterie, care creste in tractul digestiv, atacand mucoasa stomacului si afectand aproximativ 60% din populatia adulta a lumii. Infectiile cu H. pylori sunt, de obicei, inofensive, dar sunt responsabile pentru majoritatea ulcerelor de stomac si intestin subtire. H. pylori patrunde de obicei in stomac in timpul copilariei.
Aceste bacterii sunt adaptate mediului acidic al stomacului si pot schimba mediul din jur prin a-i scadea aciditatea. Forma lor de spirala le permite sa patrunda in captuseala stomacului, unde sunt protejate de mucus, iar celulele imunitare ale corpului nu sunt capabile sa le atinga. De asemenea, pot interfera cu sistemul imunitar, iar acest lucru poate duce la probleme de stomac.
Cuprins articol
Cauze
SusInca nu se stie exact cum se raspandesc infectiile cu H. pylori. Bacteriile au coexistat cu oamenii de mai multe mii de ani. Se crede ca infectiile se transmit de la o gura la alta.
Ele pot fi transferate si din fecale si prin contactul cu apa sau alimente contaminate. Se crede ca bacteriile cauzeaza probleme la nivelul stomacului atunci cand penetreaza captuseala stomacului si genereaza substante care neutralizeaza acizii gastrici. Acest lucru face ca celulele stomacului sa fie mai vulnerabile la acizii aspri. Acidul stomacal si H. pylori impreuna irita mucoasa stomacala si pot provoca ulceratii in stomac sau duoden, prima parte a intestinului subtire.
Simptome
SusMajoritatea persoanelor cu H. pylori nu prezinta simptome. Cand infectia determina aparitia unui ulcer, simptomele pot include dureri abdominale, mai ales atunci cand stomacul este gol pe timp de noapte sau la cateva ore dupa mese. Durerea este adesea descrisa ca o durere de foame. Mancarea sau medicamentele antiacide pot ameliora aceasta durere. Daca resimtiti acest tip de durere sau o durere puternica care nu pare sa dispara, ar trebui sa vizitati un medic.
Alte simptome pot fi asociate cu infectia cu H. pylori, inclusiv:
• eructatii excesive;
• senzatia de balonare;
• greata;
• arsuri gastrice;
• febra;
• lipsa apetitului;
• pierdere in greutate inexplicabila.
Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti:
• probleme de inghitire;
• anemie;
• sange in scaun.
Cu toate acestea, acestea sunt simptome comune care ar putea fi cauzate de alte conditii. Daca oricare dintre aceste simptome persista sau va ingrijoreaza, este intotdeauna cel mai bine sa apelati la un medic. Daca observati sange sau o culoare neagra in fecale sau varsaturi, trebuie sa va adresati medicului.
Cine este expus riscului de infectie cu H. pylori
SusCopiii au o probabilitate mai mare de a dezvolta o infectie cu H. pylori, din cauza lipsei unei igiene adecvate.
Riscul de infectie depinde in parte de mediul inconjurator si de conditiile de viata. Riscul este mai mare daca:
• locuiti cu persoane care sunt infectate cu H. pylori;
• locuiti in case supraaglomerate;
• nu aveti acces la apa calda.
Este demonstrat ca ulcerele peptice sunt cauzate de acest tip de bacterii, mai des decat de stres sau de consumul de alimente acidice. Potrivit Clinicii Mayo, aproximativ 10% dintre persoanele infectate cu H. pylori dezvolta un ulcer peptic. Utilizarea pe termen lung a antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS) creste riscul aparitiei unui ulcer peptic.
Diagnostic
SusMedicul va va intreba despre antecedentele medicale. Asigurati-va ca mentionati orice medicamente pe care le luati, inclusiv vitamine sau suplimente. Medicul poate efectua diferite teste pentru a confirma diagnosticul:
- Examinarea fizica- In timpul unei examinari fizice, medicul va va examina stomacul pentru a verifica semnele de balonare, sensibilitate sau durere. De asemenea, va asculta sunetele din abdomen.
