Cauze si manifestari ale colitei ulcerative
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este colita ulcerativa
SusColita ulcerativa este o boala inflamatorie intestinala care provoaca inflamatii si leziuni, ulceratii la nivelul intestinului gros. Aceste ulceratii se formeaza in zonele in care celulele mucoasei intestinale au fost distruse de infectie.
Colita ulcerativa este mai des intalnita la femei cu varste cuprinse intre 15 si 50 de ani. De cele mai multe ori apare insa dupa varsta de 30 de ani.
Studiile recente estimeaza ca bolile inflamatorii intestinale afecteaza intre 2,5 - 3 milioane de persoane in Europa.
Colita ulcerativa este o afectiune care alterneaza intre constipatie si diaree, scaunele au mucozitati si o parte din alimente sunt partial digerate.
De asemenea, aceasta boala afecteaza de regula numai partea interioara a colonului si a rectului, spre deosebire de boala lui Crohn, care se poate manifesta in orice parte a tractului digestiv.
Cuprins articol
Simptome
Sus• durerile abdominale
• prezenta scaunului diareic cu sange
• anemie
• stare de oboseala sau epuizare
• pierdere in greutate
• scaderea apetitului
• leziuni ale tegumentului
• dureri articulare
• afectarea hepatica
• manifestari cutanate
• tahicardie.
Cauze
SusNu se cunosc cu exactitate cauzele care o declanseaza. Colita ulcerativa nu este declansata de stres sau de sensibilitatea la anumite alimente, insa acesti factori pot declansa simptomele specifice bolii la unii pacienti.
Diagnostic
SusO serie de analize se vor efectua pana la stabilirea cu certitudine a diagnosticului de catre medicul specialist gastroenterolog. Astfel, se vor efectua analizele de sange pentru depistarea anemiei, apoi examenul materiilor fecale. Colonoscopia si sigmoidoscopia sunt cele mai indicate metode de diagnosticare a colitei ulcerative.
Tratament
Sus- Tratament nechirurgical- Tratamentul va fi in functie de severitatea bolii, scopul acestuia este de a creste calitatea vietii pacientului si de a tine boala in remisie. Important de mentionat este ca boala are diferite perioade de remisie (cateva luni sau chiar cativa ani), dar si altele de exacerbare a bolii, insa simptomele colitei reapar la majoritatea pacientilor. Pacientii cu aceasta afectiune de cele mai multe ori vor primi tratament medicamentos. Din tratament face parte obligatoriu un regim alimentar strict. Acesta consta in: alimente fierte, supe din legume strecurate – dovlecei, morcov, salata, spanac, fasole, sfecla rosie, piure de cartofi, iaurt, branzeturi nefermentate, telemea desarata, urda, budinci, paine alba prajita, biscuiti de casa, ceaiuri de plante. Grasimile, afumaturile, laptele si produsele lactate, prajelile si dulciurile sunt contraindicate. Nu se recomanda consumarea fibrelor deoarece in cazul acestor pacienti ele pot duce la diaree si dureri abdominale. Sunt cazuri in care mucoasa digestiva se poate reface in doua-trei luni cu ajutorul regimului alimentar.
- Tratamentul chirurgical -Necesitatea acestuia va fi stabilita de o echipa multidisciplinara medicala, iar decizia interventiei va tine cont de stadiul in care se afla boala. Datele statistice arata ca pana la 30% dintre pacientii cu colita ulcerativa necesita indepartarea colonului prin operatie din cauza complicatiilor precum sangerarile masive, perforatia de colon sau riscul de cancer.
Ce este o criza activa?
Medicul dumneavoastra va incerca sa gaseasca medicamentele potrivite pentru a va controla simptomele colitei ulcerative. Cu toate acestea, deoarece nu exista nici un tratament, boala sistemica este inca prezenta.
Cand nu simti niciun simptom, sunteti in remisie. Daca simptomele revin, mai ales daca sunt mai severe decat inainte, este o criza activa. De aceea este important sa continuati sa luati medicamentele prescrise de medicul dumneavoastra, chiar daca va simtiti mai bine. Daca incetati sa luati medicamentele, sansa de a experimenta o aparitie si progresie a bolii creste. Infectiile, stresul si administrarea de antibiotice sau AINS (inclusiv aspirina, ibuprofenul si naproxenul) va pot face mai susceptibili la o criza activa.
Cand se apeleaza la tratament si optiuni de tratament pentru eruptiile active
SusInflamatia crescuta duce la o eruptie activa, iar natura acestei inflamatii inseamna ca trebuie sa o tratati cat mai repede posibil. Cu cat ramane mai mult timp netratata, cu atat va fi mai rau. In plus, inflamatia netratata nu numai ca cauzeaza simptomele asociate cu colita ulceroasa, dar poate creste si riscul de a suferi complicatii precum cancerul colorectal la un moment dat in viitor.
Acordati atentie simptomelor si consultati-va medicul daca observati orice agravare sau modificare, indiferent cat de usoara.
Este important sa discutati cu medicul dumneavoastra in prealabil ce sa faceti daca aveti o criza activa, mai ales daca perioada de asteptare pentru a va consulta gastroenterologul este probabil sa fie lunga. De exemplu, medicul dumneavoastra va poate prescrie un preparat rectal pe care il puteti cumpara si utiliza imediat, astfel incat sa nu va lasati starea netratata in timp ce asteptati sa vedeti specialistul.
Cu toate acestea, ar trebui sa raportati simptomele dumneavoastra medicului dumneavoastra. Aceasta este o conversatie importanta pe care trebuie sa o aveti cu echipa dumneavoastra de asistenta medicala, astfel incat sa fiti pregatit sa practicati autogestionarea dupa cum este necesar, mentinand in acelasi timp echipa informata despre starea dumneavoastra.
Concluzie
SusColita ulcerativa este o boala inflamatorie cronica, sistemica, care apare la nivelul colonului. Intensitatea acestei afectiuni variaza mult de la o persoana la alta si pe parcursul vietii.
Unii oameni pot fi afectati de un prim episod urmat de o perioada lunga de remisie, unii pot suferi ocazional de izbucniri active, iar altii pot suferi permanent de aceasta boala. Deoarece nu exista tratament, pacientii cu colita ulceroasa necesita ingrijire medicala continua. Ei trebuie sa respecte o alimentatie buna si un regim de dozare chiar si atunci cand se simt bine.
Medicul dumneavoastra va colabora cu dumneavoastra pentru a dezvolta un plan de tratament potrivit pentru dumneavoastra si va va monitoriza regulat boala, chiar si in perioadele de remisie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Boli inflamatorii intestinale
- Durerea abdominala: simptome si diagnostic
- Adevarul despre intoleranta la gluten
- Colita
- Boala inflamatorie intestinala – ce reprezinta, cum se manifesta si cum se ...
- Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie
- Afectiuni inflamatorii intestinale: boala Crohn si colita ulcerativa
- Diferenta intre boala Crohn, colita ulcerativa si boala inflamatorie intestinala
- Colita ulcerativa la copii