Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusDurerea de stomac poate fi chinuitoare si te poate impiedica sa iti faci treburile cotidiene sau sa te relaxezi. Cauza durerii poate avea atat o explicatie banala, cum ar fi fumatul excesiv, care duce la iritarea mucoasei gastrice, cat si componenta clinica, mai ales daca episoadele dureroase se intampla frecvent.
Cuprins articol
Ce se ascunde in spatele durerii de stomac
SusStomacului nu ii este usor sa digere daca faci excese, daca mananci doar o data pe zi sau din doua in doua ore, ori daca mananci alimente foarte grase.
Printre cele mai comune cauze ale durerii de stomac ocazionale se numara:
- fumatul;
- consumul de alimente prajite sau foarte grase;
- abuzul de alcool;
- stresul;
- consumul de cafea in cantitati mari;
- infectia cu Helicobacter Pylori, responsabila de jumatate dintre cazurile de ulcer.
Simptome
Sus- Varsaturi - Adesea apare in cazul infectiilor virale ale stomacului, cum ar fi norovirusul, care este un virus destul de frecvent intalnit in comunitati. Varsaturile pot aparea si cu o obstructie sau blocare in intestine, acestea necesita vizita urgenta la medic.
- Diaree - Poate aparea cu infectii ale tractului intestinal, cum ar fi Salmonella, E. coli, C. difficile, sau cu intoleranta la lactoza sau boala celiaca. Diareea este un semn distinctiv al bolii inflamatorii intestinale (Crohn si colita ulceroasa) si al sindromului de colon iritabil.
- Febra - de obicei semnaleaza o infectie si este un semn pe care organismul ti-l da atunci cand ai o infectie.
- Sange — Atunci cand apare sange in varsaturi sau scaun, inseamna adesea ca ai o afectiune grava, cum ar fi un ulcer sau diverticulita, diaree infectioasa sau boala inflamatorie intestinala si trebuie sa te adresezi imediat unui medic.
- Dureri de spate — Durerea de la organele abdominale este uneori „iradiata” la spate. Ulcerele gastrice severe sau perforate, pancreatita, pietrele la rinichi si disectia aortica pot provoca dureri de spate severe, acestea nu trebuie trecute cu vederea.
Unde este durerea localizata
Sus-Abdomenul superior (sub cutia toracica, in partea de mijloc, stanga sau dreapta) poate sugera probleme cu pancreasul, vezica biliara, stomacul sau splina, poate avea cause multiple sau poate fi o simpla inflamatie.
-In jurul ombicului (in centrul abdomenului). Durerea de apendicita incepe adesea aici si apoi se deplaseaza in abdomenul din dreapta jos sau un ulcer peptic sau duodenal poate da adesea durere severa in centrul abdomenului .
-Durerea in abdomenul inferior poate fi din intestinul subtire sau gros, rinichi sau vezica urinara.
-Abdomen dreapta jos sau medical spus fosa iliaca dreapta. Apendicita provoaca adesea dureri intense aici sau diverticulita.
Cum poti ameliora rapid durerea de stomac
SusFiecare dintre noi avem anumite sensibilitati alimentare, asa ca cel mai bine ar fi sa-ti "asculti" stomacul si sa eviti acele produse sau alimente care ii fac rau si iti provoaca disconfort.
Condimentele iuti, cum ar fi piperul, prajelile, broccoli, varza, fasolea, mazarea, rosiile si fructele acrisoare iti pot provoca crampe dureroase si balonari, mai ales daca suferi de sindromul colonului iritabil, pe cat posibil incearca sa le eviti.
La nevoie, apeleaza la una dintre metodele de mai jos, pentru a scapa de durerile de stomac:
1. Bea o cana de ceai de musetel cu ghimbir
Infuzia obtinuta din flori de musetel si ghimbir este una dintre cele mai cunoscute remedii naturiste, impotriva durerilor de stomac. Musetelul are efect antiseptic si este considerat cel mai bun leac pentru stomacul tulburat.
Ghimbirul, pe de alta parte, are proprietati anti-inflamatorii, usureaza durerile de stomac si ajuta digestia. Radacina de ghimbir se curata de coaja, se razuieste si se adauga in ceaiul de musetel.
2. Incalzeste zona dureroasa
Umple o sticla cu apa fierbinte si aplic-o pe burta, in locul dureros. Poti folosi si o perna electrica, daca ai asa ceva in casa.
Mai poti improviza comprese cu orez cald sau sare. Pune intr-un saculet cateva linguri de orez crud ori doi, trei pumni de sare grunjoasa si incalzeste totul la cuptor sau pe plita. Aplica respectiva compresa pe zona afectata, aceasta poate ajuta la ameliorarea inflamatiei si a durerii.
3. Consuma paine alba prajita
Covrigii uscati, fara sare si painea prajita reduc rapid disconfortul dat de durerea de stomac. Painea prajita calmeaza aciditatea, cu recomandarea sa fie painea alba.
Din contra, painea neagra, painea de secara si grahamul contin foarte multe seminte, care stimuleaza sucul gastric si poate sa intensifice acidul gastric si disconfortul.
4. Ia un pansament gastric
Carbunele medicinal este printre cele mai folosite tratamente in acest caz. Se gaseste la orice farmacie, este ieftin si de regula amelioreaza simptomele rapid.
Daca durerea este severa, farmacistul iti poate recomanda si un antispastic. Desigur, programarea la medic este esentiala, pentru efectuarea unor investigatii suplimentare care sa excluda sau sa confirme o afectiune gastrointestinala.
5. Bea suc de Aloe Vera
Acest preparat deosebit de gustos este de mare ajutor celor care au probleme intestinale. Poate elimina crampele, gazele, diareea si balonarea.
Evita alimentele care maresc aciditatea stomacului. Alcoolul, laptele, mancarea grasa, sucurile carbogazoase si alimentele pe baza de cacao sau cafea sunt contraindicate in timpul crizei de stomac. Ele nu fac altceva decat sa irite mucoasa gastrica si mai tare si sa accentueze durerea.
Concluzie
SusDurerea de stomac include disconfortul, crampele si durerile ascutite, resimtite intre pelvis si cutia toracica, poate fi resimtita in tot abdomenul. Cauzele frecvente includ infectiile de stomac, intoxicatii alimentare, gaze sau reflux acid sau o afectiune cronica precum sindromul colonului iritabil sau un ulcer sau o boala intestinala inflamatorie.
Daca durerea este intensa sau daca ai si varsaturi, diaree, febra sau alte simptome, poate fi necesar sa consulti un medic pentru a fi diagnosticat si tratat corespunzator. Pentru durerile usoare de stomac pot fi utile metodele naturiste enumerate mai sus, insa nu sunt suficiente daca simptomele nu dispar.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Obezitatea
- Acupunctura si problemele curente in sarcina
- Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
- Arsurile si durerile de stomac: 6 metode simple de a le evita
- Durerea de stomac provocata de medicamente – cum poate fi ameliorata
- Dureri abdominale – cauze si remedii
- Durerile de cap la copii
- Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde
- Durerea abdominala