Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Simbioticele ajuta refacerea florei intestinale, crescand starea de bine si confort

Actualizat la data de: 31 Martie 2022
Simbioticele ajuta refacerea florei intestinale, crescand starea de bine si confort

A avea mai putin de trei scaune pe saptamana este, din punct de vedere medical, definitia constipatiei. Cu toate acestea, frecventa mersului la toaleta variaza mult de la o persoana la alta si exista caracteristici cheie care definesc de obicei constipatia: scaunele uscate, greu de eliminat, crampe intestinale, senzatie de preaplin si balonare.

Microflora intestinala dezechilibrata reprezinta una dintre principalele cauze ale constipatiei

Microflora intestinala este formata din totalitatea microorganismelor (bacteriilor) existe in intestinul unui adult. Numarul si varietatea bacteriilor depind de factori genetici, secretii intestinale, stil de viata si mai ales de dieta. Alcoolul in exces, lipsa consumului legumelor si fructelor, curele cu antibiotice pot provoca un dezechilibru al florei intestinale. Antibioticele omoara neselectiv bacteriile intestinale si din acest motiv flora intestinala este extrem de sensibila la actiunea acestora. Regenerarea florei intestinale depinde de combinatia de bacterii benefice si patogene ramase in intestin.

Ce sunt simbioticele si cum actioneaza?

Simbioticele sunt formate din prebiotice si probiotice si se gasesc atat in alimente, cat si in produsele farmaceutice, in suplimente alimentare. Sunt esentiale pentru procesele de descompunere a alimentelor la nivelul intestinelor, prevenind constipatia sau diareea. Acestea pot avea efecte antibacteriene, anticancerigene si antialergice. In anumite cazuri pot fi foarte eficiente in prevenirea osteoporozei, in reducerea nivelurilor de grasimi si a glucozei din sange, in echilibrarea sistemului imunitar si in preventia aparitiei sau manifestarii depresiei.

Probioticele sunt microorganisme vii care atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate pot aduce un beneficiu gazdei. Ele pot fi de origine umana sau animala. Cele mai eficiente pentru oameni sunt cele de origine umana. Flora intestinala poate fi alterata de tratamentul cu diverse medicamente in special antibiotice si pentru reechilibrarea sa probiotice trebuie administrate impreuna cu tratamentul cu antibiotice si dupa acesta, pe o perioada de minimum 15-30 de zile.

Prebioticele sunt de fapt fibrele din alimente, care stimuleaza dezvoltarea si dinamica microorganismelor bune din colon (lactobacili si bifidobacterii) si mentin tranzitul intestinal normal. Practic sunt hrana pentru microorganismele benefice din flora intestinala. Ele se gasesc in principal in legume si fructe.

Cand sunt indicate simbioticele?

1.In cazul constipatiei cronice, este necesara administrarea de simbiotice timp de minimum 3 saptamani, pentru a reface flora intestinala si a genera un efect de timp indelungat. Simbioticele sunt diferite de laxative. Nu au un efect imediat, insa beneficiul este ca impactul acestora este de durata. Curele de 10 zile in fiecare luna sunt recomandate pentru sanatatea colonului.

2.In cazul colonului iritabil, insotit de simptomele constipatiei.

3.In preventia infectiilor urinare recurente. Acestea au loc atunci cand bacterii gastrointestinale ajung dinspre anus, spre uretra. In cazul persoanelor care sufera de constipatie, bacteriile patogene se acumuleaza mai frecvent, ducand la aparitia infectiei urinare. Constipatia, asadar, trebuie solutionata pentru a preveni infectiile urinare.

4.In constipatia de sarcina, pentru popularea intestinului mamei cu bacterii sanatoase. Au efect benefic si asupra copiilor nascuti pe cale naturala.

Efectele simbioticelor asupra tranzitului intestinal

Functionarea corecta a organismului uman depinde de echilibrul microorganismelor din intestinul gros, unde acestea ajuta la digestie, au rol de protectie a peretelui intestinal si influenteaza raspunsul imun al organismului.

Fara exceptie, fiecare pacient care ia antibiotic va avea microflora intestinala afectata. Antibioticul nu actioneaza selectiv si distruge si o parte din bacteriile benefice odata cu cele patogene, dezechilibrand flora necesara desfasurarii normale a functiilor intestinului.

Dupa fiecare tratament cu antibiotice, culturile de microorganisme ramase in colon incep o lupta pentru multiplicare si acces la hrana. Astfel, in cazul dezechilibrelor, anumite microorganisme se dezvolta mai mult decat altele si pot aparea diareea, constipatia, balonarea, cresterea in greutate, alergii si alte simptome neplacute.

Enterolactis Duo actioneaza asupra cauzei dezechilibrului si amelioreaza simptomele constipatiei. Datorita numarului mare de culturi vii (8 miliarde) si a cantitatii consistente de inulina (4 g) din fiecare doza (plic), tratamentul cu Enterolactis Duo ajuta persoanele care se confrunta cu episoade frecvente de constipatie din cauza unei microflore intestinale dezechilibrate.

Lactobacillus casei continut de Enterolactis Duo este de origine umana, specific speciei noastre. Datorita originii sale, asigura o colonizare intestinala rapida si de durata.

Caracteristicile bacteriei de origine umana ii permite trecerea nealterata prin stomac si duoden ajungand vie in intestin. Se ataseaza usor de celulele mucoasei intestinale, ceea ce duce la o buna colonizare.

Cum se administreaza simbioticele?

Adulti si copii de peste 14 ani:

Constipatiei functionale - 2 plicuri pe zi, timp de o luna,
Sindromul de Colon Iritabil insotit de constipatie - 2-3 plicuri /zi, timp de 3 luni,
Reglarea tranzitului intestinal lent din perioada sarcinii - 1-2 plicuri pe zi, pe perioada sarcinii,
Infectii urinare recurente – 2 plicuri/zi, pe parcurs de 1 luna.
Copii intre 6 si 14 ani: se administreaza un plic pe zi.
Nu contine gluten sau lactoza.
Enterolactis Duo este sigur in sarcina si alaptare.

Care sunt complicatiile constipatiei cronice?

Constipatia cronica si efortul de evacuarea a scaunului pot duce la aparitia hemoroizilor, fisurile anale, formarea fecaloamelor, laxitate sporita care poate duce chiar la prolaps rectal.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.