Flatulenta excesiva si alimentatia
Generalitati
SusExcesul de gaze abdominale creeaza disconfort si uneori chiar jena. Totusi, trebuie sa stiti ca toata lumea elimina gaze si manifesta flatulenta.
Cel mai bun mod de a elimina gazele abdominale este de a evita alimentele care le produc.
Gazele sunt produse, atat de anumite activitati, cat si de alimente. De exemplu, inghitirea unor cantitati mai mari de aer, mai ales atunci cand mancati repede, poate duce la formarea gazelor abdominale.
Cuprins articol
Alimente pe care trebuie sa le evitati in caz de flatulenta
Sus- Fructe si legume - Acestea trebuie consumate, preparate sau conservate, fara coji. Alegeti fructele care au mai putine fibre, cum ar fi nectarinele, strugurii si kiwi. Merele, prunele, stafidele, bananele, pepenele galben si avocado produc gaze abdominale.
De asemenea, multe dintre legume contribuie la formarea de gaze abdominale dureroase. Printre legumele vinovate de acest lucru se numara varza, castravetii si ardeii. Printre legumele care nu produc gaze abdominale se numara morcovii si dovleceii.
- Alimente bogate in amidon - Alimentele care contin mult amidon si care sunt bogate in carbohidrati provoaca multe gaze atunci cand traverseaza tractul digestiv si cand se descompun. Vinovate pentru cresterea flatulentei sunt inclusiv produsele de panificatie, cerealele, pastele, dar si porumbul si cartofii. Se pare insa ca orezul nu produce atat de multe gaze intestinale.
- Lapte si produse lactate - Acestea contin lactoza care poate face dificil procesul digestiei, intrucat organismul nu dispune de cantitate suficienta din enzima numita lactaza.
Branza, inghetata, laptele si alte produse care contin lactoza pot provoca flatulenta excesiva. Cei care sufera de intoleranta la lactoza trebuie sa excluda din mesele zilnice aceste alimente, pentru a evita gazele abdominale si durerile de burta.
- Bauturi acidulate - Bauturile acidulate sau dulci, precum si cele din fructe, pot avea un gust delicios si racoritor, dar stomacul dumneavoastra poate avea probleme atunci cand le digera, iar printre rezultate s-ar putea numara disconfortul abdominal si gazele excesive.
Fructoza si zaharul folosite pentru a indulci unele dintre aceste bauturi, pot fi dificil de digerat, iar consecinta va fi flatulenta si senzatiile neplacute care o insotesc.
Alimente recomandate pentru ameliorarea flatulentei
Sus- Iaurt - Iaurtul care contine probiotice sau culturi de bacterii sustine procesul digestiei. Aceste microorganisme benefice completeaza activitatea bacteriilor care se gasesc in mod natural in tractul digestiv. Probioticele pot fi gasite si in laptele fermentat, dar si in cel nefermentat, miso, unele tipuri de sucuri si bauturi de soia.
- Ceaiuri si condimente - Ceaiul de menta, musetel sau ghimbir usureaza procesul digestiei si reduce flatulenta, ca urmare a continutului de steroli. Scortisoara s-a folosit inca din antichitate pentru ameliorarea problemelor gastrointestinale.
- Miere - Mierea este folosita pentru vindecarea afectiunilor de mii de ani. Stomacul deranjat si gazele intestinale pot fi vindecate printr-un amestec de miere si scortisoara.
- Ghimbir - Este recomandat sa utilizati ghimbirul pentru efectul sau carminativ si pentru relaxarea tractului intestinal, proprietati care va ajuta sa scapati de flatulenta. Acesta planta poate fi benefica si pentru tratarea simptomelor de boli gastrointestinale. Puteti sa-l includeti in meniul zilnic, in salate sau sub forma de ceai, pentru a scapa intr-un mod natural de gazele abdominale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate?
- Dieta in functie de grupa sanguina
- Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si tratament
- Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?
- Distensia abdominala brusca sau severa
- Cancerul colorectal
- Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna
- Tulburarile gastrointestinale
- Flatulenta