Hipertrofia ventriculara stanga
Ce este hipertrofia ventriculara stanga
SusVentriculul stang este considerat camera principala a inimii. Acesta este format dintr-un strat puternic muscular si este responsabil de pomparea sangelui bogat in oxigen in artera aorta, cea mai mare artera din organism. Din aorta sangele este distribuit in intreg organismul.
Atunci cand inima trebuie sa pompeze cu o forta prea mare, muschiul ventriculului stang se va hipertrofia asemanator muschilor periferici cand sunt antrenati cu greutati. Hipertrofia reprezinta deci ingrosarea miocardului ventricular stang.
Hipertrofia poate fi concentrica sau excentrica in functie de stratul muscular ce se ingroasa predominant.
Un ventricul ingrosat va avea o cavitate mai ingusta si ii va fi mai greu sa pompeze sangele in mod eficient. Consecintele pot fi de natura ischemica si de modificare a circulatiei intra-cardiace.
Cuprins articol
Prevalenta
SusHipertrofia ventriculara stanga afecteaza pana la 20% din populatie, ceea ce inseamna aproape 1 din 5 persoane.
Hipertrofia este asociata multor patologii cardiace a caror prevalenta este de asemenea mare si in crestere continua. O patologie cardiaca ce evolueaza cu hipertrofie ventriculara va creste riscul de complicatii severe: aritmii, infarct miocardic, stop cardiac, accident vascular cerebral.
Factorii de risc principali pentru hipertrofia ventriculara stanga includ hipertensiunea arteriala, obezitatea, varsta inaintata si rasa neagra.
Cauze
SusHipertrofia ventriculara stanga este o consecinta a altor patologii cardio-vasculare. Cea mai comuna cauza este hipertensiunea arteriala. Atunci cand tensiunea arteriala este crescuta, ventriculul stang trebuie sa impinga cu o forta mai mare impotriva presiunii din artera aorta. Acest surplus de efort cardiac va duce la hipertrofia muschiului ventricular si ulterior la disfunctia ventriculului.
Efortul fizic intens poate fi uneori o cauza de hipertrofie miocardica, insa in majoritatea cazurilor atletii au inimi ce functioneaza bine, fara sa existe complicatii serioase sau sa fie nevoie de tratament.
Alte patologii ce pot reprezenta cauza unei hipertrofii de ventricul stang sunt:
• Aritmiile. Atunci cand ritmul cardiac este neregulat, inima poate bate mult mai repede si haotic decat in mod normal. Acest lucru poate leza inima si duce la ischemie si remodelare ventriculara
• Stenoza de valva aortica. Artera aortica ia nastere chiar din ventriculul stang si are la baza o valva aortica. Atunci cand orificiul valvei este strans, stenozat, ventriculul stang incearca cu mai multa forta sa pompeze aceeasi cantitate de sange in organism si astfel rezulta hipertrofia sa
• Diabetul zaharat. Nivelul ridicat al glicemiei caracteristic pacientilor cu diabet zaharat poate duce la hipertrofie ventriculara si leziuni cardiace
• Cardiomiopatia hipertrofica. Aceasta reprezinta hipertrofia ventriculara stanga ce apare de la nastere, fiind o boala genetica. Nu poate fi influentata sau prevenita
Semne si simptome
SusPacientii cu hipertrofie ventriculara stanga pot sa nu observe simptome niciodata sau pentru mult timp. Atunci cand hipertrofia se accentueaza si afectiunea se inrautateste, pacientii pot experimenta una sau mai multe dintre urmatoarele:
• Durere toracica
• Ameteala sau sincopa (pierderea de scurta durata a starii de constienta din cauza scaderii vascularizatiei cerebrale)
• Palpitatii, tahicardie, ritm cardiac neregulat
• Fatigabilitate
• Dispnee (lipsa de aer)
Diagnostic
SusChiar daca nu aveti simptome specifice cardiace, medicul poate diagnostica hipertrofia ventriculara cu ajutorul testelor paraclinice. De multe ori aceasta afectiune se descopera incidental in timpul unui consult de rutina.