- Test de sange- Este posibil sa fie nevoie sa dati probe de sange, care vor fi folosite pentru a depista prezenta anticorpilor impotriva H. pylori.
- Test de scaun- Este posibil sa fie necesara o proba de scaun pentru a verifica semnele de H. pylori in fecale. Acesta, impreuna cu testele respiratorii vor necesita, de obicei, sa opriti administrarea de medicamente inainte de test.
- Test de respiratie- Intr-un test de respiratie veti inghiti un preparat care contine uree. Daca sunt prezente bacterii H. pylori, acestea vor elibera o enzima care se descompune si va elibera dioxidul de carbon, detectat cu un dispozitiv special.
- Endoscopie- Intr-o endoscopie, medicul introduce un instrument lung si subtire numit endoscop prin gura in stomac si duoden. O camera atasata va trimite imaginile pe un monitor. Orice zona anormala va fi inspectata. Daca este necesar, se vor preleva probe din aceste zone.
Complicatiile infectiilor cu H. pylori
SusInfectiile cu H. pylori pot duce la ulcere peptice, insa infectia sau ulcerul in sine pot conduce la complicatii mai grave. Acestea includ:
• sangerari interne;
• obstructia stomacului;
• perforatia stomacului;
• peritonita, care este o infectie a mucoasei cavitatii abdominale.
Studiile arata ca persoanele infectate prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului gastric. Desi infectia este o cauza majora a cancerului de stomac, majoritatea persoanelor infectate cu H. pylori nu dezvolta niciodata cancer gastric.
Tratament
SusDaca aveti o infectie cu H. pylori care nu va provoaca nicio problema si nu aveti un risc crescut de cancer la stomac, tratamentul poate sa nu ofere beneficii. Medicul va poate recomanda un tratament in cazul in care aveti cazuri de probleme stomacale in familie.
Medicamente
In mod normal, trebuie sa luati o combinatie de doua antibiotice, impreuna cu un alt medicament care va reduce aciditatea stomacala. Scaderea acidului stomac ajuta antibioticele sa functioneze mai eficient. Acest tratament este denumit uneori terapie tripla. Tratamentul poate varia in functie de antecedentele medicale anterioare. In cele mai multe cazuri, este necesar un singur tratament cu antibiotice pentru a elimina infectia.
Stilul de viata si dieta
Nu exista dovezi ca alimentatia joaca un rol in prevenirea sau provocarea bolii ulcerului peptic la persoanele infectate cu H. pylori. Cu toate acestea, alimentele picante, alcoolul si fumatul pot agrava un ulcer peptic si pot preveni vindecarea corecta.
La ce va puteti astepta pe termen lung?
Pentru multi oameni infectati cu H. pylori, infectiile nu provoaca niciodata dificultati. Daca aveti simptome si primiti tratament, perspectiva pe termen lung este, in general, pozitiva. Dupa cel putin patru saptamani de la terminarea tratamentului, medicul va verifica eficienta acestuia.
Daca dezvoltati boli asociate cu o infectie cu H. pylori, ingrijirea va depinde de boala, de cat de repede este diagnosticata si de modul in care este tratata. Este posibil sa aveti nevoie de mai mult de un tratament pentru a elimina bacteriile H. pylori. Daca infectia este inca prezenta dupa un tratament, ulcerele peptice se pot reinstala sau, mai rar, se poate dezvolta un cancer gastric.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Infectia cu Helicobacter pylori
- Testul pentru Helicobacter pylori
- Infectiile, factor de risc pentru aparitia cancerului
- Infectiile bacteriene
- Gastrita cronica la copii. Cauze, simptome si tratament
- Ulcerul gastroduodenal
- Gastrita cronica
- Factorii declansatori ai ulcerului si gastritei
- Ulcerul peptic, o afectiune de cele mai multe ori ignorata