Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ulcerul cornean

Actualizat la data de: 19 Ianuarie 2012

Generalitati

Sus
Ulcerul cornean

Ulcerul cornean este o rana deschisa pe cornee - stratul frontal clar al ochiului. Corneea acopera irisul (partea colorata a ochiului) si inconjoara pupila, ca suprafata de sticla ce acopera un ceas.

Un ulcer cornean, de obicei, este rezultatul unei infectii a ochiului, desi acesta poate fi cauzat inclusiv de un ochi sever sau alte tulburari oculare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele ulcerului cornean
  3. Simptomele ulcerului cornean
  4. Solicitarea asistentei medicale
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele ulcerului cornean

Sus

Cele mai multe ulcere corneene sunt cauzate de infectii. Infectiile bacteriene provoaca ulcere corneene si sunt frecvent intalnite la persoanele care poarta lentile de contact.

Inclusiv infectiile virale pot cauza ulcer cornean. Acestea pot implica virusul herpes simplex sau virusul varicelei. Infectiile fungice pot provoca ulcere corneene daca se utilizeaza in exces picaturi de ochi ce contin steroizi.

Leziunile minore ale corneei ca urmare a traumelor directe sau zgarieturilor cu particule pot determina ulcer cornean. Afectiunile care afecteaza pleoapa si impiedica inchiderea sa completa, cum ar fi paralizia Bell pot usca corneea si o pot face mai vulnerabila la ulcere.

Arsurile chimice sau stropii de solutie caustica pot afecta corneea. Persoanele care poarta lentile de contact au un risc crescut de a dezvolta ulcer cornean. Lentilele de contact pot deteriora corneea in diverse moduri:
- deteriorarea marginilor lentilelor de contact poate zgaria coreea si o poate predispune la infectii bacteriene;
- bacteriile se pot dezvolta in compozitia solutiilor de curatare care vor fi aplicate pe suprafata cristalinului;
- purtarea lentilelor de contact pentru perioade lungi de timp poate bloca accesul oxigenului la nivelul corneei, fapt ce creste sensibilitatea la infectii.

Simptomele ulcerului cornean

Sus

- ochi inrositi;
- durere severa;
- lacrimare;
- scurgeri vascoase sau de puroi din ochi;
- vedere neclara;
- durere cand persoana priveste la lumini stralucitoare;
- pleoape umflate;
- o pata alba, rotunda pe cornee care este vizibila cu ochiul liber in cazul in care ulcerul este foarte mare.

Solicitarea asistentei medicale

Sus

Se va apela la medic atunci cand apare:
- vederea neclara;
- durere accentuata;
- senzatia de corp strain in ochi;
- scurgeri neplacute la nivelul ochiului.

Dar si in cazurile in care bolnavul a suferit zgarieturi la nivelul ochiului sau a fost expus la substatne chimice sau particule care plutesc in aer.

Tratament

Sus

Tratamentul pentru ulcerul cornean depinde de cauza acestuia. Tratamentul adecvat are ca scop eradicarea cauzei ulcerului. Vor fi utilizate substante antimicrobiene, in cazul in care este prezenta o infectie.

In general acestea vor fi sub forma de picaturi sau unguente care vor fi introduse in ochi, dar ocazional, mai ales in infectii virale vor fi folosite medicamente care vor fi administrate pe cale orala. In anumite situatii, doar la recomandarea medicului, poate fi necesar cortizonul.

In cazurile de uscaciune sau zgariere a corneei pot fi utilizate lentile de contact terapeutice, cu rol de bandaj. Atunci cand ulcerul cornean a fost determinat de un prejudiciu initial prin mijloace fizice sau chimice, agentul cauzator trebuie indepartat din ochi (de obicei prin clatirea si spalarea abundenta sau inlaturarea corpului strain) si apoi se vor aplica medicamente pentru prevenirea infectiei si minimizarea cicatrizarii corneei.

Utilizarea lentilelor de contact trebuie intrerupta cand este diagnosticat un ulcer cornean, indiferent daca ulcerul a fost cauzat sau nu initial de lentile de contact.


Medici specialisti Oftalmologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate