Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Balonare si flatulenta – o problema de Sarbatori

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2022
Balonare si flatulenta – o problema de Sarbatori

De Sarbatori, placerea de a te reuni in jurul mesei cu intreaga familie si de a savura toate preparatele traditionale reprezinta o bucurie care se poate transforma oricand intr-un cosmar. Desi delicioase, toate aceste bunataturi consumate in exces ne fac mai mult rau decat am crede. Surplusul de alimente bogate in zahar si grasimi incetinesc digestia, ne baloneaza, declanseaza flatulenta, arsurile stomacale si constipatia.

Cea mai frecventa cauza a balonarii si a durerilor de stomac o reprezinta excesul de gaze intestinale care apare in urma unei mese copioase consumate rapid, a aerofagiei (provocata de inghitirea aerului odara cu alimentele) sau a intolerantelor alimentare (gluten, zaharuri, lactoza). Alte cauze care provoaca balonare pot semnala afectiuni ale stomacului, precum Boala colonului iritabil.

Balonarea dupa masa, cauzata de abuzul alimentar

Abuzul alimentar este probabil cea mai frecventa cauza a balonarii. Gazul intestinal este un produs secundar natural al digestiei, dar o acumulare de gaze in exces semnaleaza o digestie incorecta si malabsorbtia carbohidratilor. Gazele sunt produse de catre bacteriile intestinale care digera carbohidratii prin procesul de fermentatie.

Fermentatia excesiva este declansata de carbohidratii care nu au fost absorbiti inainte de a ajunge la acele bacterii intestinale, microbiom (toate bacteriile, ciupercile, virusurile si genele lor, care traiesc in mod natural in corpul nostru si in interiorul nostru).

Ce boli ascunde balonarea excesiva

Flatulenta sau eliminarea gazelor este un proces natural si comun. Atunci cand flatulenta este insotita de balonare, durere sau abdomen umflat (distensie), manifestarile pot deseori interfera cu activitatile zilnice sau pot provoca jena. Daca aceste simptome sunt ocazionale si pot fi adesea reduse cu simple modificari ale stilului de viata sau un carbune activat capabil sa absoarba gazele, simptomele nu indica o afectiune grava. Dar daca gazele sunt persistente, severe, asociate cu varsaturi, diaree, constipatie, pierdere neintentionata in greutate, sange in scaun sau arsuri la stomac, consultati medicul imediat. De la Boala Crohn, Sindromul intestinului iritabil (IBS), colita ulcerativa si pana la ascita, ciroza, cancer de stomac sau ovarian, balonarea poate ascunde afectiuni mult mai grave care ne pot pune viata in pericol.

Care sunt simptomele balonarii

Balonarea este reprezentata de senzatia de preplin si un abdomen umflat. Este adesea insotita de crampe, obstructii intestinale, diaree/constipatie si gaze excesive (flatulenta), eructatii (ragaiala) si chiorait. Balonarea poate adauga ocazional un kilogram sau doua, dar acest lucru nu semnifica o crestere reala in greutate. Imediat ce balonarea este eliminata, acul cantarului va reveni la normal.

Cele mai bune remedii care te scapa de balonare rapid

Daca suferi frecvent din cauza acumularii gazelor intestinale, exista cateva modalitati simple care te va scapa de balonare rapid, fara sa recurgi la medicamente pentru balonare si gaze precum simeticona.

•Anumite alimente pot fi mai greu de digerat decat altele, de aceea este indicat sa eviti alimentele grase. Digestia completa a acestora dureaza mult si poate duce la senzatia de umflare abdominala. Chiar si alimentele sanatoase precum broccoli, fasolea, mazarea, lintea, ceapa si usturoiul pot cauza balonare.
•Evita mancarurile sarate, precum muraturile in saramura si sunca sau soriciul presarate cu sare. Sarea cauzeaza retentie de apa, ceea ce inrautateste distensia stomacului.
•Mananca incet pentru a evita aerofagia si consuma mese mai mici si mai dese care sa usureze procesul de digestie.
•Mesteca bine alimentele. Astfel se instaleaza mai rapid si starea de satietate.
•Pentru a ajuta motilitatea, plimbarile scurte dupa mesele copioase reprezint o solutie aflata la indemana oricui.
•Consuma suficienta apa sau ceai pentru balonare si gaze intestinale (ghimbir, sunatoare).
•Utilizeaza un supliment alimentar de carbune medicinal natural cu o capacitate mare de absorbtie a gazelor. Are acelasi efect precum medicamentele pentru balonare si gaze.

Carbunele medicinal obtinut din cojile de nuca de cocos este activat cu abur la temperaturi ridicate pentru a crea milioane de pori per gram cu o capacitate de absorbtie a toxinelor din organism de 6-10 ori mai mare decat carbunele medicinal obisnuit.

Elimina flatulenta si senzatia de preaplin

BIO Carbonox Activ Complex Detox®, carbune activ, capteaza in intregime moleculele de gaz care provoaca balonare si flatulenta.

Doar doua capsule de BIO Carbonox Activ Complex Detox® 500 mg dupa o masa copioasa ajuta la descompunerea gazului, astfel incat sa poata fi eliminat mai usor si mai confortabil.

Formula BIO Carbonox Activ Complex Detox® contine si 5 extracte standardizate din plante medicinale care intervin in procesul de digestie si in detoxifierea organismului:

Feniculul are proprietati antiseptice in infectii, antispasmodice si calmeaza crampele stomacale.
Ghimbirul accelereaza motilitatea, faciliteaza digestia, elimina balonarea, crampele si gazele.
Anghinarea, pe langa functia de detoxifiere hepatica, este si un eficient diuretic si depurativ.
Extractul de papadie ajuta la ameliorarea problemelor de digestie si calmarea arsurilor la stomac.
Sunatoarea stimuleaza digestia si are puternice activitati antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale, antifungice.

De Sarbatori, nu lasa disconfortul abdomnial, balonarea si flatulenta sa te indispuna.

Consultati medicul daca gazele persista sau daca sunt asociate cu varsaturi, diaree, constipatie, pierdere neintentionata in greutate, sange in scaun sau arsuri la stomac.


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.