Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simptome ale tumorilor cerebrale ce nu trebuie ignorate

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2023
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati

Sus
Simptome ale tumorilor cerebrale ce nu trebuie ignorate

Tumorile cerebrale sunt procese patologice care apar in urma multiplicarii anormale de celule. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Durerile frecvente de cap, ametelile, dificultatile de concentrare si parezele se numara printre principalele simptome care pot ascunde o tumoare cerebrala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de tumori pe creier
  3. Principalele simptome
  4. Principalii factori de risc
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de tumori pe creier

Sus

Prima clasificare a tumorilor cerebrale se refera la tipul celulelor: benigne, adica cele necanceroase, dar care pot fi periculoase deoarece au tendinta de a creste in dimensiune, cauzand tulburari de vorbire sau chiar convulsii, sau tumori cerebrale maligne.

Tumorile cerebrale pot incepe in creier – si se numesc tumorile cerebrale primare – sau cancerul poate incepe in alte parti ale corpului, raspandindu-se in timp in creier si poarta denumirea de tumori cerebrale secundare sau metastatice.

Tumorile cerebrale primare sunt mult mai putin frecvente decat tumorile cerebrale secundare, in care cancerul incepe in alta parte si se raspandeste la creier.

Doar o treime din tumorile primare pe creier sunt maligne (cancer), restul fiind benigne sau pe punctul de a deveni canceroase, in functie de evolutie sau de interventiile medicilor.

Tumorile cerebrale secundare sunt mult mai frecvente decat tumorile cerebrale primare. Orice cancer se poate raspandi la creier, dar tipurile cele mai comune includ: cancerul mamar, cancerul de colon, cancerul pulmonar, melanom.

Principalele simptome

Sus

De cele mai multe ori, o tumoare aflata la nivelul creierului isi anunta prezenta prin dureri de cap ce nu se amelioreaza cu analgezicele obisnuite, precum si prin prezenta tulburarilor de vorbire si de vedere, prin afectarea auzului, ameteli, tulburari de comportament si de personalitate, dar si prin slabirea capacitatii de concentrare, afectarea memoriei, convulsii, greata, somnolenta si prin paralizie faciala si crize epileptice.

Daca un pacient are o tumoare care este situata in emisfera stanga a creierului, este foarte posibil ca acesta sa intampine inclusiv dificultati in a intelege semnificatia cuvintelor, iar daca aceasta se afla in partea dreapta a creierului, pacientului ii va fi dificil sa execute anumite miscari.

Principalii factori de risc

Sus

• rasa alba e mai predispusa la acest tip de cancer decat celelalte rase;
• sexul – barbatii au un risc crescut de a dezvolta acest tip de cancer;
• varsta;
• expunerea la radiatii in regiunea capului.

Diagnostic

Sus

Medicul va efectua examenul fizic urmat de cel neurologic. Daca exista suspiciuni, medicul va cere efectuarea unei tomografii computerizate sau a unui RMN pentru a observa imagini detaliate ale creierului. Diagnosticul de certitudine vine odata cu rezultatul biopsiei.

Tratament

Sus

Daca pacientul este diagnosticat cu tumoare benigna nu este niciun pericol real, deoarece se poate trata de multe ori fara nicio interventie chirurgicala.

Insa daca exista o tumoare maligna, in functie de localizarea ei, de stadiul bolii, echipa de medici va stabili ce se poate face, de la operatie pana la sedintele de radioterapie si chimioterapie.


Medici specialisti Neurologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate