Probioticele si microbiota: de ce sunt atat de importante si cum ne influenteaza viata?
Microbiota este un ansamblu de microorganisme pe care corpul nostru le gazduieste. Exista ecosisteme microbiene in diferite parti ale corpului nostru, dar, de departe, cel mai complex si numeros este cel asociat cu sistemul digestiv, in special in cecum - prima portiune a colonului, implicata in digestie, unde densitatea microorganismelor este cea mai mare din corpul nostru. Comunitati microbiene echilibrate au un comportament simbiotic cu celulele umane si sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului nostru, mentin o dinamica importanta cu sistemul imunitar si au functii homeostatice care ne influenteaza sanatatea.
S-a dovedit o legatura intre microbiomul intestinal si diverse stari patologice. Aceasta dand nastere unor noi strategii terapeutice de control si reglare a acestui ecosistem.
Printre aceste noi abordari se numara transplantul materiei fecale, care este in crestere in popularitate avand in vedere succesul sau in tratarea diareei recurente cauzate de Clostridium difficile. Aceasta metoda asigura schimbarea rapida a florei intestinale din intestinul pacientului bolnav, cu flora intestinala de la o persoana sanatoasa capabila sa lupte cu microorganismele patogene.
Flora intestinala si factorii care o influenteaza
Factorii care influenteaza cel mai mult compozitia florei intestinale sunt obiceiurile alimentare si medicamentele, chiar mai mult decat genetica. Nu este de mirare ca acestia sunt principalii responsabili pentru dezechilibrele din flora intestinala. Cum stii daca flora ta intestinala este alterata? Simptome care ar trebui sa-ti atraga atentia: diaree frecventa, balonare, constipatie, scaune cu miros foarte neplacut sau crampe intestinale. De exemplu, pacientii cu anumite patologii precum obezitatea, boli autoimune sau cei ce urmeaza tratamente de scurta sau lunga cu antibiotice pot avea disbioza (alterarea compozitiei si/sau functiilor microorganismelor care captusesc interiorul intestinelor). Aceasta disbioza poate fi tranzitorie sau cronica.
Cum influenteaza flora intestinala starea de sanatate a unui adult
Daca flora noastra intestinala este deteriorata, organismul este predispus la imbolnaviri deoarece nu este capabil sa se apere impotriva vreunei infectii. Flora intestinala este implicata in procese de absorbtie si productie a unor vitamine, dar si in dezvoltarea sistemului imunitar. Peste 70% din productia celulelor sistemului nostru imunitar provine de la nivelul intestinului. Astfel, flora intestinala are un rol esential in preventia alergiilor si depresiei adultului.
Diareea calatorului si disfunctiile de tranzit. De ce administrarea unui probiotic este benefica pentru organism
Cand flora intestinala trece printr-o stare de disbioza, pierde o mare parte din bacteriile si alte microorganisme benefice, devenind o flora intestinala deteriorata. Ideal ar fi sa se ia masurile necesare pentru reechilibrarea rapida a acesteia.
Diareea calatorului sau disfunctiile de tranzit pot aparea atunci cand schimbam mediul si consumam alimente diferite fata de cele pe care le mancam in mod uzual. Diareea calatorului este o enterocolita acuta si debuteaza brusc, cu scaune moi, greata sau varsaturi. Bacteriile incriminate cel mai frecvent sunt Escherichia coli enterotoxigen, Shigella, Salmonella si Campilobacter. Giardia este alta cauza frecventa ce poate determina aparitia diareei calatorului. Infectiile virale sunt mai rare si sunt date de norovirus, rotavirus sau astrovirus.
Pentru a va repopula flora intestinala dupa ce este alterata de o cauza externa (dupa tratament cu antibiotice, consum alimente diferite din alte medii) sau interna (cauzata de constipatie), este vital consumul de probiotice de calitate. Pentru eficienta reechilibrarii, puteti includeti in alimentatie antioxidanti precum vitaminele A, C si E, seleniu si quercetina.
Consumul grasimilor de buna calitate din familia Omega-3 si Omega-6 reechilibreaza flora intestinala, in timp ce un aport ridicat de grasimi saturate are un efect negativ asupra florei tale intestinale.
Probioticele sunt cel mai important ajutor pentru refacerea rapida a florei intestinale si pot preveni eficient enterocolitele, foarte frecvente in anotimpurile calde. Administrarea probioticelor este recomandata in cazul plecarilor in calatorii, inainte si in timpul acestora.
Cum se administreaza corect probioticele?
Probioticul Enterolactis buvabil are o cantitate mare de culturii vii (nu mai putin de 8 miliarde per administrare), nu contine gluten, lactoza si zahar. Este recomandat a fi administrat cate 10-12 zile in fiecare luna, pentru o stare de bine generala, 1-2 flacoane pe zi. Se administreaza incepand cu varsta de 3 ani.
Enterolactis buvabil are un sistem de inchidere brevetat, dry cap, un design unic, ce asigura o protectie superioara a componentelor active impotriva umiditatii si a factorilor externi. Culturile vii din Enterolactis trec nealterate de bariera gastrica, datorita invelisului propriu de exopolizaharide si ajung in intestin unde incep sa actioneze.
Este important de stiut ca acesta este un probiotic de origine umana, iar tulpina de L. casei DG® utilizata in gama Enterolactis nu este colectata de la oameni si nici nu contine alte subproduse umane! “Originea umana” se refera la capacitatea bacteriilor de a creste in corpul nostru, adica, dintre miliardele de bacterii de pe planeta, acestea sunt tipuri de bacterii care au evoluat impreuna cu noi. Le suntem gazde, iar ele ne ofera beneficii pentru sanatate. Bacteriile din genul Lactobacillus (adica genul din care deriva probioticul utilizat in Enterolactis) sunt parte integranta din microbiomul uman. Alte probiotice au tulpini de origine animala, ce nu sunt obisnuite cu microbiomul uman si nu supravietuiesc foarte mult in flora intestinala.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- De ce sunt periculoase trigliceridele
- Mama aproape perfecta
- Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta
- Alimente mai putin sanatoase care pot contribui la scaderea in greutate
- Ar trebui sa evitati sau nu organismele modificate genetic?
- Infectia cu Helicobacter pylori
- Intareste-ti imunitatea cu suplimente naturale in aceasta perioada
- Probiotice pentru sanatatea digestiei
- Probioticele