Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

7 obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia gastritei si a ulcerului

Actualizat la data de: 11 Iulie 2024
Consultant medical:

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Clinica: Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Generalitati

Sus
7 obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia gastritei si a ulcerului

Gastrita si ulcerul gastro-duodenal sunt doua dintre cele mai comune afectiuni gastroenterologice, aflate in stransa legatura cu stilul de viata al pacientului. Simptomatologia cauzata de acestea poate fi deranjanta pentru pacient si adesea poate persista chiar sub tratament sau dupa sistarea acestuia, atunci cand nu se asociaza o schimbare a comportamentului alimentar si al obiceiurilor nocive. afectiuni tot mai raspandite.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Obiceiuri nepotrivite
  3. Citeste pe aceeasi tema

Obiceiuri nepotrivite

Sus

Care sunt obiceiurile inadecvate care contribuie la aparitia gastritei si a ulcerului si cum le putem elimina?

1. Fumatul, consumul excesiv de alcool si consumul de cafea pe stomacul gol

Fumatul sta la baza alterarii a numeroase procese fiziologice din organism, inclusiv la nivel gastric. Astfel, consumul de tutun predispune la formarea gastritei si a ulcerului gastric prin iritatia directa a mucoasei, cresterea sarurilor din secretiile digestive, reducerea cantitatii de mucus cu rol protector la nivelul stomacului si cresterea secretiei gastrice si a pepsinogenului.

De asemenea, fumatul incetineste vindecerea eficenta a ulcerului si poate chiar agrava ulcerul in prezenta altor factori precum infectia cu Helicobacter pylori sau consumul de antiinflamatoare nonsteroidiene. 

Alcoolul afecteaza direct mucoasa gastrica prin cresterea inflamatiei la acest nivel, in timp ce cafeaua bauta pe stomacul gol determina cresterea productiei de acid clorhidric, cu efect iritativ al mucoasei.

2. Alimentele bogate in grasimi sau prajite

Alimentele din aceasta categorie determina o digestie mai dificila prin incetinirea golirii stomacului, asigurand asadar un contact prelungit al acestora cu mucoasa gastrica si generand un efect iritativ local. De asemenea, alimentele grase influenteaza si cantitatea de secretii digestive eliberate si presiunea sfincterului esofagian, declansand sau accentuand simptomele de reflux gastro-esofagian

3. Alimente picante, usturoi, ceapa si bauturile carbogazoase

Alimentele cu gust picant, acru sau amar sunt stimulante gustativ, insa acestea provoaca o secretie intensa gastrica si, prin substante precum capsaicina sau allicina sau compusi care cresc aciditatea, sporesc inflamatia la nivelul stomacului. Acelasi lucru se intampla si in cazul bauturilor acidulate.

4. Igiena mainilor si a tacamurilor

Desi majoritatea infectiilor cu Helicobacter pylori sunt dobandite in copilarie, dupa eradicarea acesteia sau in cazurile in care persoana locuieste cu cineva cu infectie diagnosticata, igiena adecvata a mainilor, spalarea corecta a tacamurilor si evitarea utilizarii tacamurilor in comun pot preveni reinfectia. 

5. Mese neregulate

O alimentatie haotica inseamna, in principal, nerespectarea unui orar strict de masa. Omiterea micului dejun sau a altor mese principale, urmata de o cina copioasa, determina hiperstimularea secretiei acide, distensia abdominala si disconfortul semnificativ al pacientului. Se recomanda 3 mese principale pe zi, insotite de doua gustari, in cantitati echilibrate si cu consum suficient de apa dupa masa.

6. Abuzul de antiinflamatoare, medicamente administrate inainte de masa sau fara protectie gastrica (in cazuri selectionate)

Aspirina, ibuprofenul si toate medicamentele din gama antiinflamatoarelor nesteroidiene prescrise pentru febra, dureri de cap si alte dureri minore-moderate interfera cu bariera naturala a stomacului impotriva aciditatii, motiv pentru care se recomanda evitarea administrarii lor in exces si asocierea, anterior antiinflamatorului, a unui antisecretor. 

7. Stressul fizic sau psiho-emotional

Gastrita si ulcerul sunt, de asemenea, induse de stres. Acesta influenteaza digestia alimentelor, timpul de contact cu mucoasa gastrica si slabeste imunitatea, atat pe cea sistemica, cat si pe cea locala gastrica, permitand hiperaciditatii gastrice si a mecanismelor iritative sa depaseasca abilitatea stomacului de a lupta impotriva acestora. Gastrita si ulcerul de stres prezinta risc semnificativ de sangerare si complicatii, motiv pentru care evitarea situatiilor emotionale stresante, traumatismelor, precum si gestionarea adecvata postchirurgicala a pacientilor sunt cheia preventiei aparitiei lor. 


Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate