Bradiaritmia - ce trebuie sa stim despre bataile lente ale inimii
Ce este bradiaritmia
SusBradiaritmia reprezinta ritmul cardiac anormal, cu frecventa mai scazuta decat ritmul normal al inimii. Pacientii cu bradiaritmii au frecventa cardiaca sub 60 de batai pe minut, in timp ce pentru adulti valorile normale variaza intre 60 si 100 batai pe minut.
Cuprins articol
Diferenta dintre bradiaritmie si bradicardie
SusPuteti intalni termenul de bradiaritmie frecvent interschimbat cu termenul de bradicardie, insa exista o diferenta importanta intre cele doua.
Bradicardia inseamna doar scaderea frecventei cardiace, ritmul inimii ramanand normal si regulat. Persoanele sportive, precum maratonistii de performanta, au in mod fiziologic bradicardie, aceasta neavand semnificatie patologica. Pentru restul pacientilor, bradicardia este o problema medicala serioasa.
Bradiaritmia asociaza atat scaderea frecventei cardiace (bradicardie) cat si ritmul cardiac neregulat (aritmie). Aceasta nu este intotdeauna usor de detectat, dar are de cele mai multe ori o patologie subiacenta. Nu exista cazuri in care bradiaritmiile sa fie fiziologice.
Tipuri de bradiaritmie
SusExista cateva tipuri diferite de bradiaritmii. Fiecare tip are propriile cauze, insa manifestarea este de regula aceeasi: ritm cardiac anormal, cu frecventa scazuta. Tipurile principale de bradiaritmii includ:
Disfunctia de nod sinusal
Numita si sindromul de sinus bolnav, aceasta bradiaritmie isi are originea in nodul sinusal. Nodul sinusal sau sinoatrial este ,,pacemaker-ul natural’’ al inimii, fiind principalul punct electric al inimii, locul de unde porneste semnalul electric si structura ce hotaraste frecventa cardiaca initiala. In mod normal, nodul sinusal trimite semnal electric in restul inimii cu o frecventa de 75 batai pe minut. Atunci cand apare disfunctia de nod sinusal, ritmul va avea frecventa scazuta. Afectiunea se intalneste mai des in randul persoanelor varstnice, dar deseori cauza nu este cunoscuta. Hipotiroidismul a fost asociat cu aceasta bradiaritmie.
Blocul atrio-ventricular
Urmatorul punct electric important al inimii, dupa nodul sinusal, este nodul atrio-ventricular. Acesta este situat intre cele 2 atrii pe de o parte si cei 2 ventriculi, pe de cealalta parte, fiind o statie electrica intre cele 2 tipuri de camere. Nodul atrio-ventricular are rol important in controlul frecventei cardiace, intrucat transmite semnalul electric de la atrii (si implicit de la nodul sinusal) catre ventriculi. Atunci cand apare un bloc atrio-ventricular (BAV), semnalul electric ce controleaza functia ventriculara este partial sau complet blocat, astfel ca atriile si ventriculii se desincronizeaza.
Inima incepe astfel sa bata neregulat. Exista mai multe tipuri de bloc atrio-ventricular:
• BAV de grad 1. Cel mai bland dintre toate tipurile de bloc, in care impulsurile electrice ajung mai lent de la atrii la ventriculi, fiind intarziate.
• BAV de gradul 2. Impulsurile electrice incetinesc atat de tare incat inima va sari peste unele batai ventriculare, sau impulsurile atriale nu ajung niciodata la ventriculi.
• BAV de gradul 3. Cea mai severa forma, se formeaza o izolare intre cele doua atrii si cele doi ventriculi: fiecare bate in propriul sau ritm, producandu-se un ritm total neregulat. Acest tip de BAV are deseori consecinte asupra hemodinamicii organismului.
Blocul atrio-ventricular de gradul 2 si 3 necesita in mod clasic implantarea unui dispozitiv de tip pacemaker, care sa preia functia electrica a inimii.
Sindromul de bradicardie/tahicardie
O afectiune mai rara, dar posibila. In unele cazuri, disfunctia de nod sinusal duce la perioade alternative de bradicardie si tahicardie. Astfel pacientul va avea perioade variabile de frecventa cardiaca scazuta si perioade de frecventa cardiaca crescuta. Deseori se manifesta prin fibrilatia atriala, cu frecventa mare sau mica.
Cauze
SusMajoritatea aritmiilor, inclusiv bradiaritmiile, rezulta din afectiuni cardiace organice, cu leziuni asupra miocardului.
Cauze comune ale bradiaritmiilor includ:
• Modificari ale sistemului electric cardiac, specifice inaintarii in varsta
• Boala coronariana
• Defecte congenitale cardiace
• Unele medicamente, precum beta-blocantele
• Dezechilibre hormonale (hipofunctie tiroidiana)
• Traumatisme si leziuni directe asupra inimii (infarct miocardic)
Semne si simptome
SusAtunci cand inima incepe sa bata mai incet, inima nu isi va indeplini complet functia de pompa. Astfel tesuturile din organism nu vor primi suficient sange si oxigen, motiv pentru care apar si simptomele de hipoxie in diverse organe si sisteme.