Testele utilizate de catre medicul cardiolog sunt:
• Ecografia cardiaca transtoracica si/sau transesofagiana
• Electrocardiograma
• RMN cardiac, un test imagistic ce evidentiaza foarte exact muschiul cardiac
• Alte teste in functie de cauza suspicionata: masurarea continua a tensiunii arteriale, test de efort, etc
Tratament
SusHipertrofia ventriculara stanga este ameliorata prin tratamentul cauzei acesteia. Desi nu este reversibila, hipertrofia poate stagna si evolutia bolii este incetinita cu ajutorul tratamentului potrivit.
In functie de cauza, optiunile de tratament includ:
- Tratament medicamentos antihipertensiv: reducerea valorilor tensiunii arteriale pana la valori apropiate de cele normale va ajuta in incetinirea progresiei hipertrofiei ventriculare. Tensiunea arteriala normala va reduce de asemenea riscul de insuficienta cardiaca, infarct miocardic sau accident vascular cerebral
- Interventie chirurgicala asupra valvelor cardiace. Daca hipertrofia este rezultatul unei stenoze aortice, interventia asupra acestei valve este necesara. Poate fi realizata minim-invaziv prin abord vascular sau deschis, prin interventie pe cord. Optiunea cea mai buna este aleasa de catre medici pe baza caracteristicilor pacientului si pe baza severitatii stenozei
- Modificari ale stilului de viata. Modificarea nivelului de miscare, a dietei zilnice si a consumului de alcool sunt esentiale pentru a imbunatati sanatatea cardiovasculara si implicit pentru a incetini progresia hipertrofiei ventriculare stangi
Preventie
SusHipertrofia ventriculara poate fi prevenita doar prin monitorizarea si tratamentul precoce a unei patologii cardiace subiacente. Cauza congenitala de cardiomiopatie nu poate fi prevenita.
Tratamentul instaurat repede, impreuna cu modificarile stilului de viata, pot preveni complet aparitia hipertrofiei ventriculare stangi sau o pot cel putin incetini semnificativ.
Medicii cardiologi recomanda tuturor adultilor obiceiuri sanatoase precum:
- Mentineti o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in fructe si legume
- Faceti exercitii fizice in mod regulat
- Mentineti o greutate optima in mod constant
- Gestionati stresul zilnic si nu il lasati sa va acapareze
- Nu fumati si nu utilizati alte produse cu tutun
Prognostic
SusIn lipsa tratamentului constant si eficient, hipertrofia ventriculara stanga va progresa si creste riscul de patologii cardiace severe si chiar deces de cauza cardiaca.
Tratamentul ajuta la incetinirea progresiei, la reducerea afectarii miocardului si astfel la prelungirea vietii pacientului.
Cheia unui prognostic bun este diagnosticul si tratamentul precoce.
Cand ar trebui sa mergeti la medic
SusHipertrofia ventriculara nu apare de regula spontan, ci este insotita de o alta patologie cardiovasculara. Astfel aceasta nu trebuie niciodata ignorata si tratamentul nu trebuie intarziat. Mergeti la medic de la aparitia primelor simptome, chiar daca nu aveti un alt diagnostic. Daca sunteti deja cunoscut cu o afectiune cardio-vasculara mergeti regulat la consultul medical, conform recomandarilor.
Concluzie
SusHipertrofia ventriculara stanga rezulta de regula in urma hipertensiunii arteriale au stenozei aortice. Prin tratamentul acestora, hipertrofia isi va incetini progresia iar prognosticul se va imbunatati. In lipsa tratamentului insa pot aparea complicatii serioase si chiar moarte subita cardiaca.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21883-left-ventricular-hypertrophy
https://www.webmd.com/heart-disease/hypertrophic-cardiomyopathy
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Coarctatia de aorta
- Stenoza mitrala: cauze, simptome, tipuri de tratament
- Prolapsul de valva mitrala
- Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare
- Anemia si sanatatea cardiovasculara
- Hipertensiunea de cauza tiroidiana
- Atentie la sare! Excesul poate fi fatal
- Fibrilatia ventriculara
- Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS)