8 categorii de alimente care declanseaza sindromul de colon iritabil
Generalitati
SusSindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare functionala gastrointestinala, caracterizata prin aparitia mai multor schimbari in functionalitatea tractului digestiv.
De altfel, SCI nu este o boala propriu-zisa, ci un cumul de simptome care afecteaza ritmul normal de viata suferinzilor, precum disconfort abdominal, balonare, diaree sau constipatie. Sindromul de colon iritabil are atat cauze fiziologice, cat si cauze mentale.
Alimentatia si aparitia sindromului de colon iritabil sunt strans legate intre ele, intrucat pacientii semnaleaza deseori declansarea simptomelor in urma consumului de anumite alimente si bauturi, de regula produsele bogate in carbohidrati, alimentele condimentate sau alcoolul.
Cuprins articol
Factorii de risc in sindromul de colon iritabil
SusCel mai cunoscut factor de risc pentru sindromul de colon iritabil este gastroenterita, chiar daca in multe cazuri, cauzele declansarii simptomelor nu pot fi stabilite cu precizie. Gastroenterita infectioasa este cauzata de un virusuri, bacterii sau paraziti, care produc diaree si varsaturi severe. Acesti agenti patogeni pot proveni deseori din alimente contaminate.
Gastroenterita este o boala extrem de contagioasa, insa nu conduce intotdeauna la declansarea sindromului de colon iritabil, ci doar in aproximativ 25% din cazuri. Cercetatorii spanioli au descoperit ca persoanele care s-au imbolnavit de gastroenterita din cauza otravirii cu bacteria numita Salmonela, au fost de 8 ori mai expusi sa sufere ulterior de SCI.
In afara de gastroenterita, medicii nu pot formula cu exactitate alti factori declansatori ai tulburarii. Totusi, printre acestia se pot numara cateva surse ale SCI-ului, precum
- inflamatia colonului care produce leziuni la nivelul tesuturilor acestuia, in urma carora apar simptomele.
- modificari neuromusculare in tractul gastrointestinal, care afecteaza miscarile naturale ale intestinelor.
- afectiuni ale nervilor de la nivelul tractului intestinal, ceea ce conduce la o sensibilitate crescuta a intestinelor la umplerea lor completa si la pertubarea semnalelor percepute de creier, transmise de aparatul digestiv.
- o suprapopulare de bacterii sau o deficienta in bacteriile benefice din intestine.
- un nivel anormal de serotonina in organism, care produce miscari neregulate la nivelul intestinelor.
De asemenea, specialistii au ajuns la concluzia ca persoanele care sufera de aceasta tulburare ar putea avea colonul hipersensibil la stres. Foarte multi pacienti diagnosticati cu sindromul colonului iritabil marturisesc faptul ca simptomele apar in perioadele foarte stresante ale vietii.
Alimente care agraveaza sindromul de colon iritabil
SusModul in care organismul fiecaruia reactioneaza la hrana ingerata poate fi extrem de diferit de la un individ la celalalt. Din acest motiv, sindromul colonului iritabil este deseori asociat o sensibilitate personala la anumite alimente. Medicii recomanda respectarea unui jurnal alimentar propriu, unde sa se noteze meniul fiecarei zile si reactiile specifice dupa consumul tuturor produselor.
Iata care sunt principalele categorii de alimente care cresc susceptibilitatea declansarii simptomelor colonului iritabil
1. Lactatele
Lactatele fac parte din produsele alimentare cu grad ridicat de risc in provocarea simptomelor sindromului de colon iritabil, intrucat contin lactoza, un glucid fata de care multe persoane au o intoleranta pronuntata. Daca experimentati un disconfort evident dupa ce consumati urmatoarele alimente, incercati sa le inlocuiti in dieta
- lapte
- iaurt
- branzeturi
- smantana
- inghetata
- sosuri cu lactate
- preparate care includ lactate (supe-creme, piure, budinca etc)
2. Alimentele bogate in fibre insolubile
Unele persoane au o sensibilitate accentuata fata de alimentele bogate in fibre insolubile, in special la taratele de grau, cereale integrale, paine integrala sau paste din faina integrala.
Alte persoane nu tolereaza alimente cu continut moderat de fibre insolubile, precum biscuitii din cereale integrale, germenii de grau, floricele de porumb, quinoa, mei, nuci sau seminte.
3. Legumele crucifere crude
Legumele crude, in general, pot produce anumite dezechilibre la nivelul colonului, insa legumele crucifere sunt primele suspecte in cazul declansarii sindromului de colon iritabil. Acestea contin sulf si un carbohidrat numit rafinoza, ambele dificil de descompus in procesul de digestie. Procesarea termica legumelor crucifere poate sa elimine o parte din sulf si rafinoza, insa nu in totalitate.
Din categoria legumelor crucifere fac parte
- varza de Bruxelles
- broccoli
- conopida
- varza
- napii
4. Alimentele bogate in gluten
Glutenul din grau si faina de grau este dificil de digerat de unele persoane, care prezinta o intoleranta crescuta la aceasta proteina comuna. Din aceasta categorie fac parte
- painea din cereale integrale
- biscuitii
- pastele
- cerealele
- produsele de patiserie
5. Alimentele cu indulcitori
Foarte multi indulcitori, fie ca provin din surse concentrate de fructoza (zahar, miere, suc de fructe, fructe uscate, agave sau sirop de porumb), fie din substante precum sorbitolul, malitolul sau manitolil, pot produce dezechilibre la nivel gastrointestinal. Alimentele periculoase in acest caz sunt
- bomboanele
- guma de mestecat
- dulciurile
- sucurile dulci
- merele
- perele
- caisele
- piersicile
- prunele
- ciresele
- nectarinele
6. Fasolea si lintea
Fasolea si lintea nu sunt alimente usor digerabile, de aceea pot provoca persoanelor cu sindrom de colon iritabil simptome precum gaze intestinale, balonare, crampe si diaree.
7. Ceapa si usturoiul
Substantele din ceapa si usturoi pot avea un efect iritant asupra colonului, de aceea este recomandata inlocuirea lor cu ingrediente precum ierburi proaspete sau uscate, ulei de masline sau sosuri slabe, in cazul in care suferiti de SCI.
8. Bauturi carbonatate, cafeinizate si alcoolice
O buna parte din bauturile populare pot avea un impact negativ asupra functionalitatii colonului persoanelor cu SCI, fie prin efectul lor iritant, fie prin gazele intestinale pe care le produc. Acestea sunt
- apa minerala
- sucurile acidulate
- vinul acidifiat
- alcool tare
- cafea
- ceai
- bauturi racoritoare
- cocktailuri alcoolice
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cistita
- Rozaceea
- Sindromul de colon iritabil vs boala inflamatorie intestinala
- Colon iritabil
- Probioticele amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil
- Sindromul de colon iritabil
- Colonul iritabil - recomandari alimentare
- Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si investigatii
- Sindromul de intestin iritabil, tulburarea functionala a tractului gastroint ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?