Simptomele intalnite la acesti pacienti includ:
• Ameteala
• Sincopa (lesin)
• Fatigabilitate
• Lipsa de aer
• Stare de slabiciune generala
• Probleme neurologice precum confuzia si pierderea starii de constienta
Diagnostic
SusMedicul dumneavoastra va incepe cu un examen fizic si o scurta anamneza in legatura cu simptomele. De regula, medicul din departamentul de urgenta este primul care va va examina, urmand sa fiti consultat de catre un medic cardiolog. Cateva teste paraclinice vor ajuta medicul sa confirme bradiartimia, sa identifice tipul acesteia si sa investigheze cauza.
Testele utilizate sunt:
• Electrocardiograma, un test simplu si neinvaziv, care inregistreaza eficient ritmul cardiac din acel moment. Bradiaritmiile se identifica prin modificari specifice, vizualizate pe electrocardiograma (EKG)
• EKG Holter. Acest dispozitiv face acelasi lucru ca si un EKG standard, insa activitatea electrica a inimii este inregistrata timp de mai multe ore, de regula 24 de ore. Astfel se pot identifica aritmii ce apar doar in timpul noptii sau doar in anumite momente.
• Test de efort. Daca este suspicionata o bradiaritmie indusa de efort, pacientii vor trece prin acest test. Acesta presupune mersul si ulterior alergarea usoara pe un covor rulant sau pe o bicicleta, timp in care functia cardiaca este monitorizata si se realizeaza un EKG in timp real.
• Ecografia cardiaca. Aceasta ofera imagini detaliate ale structurii cardiace, cu ajutorul undelor provenite de la un transductor.
• Studiu electrofiziologic. In cazul in care nu se poate identifica usor forma de bradiaritmie sau cauza acesteia, studiul electrofiziologic va face acest lucru prin evaluarea mult mai detaliata a retelei electrice intra-cardiace
Tratament
SusIn cazurile in care o patologie de fond este cauza bradiaritmiei, precum disfunctia tiroidiana, tratamentul vizeaza cauza subiacenta. Daca exista patologii cardiace structurale, acestea trebuie tratate prin metode specifice fiecareia, pentru a ajunge si la corectarea bradiaritmiei.
Atunci cand bradiaritmia este insa cauzata de un defect al sistemului electric intracardiac, medicul va recomanda implantarea unui dispozitiv pacemaker. Acesta se implanteaza subcutanat imediat sub clavicula, avand 2 sonde ce ajung in atrii si ventricule. Sondele detecteaza ritmul cardiac si cand este nevoie, il corecteaza cu ajutorul impulsurilor electrice.
Pacemaker-ul nu este acelasi dispozitiv ca si un defibrilator implantabil, astfel ca nu veti simti unde de soc sau alt disconfort atunci cand pacemaker-ul lucreaza.
Preventie
SusO metoda de preventie a bradiaritmiilor este prin evitarea patologiilor cardio-vasculare dobandite. Sanatatea cardio-vasculara este puternic influentata de stilul de viata.
Astfel, pentru o inima cat mai sanatoasa si pentru scaderea riscului de aritmii, incercati sa:
• Consumati o dieta sanatoasa si echilibrata
• Limitati consumul de alcool
• Mentineti o greutate optima
• Ramaneti activ fizic
• Evitati fumatul sau alte produse din tutun
Prognostic
SusIn lipsa tratamentului, bradiaritmiile pot duce la probleme severe, hipoxie cerebrala si pierderea starii de constienta. Prin tratamentul corect va puteti reduce semnificativ riscul de complicatii. Nu ezitati sa mergeti la medic inca de la primele simptome, pentru a va asigura un prognostic cat mai bun.
Concluzie
SusBradiaritmiile reprezinta afectiuni ale sistemului electric cardiac, in care ritmul cardiac este neregulat si lent. Acestea sunt de 3 tipuri, dintre care disfunctia de nod sinusal si blocul atrio-ventricular sunt foarte frecvente. Simptomele variaza de la pacient la pacient, insa acestea trebuie sa fie un semnal de alarma pentru un consult medical cat mai rapid. In lipsa tratamentului precoce, bradiaritmiile inrautatesc functia cardiaca si duc la complicatii severe.
Bibliografie
https://www.healthline.com/health/arrhythmia/bradyarrhythmia#treatment
https://www.medicalnewstoday.com/articles/bradyarrhythmia
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Sincopa - etiologie, investigatii necesare, tratament
- Aritmia cardiaca la copii: Cauze, diagnostic si tratament
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Palpitatiile – semn al anxietatii sau al unei boli de inima?
- Cand si de ce se utilizeaza un pacemaker?
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Sindromul inimii frante
- Hipotensiunea ortostatica
- Apneea de prematuritate