Diareea calatorului
Generalitati
SusDiareea calatorului este o problema medicala comuna la persoanele care calatoresc din tarile dezvoltate, industrializate, spre tari in curs de dezvoltare. Aceasta afectiune are si denumiri mai "colorate", cum ar fi "razbunarea lui Montezuma", "burta Delhi" sau "diaree de Turcia".
Zonele cu risc crescut pentru aparitia diareei calatorului includ tari din Africa, Asia, Orientul Mijlociu si America Latina. Zonele cu risc scazut sunt tarile dezvoltate din America de Nord, Europa Centrala, Australia si Japonia.
Cuprins articol
Cauze
SusDe obicei, boala apare ca urmare a infectiei cu o bacterie. Bacteriile precum Escherichia Coli (E.Coli), Campylobacter, Shigella sau Sallmonela sunt cele mai frecvente microorganisme care pot produce boala.
Sursele cele mai obisnuite de infectie cu aceste bacterii sunt reprezentate de mancarea cruda sau insuficient preparata termic, mancarea contaminata sau apa contaminata, inclusiv cuburile de gheata.
Simptome
SusDiareea calatorului poate fi usoara sau severa. Majoritatea persoanelor care dezvolta boala prezinta simptomatologie in primele 2 saptamani, cel mai frecvent in primele 2-3 zile de la sosirea intr-o tara in curs de dezvoltare.
Simptomatologia include:
- diaree;
- crampe abdominale;
- deshidratare usoara sau severa;
- astenie (slabiciune, oboseala), greturi, varsaturi;
- febra, varsaturi si scaune cu sange si mucus.
Aceasta simptomatologie este indicatorul unei boli diareice severe, care foarte probabil va duce la instalarea deshidratarii. Deshidratarea poate altera efectele unor medicamente, cum sunt contraceptivele orale sau antimalaricele.
Tratament
SusTratamentul diareei calatorului include consumul de lichide pentru evitarea deshidratarii, medicamente ce nu necesita reteta si uneori antibiotice si lichide administrate intravenos. Se recomanda stoparea alimentatiei pentru cateva ore, pentru a lasa stomacul sa se odihneasca.
La reluarea alimentatiei sunt recomandate inghitituri mici si frecvente de apa, care poate fi in prealabil fiarta sau solutie de rehidratare si consumul de biscuiti sarati, in inghitituri mici. Daca este posibil, se recomanda consumul unei solutii care contine saruri de rehidratare orala.
Acestea sunt aprobate de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si se gasesc sub forma de prafuri ambalate in plicuri, de vanzare in farmacie, in majoritatea tarilor in curs de dezvoltare.
Sarurile se dizolva in apa fiarta, conform instructiunilor de pe pachet. Solutia este buna pentru consum timp de 12 ore de la prepararea ei, daca se pastreaza la temperatura camerei sau 24 de ore daca se pastreaza la frigider.
Reluarea consumului de alimente se face cu alimente usoare, care nu irita sistemul digestiv cum sunt biscuitii, orezul, painea, cartofii sau bananele, care de obicei vor ajuta la ameliorarea diareei. Dieta obisnuita se poate relua cand diareea va disparea.
Copiii in varsta de pana la 2 ani au un risc crescut de a se deshidrata din cauza diareei. Pentru a preveni acest lucru, copilul trebuie sa primeasca, pe langa dieta lui obisnuita, solutia OMS de rehidratare pana cand diareea inceteaza. In cazul in care copilul este prea mic pentru a bea solutia, aceasta trebuie administrata cu lingurita in inghitituri cat mai dese. Alimentarea la san poate continua normal.
Sugarii care primesc lapte cu biberonul trebuie hraniti cu formule de lapte cu continut scazut sau fara lactoza. Copilul trebuie sa consume cereale, iaurt, fructe si legume. Consultul medical de urgenta se impune atunci cand copilul are diaree cu sange, febra sau varsaturi persistente.
Medicamente ce nu necesita reteta
Acestea pot fi de folos in tratamentul diareei. Se folosesc atunci cand nu exista alte semne de boala cum ar fi febra, crampele abdominale sau disconfortul abdominal, scaune cu sange.
In cazul in care sunt prezente aceste simptome se pot administra antibiotice. Subsalicilatul de bismut (SSB) este eficient in prevenirea si tratarea diareei calatorului. Acesta poate reduce insa eficacitatea unor medicamente luate pentru prevenirea malariei, nu trebuie luat mai mult de 3 saptamani si nu se recomanda persoanelor pentru care aspirina este contraindicata.
Administrarea de SSB poate duce la innegrirea limbii si a scaunelor, coloratie care nu pune probleme si care poate fi evitata la nivelul limbii prin spalarea pe dinti si pe limba dupa ingestia de SSB. Desi pentru tratamentul diareei se folosesc medicamente ca loperamidul, ele sunt contraindicate in diareea calatorului, deoarece pot provoca constipatie.
In cazul persoanelor care sufera de boli cu risc crescut, cum este diabetul sau cancerul, care iau medicamente ce provoaca diaree sau calatoresc insotiti de un copil mai mic de 11 ani, se recomanda consult medical inainte de plecare, pentru a stabili de ce medicamente are nevoie persoana respectiva in calatorie.
Trebuie retinut ca deshidratarea cauzata de diaree poate afecta eficacitatea altor medicamente luate pentru alte conditii medicale.
Profilaxie
SusCea mai buna metoda de a preveni diareea calatorului este evitarea consumului de mancare sau apa contaminata. Fructele de mare crude si produsele din lapte sunt, de obicei, cu risc crescut de contaminare.
Alimentele uscate, ca painea sau fructele care pot fi cojite pot fi consumate in siguranta. Se recomanda evitarea consumului de apa locala.
Bauturile care sunt sigure includ:
- cafeaua sau ceaiul preparate cu apa fiarta;
- apa carbogazoasa imbuteliata sau sucurile carbogazoase imbuteliate;
- berea si vinul la sticla.
Apa poate fi, de asemenea, filtrata sau tratata cu iod pentru a fi buna de consum. Trebuie retinut ca apa contaminata poate fi folosita pentru a spala legume sau fructe, pentru a curata tacamuri sau farfurii sau pentru a face cuburi de gheata. Riscul de infectie poate exista si in cazul spalarii pe dinti cu apa contaminata.
Se recomanda, de asemenea, evitarea consumului de alimente de la vanzatorii ambulanti, unde mustele si modul de preparare si stocare mai putin igienic, cresc riscul de contaminare. Dupa achizitionarea de alimente dintr-o piata in aer liber, se recomanda fierberea, prajirea sau cojirea inainte de consum.
Spalarea mainilor cat mai des si corect, este foarte importanta in prevenirea raspandirii bolilor infectioase. Spalarea mainilor cu sapun sau cu servetele cu alcool sau geluri antibacteriene sunt metode eficiente de reducere a riscului infectiei bacteriene. Medicul poate orienta calatorul ce antibiotice poate lua cu el in calatorie si care sunt eficiente in cazul in care apare diareea.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Asist. univ. dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Dizenteria
- Infectia cu Blastocystis hominis
- Ce este si cum se transmite holera?
- Drumetiile pe munte si urgentele legate de altitudine
- Alimente interzise in caz de diaree
- Remedii naturiste pentru diaree si constipatie
- Diareea la copiii mai mici de 11 ani
- Diareea cronica
- Ce sa mancati cand suferiti de diaree