Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Consumul de fibre si flatulenta excesiva

Actualizat la data de: 21 Ianuarie 2013

Generalitati

Sus
Consumul de fibre si flatulenta excesiva

Fibrele sunt reprezentate de partea unei plante comestibile pe care organismul nu o poate absorbi sau digera. Fibrele sunt de doua feluri: solubile si insolubile. Fibrele solubile sunt solubile in apa si se transforma intr-o substanta asemanatoare cu gelul. Fibrele insolubile sunt cele care ajuta alimentele sa circule prin tractul digestiv si ajuta la regularizarea procesului digestiei.

Principalul beneficiu al fibrelor este mentinerea sanatatii colonului si intestinelor. Consumul de alimente bogate in fibre poate ameliora sau chiar reduce aparitia constipatiei si diareei, atenueaza simptomele de colon de intestin iritabil, scade riscul dezvoltarii hemoroizilor si a bolii diverticulare, contribuie la pastrarea unei greutati normale si reduce riscul declansarii diabetului si bolilor cardiovasculare.

Persoanele adulte de sex feminin ar trebui sa consume 20 g fibre pe zi, iar cele de sex masculin putin peste 30 g de fibre pe zi.

O dieta bogata in fibre are efecte pozitive asupra sanatatii unei persoane, dar are si efecte secundare neplacute. Printre acestea se numara flatulenta sau gazele intestinale.

Un regim alimentar care va contine fibre va fi destul de diversificat, intrucat fibrele se gasesc in compozitia fructelor, legumelor, cerealelor integrale etc. Din acest motiv, probabil ca multe persoane vor consuma mai multe fibre decat au nevoie. Din pacate, atunci cand vor fi incluse mai multe fibre decat cantitatea recomandata zilnic, in mesele zilnice, va fi observata aparitia unor efecte secundare nedorite: flatulenta si balonarea.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente care produc gaze
  3. Importanta introducerii treptate a fibrelor in dieta
  4. Prevenirea flatulentei excesive
  5. Citeste pe aceeasi tema

Alimente care produc gaze

Sus

Printre efectele negative ale consumului excesiv de fibre se numara: gazele intestinale, diaree, balonarea, eructatiile si chiar durerile abdominale. Mai predispusi la aceste simptome vor fi cei care sufera de sindrom de colon iritabil. Flatulenta este o manifestare frecvent intalnita si de obicei inofensiva, dar poate fi si inconfortabila sau chiar dureroasa in cazul anumitor persoane. Cantitatea de gaze produse de fibre variaza de la o persoana la alta.

Gazele intestinale se produc ca urmare a procesului digestiei in care sunt implicate o serie de bacterii.

Unele fibre sunt digerate intr-o masura mai mare de catre bacteriile din colon care contribuie la procesul digestiei. Cu cat fibrele sunt mai bine digerate, cu atat se produc mai multe gaze. Totusi, capacitatea bacteriilor de a digera fibrele poate varia de la o persoana la alta, iar anumite tipuri de fibre (chiar daca sunt digerate) pot imbunatati calitatea scaunelor fara a provoca flatulenta. De aceea, alegerea alimentelor care contin fibre potrivite pentru fiecare persoana este doar o chestiune care trebuie testata individual.

Carbohidratii pot provoca mai multe gaze intestinale, intrucat acestia pot fi mai dificil de procesat de sistemul digestiv. Printre cele mai frecvent intalnite fibre care pot provoca flatulenta in exces se numara:

  • fasolea
  • produsele alimentare din grau integral (cerealele, painea si pastele)
  • produsele alimentare care contin tarate
  • fulgii de ovaz si taratele de ovaz
  • legumele, cum ar fi sparanghelul, broccoli, varza de Bruxelles, varza sau morcovii
  • fructele, in special perele, piersicile, prunele si merele.

Din fericire, in multe dintre cazuri, aceste alimente nu trebuie excluse in totalitate din dieta, ci consumate cu moderatie.

Importanta introducerii treptate a fibrelor in dieta

Sus

A urma o dieta bogata in fibre alimentare este un lucru sanatos, dar tebuie sa stiti cum sa faceti acest lucru, pentru a preintampina aparitia simptomelor neplacute care o pot insoti. Principala masura prin care puteti sa preveniti gazele intestinale inconfortabile este de a creste lent nivelul de fibre din dieta dumneavoastra.

Pentru inceput, adaugati doar 1-2 portii pe zi de alimente care contin fibre. De exemplu, puteti inlocui painea alba pe care o utilizati la sandwichuri, cu painea de grau integral sau sa adaugati la cina o salata. Lasati-va organismul sa se adapteze la aceasta schimbare si apoi mariti portiile de alimente care contin fibre, in timp. Permiteti organismului sa se obisnuiasca cu procesul prelucrarii fibrelor, iar aceasta etapa de tranzitie va deveni mai usoara si se va reduce posibilitatea de aparitie a flatulentei si disconfortului abdominal . Nu uitati sa consumati multa apa.

Prevenirea flatulentei excesive

Sus

Exista cateva mausri pe care le puteti lua pentru a preveni flatulenta in exces:

  • incercati sa eliminati alimentele care nu contin fibre si care stiti ca declanseaza gaze abdominale. Limitati sau evitati consumul dulciurilor, a produselor care contin zahar si sorbitor si a bauturilor carbogazoase.
  • consumati multa apa. Ramaneti hidratati si beti lichide pentru a preveni aparitia gazelor intestinale, a disconfortului presupus de acestea si a balonarii.
  • eliminati temporar din alimentatie ceapa si usturoiul care fiind bogate in sulf pot produce gaze intestinale
  • diminuati consumul de lactate daca observati ca acestea ar putea fi una dintre cauzele flatulentei excesive
  • acordati atentie ingestiei de aer. Atunci cand mancati, beti sau mestecati guma, puteti inghiti mult aer care poate determina aparitia in exces a gazelor intestinale. Mancati incet, evitati fumatul si guma de mestecat pentru a diminua probabilitatile de a inghiti aer.
  • faceti o lista a produselor alimentare pe care le consumati pentru a depista cat mai exact care ar fi alimentele care va provoaca flatulenta. Unele alimente va pot afecta mai mult ca altele si este important sa le evitati.
  • aveti rabdare si permiteti organismului dumneavoastra sa se adapteze la o dieta bogata in fibre. Pe masura ce veti consuma in mod constant fibre, veti observa ca flatulenta excesiva va disparea. Nu renuntati la o dieta sanatoasa bogata in fibre.
  • faceti exercitii fizice cat mai multe pentru a incuraja actiunea peristaltica a colonului. Yoga si mersul pe jos sunt doar cateva dintre activitatile fizice prin care puteti sustine functia sistemului digestiv.

Printre remediile naturale cu ajutorul carora puteti ameliora flatulenta se numara:

  • mierea - luati o lingurita de miere pe stomacul gol urmata de o cana cu apa, in fiecare dimineata
  • scortisoara - ajuta la metabolizarea grasimilor si previne aparitia gazelor in exces
  • fenicul si anason - o cana de ceai care sa contina o combinatie de fenicul cu anason poate fi utila pentru tratarea flatulentei.

Medici specialisti Gastroenterologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate