Cand mergem cu copilul la logoped?
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Generalitati
SusLogopedia se ocupa cu depistarea si corectarea tulburarilor de limbaj. Totodata, logopedia presupune educarea limbajului deficitar, optimizarea comunicarii si intelegerii.
Din punct de vedere etimologic, cuvantul logopedie provine din limba greaca, "logos" insemnand "cuvant", iar "paideia" - "educare".
Cuprins articol
Ce este afectiunea si cum se manifesta
SusO tulburare de limbaj apare atunci când un copil este incapabil sa-si compuna gandurile, ideile si mesajele folosind limbajul. Aceasta este cunoscuta ca o tulburare de limbaj expresiv. Cand un copil întampina dificultati în a întelege ceea ce este comunicat prin intermediul limbajului, aceasta se numeste o tulburare de limbaj receptiv.
Semne si simptome
SusTulburarile de limbaj expresiv sunt identificate prin urmatoarele trasaturi la copii:
•Se straduieste sa compuna cuvintele intr-o propozitie
•Adoptarea cuvintelor simple si scurte atunci cand vorbiti
•Aranjarea cuvintelor rostite intr-o maniera distorsionata
•Dificultate in gasirea cuvintelor corecte cand vorbeste
•Apelarea la substituenti precum „er” atunci cand vorbeste
•Sare peste cuvintele importante atunci cand comunica
•Foloseste necorespunzator timpurile
•Repetarea unor fraze sau intrebari atunci cand raspunde
Cauze
SusAnumiti factori medicali precum parezele faciale, dar si tulburarile neurologice, deficientele de auz, malformatiile aparatului fono-articular pot sta la baza aparitiei tulburarilor de limbaj.
Totusi exista si anumiti factori de mediu. Altfel spus, unor copii nu li se vorbeste destul in familie sau nu li se vorbeste corect, adica persoana care sta in preajma celui mic pronunta incorect unele cuvinte. Inclusiv anumite tulburari alimentare pot avea urmari asupra dezvoltarii limbajului corpului.
Mai exact, copilul care nu poate manca alimente solide este predispus riscului de a nu i se dezvolta optim aparatul fonoarticulator, responsabil de aparitia limbajului. Factori ce pot influenta
Tulburarea de limbaj apare adesea in familii. Un copil are mai multe sanse de a avea tulburari de limbaj daca are un parinte sau un frate care o are si el
Tipuri de afectiune
SusCele mai frecvente tulburari de limbaj sunt dislaliile - dificultati de pronuntie, omitere sau inlocuire a unor sunete sau silabe, dar si balbaismul, o tulburare a ritmului si fluentei vorbirii.
Destul de rar se intalnesc si cazuri de mutism electiv sau psihogen, in care copilul decide sa nu comunice cu ceilalti pentru anumite perioade de timp.
De asemenea, printre tuburarile de vorbire frecvente la copii se regasesc si rotacismul (dificultate de pronuntie a sunetului r), bradilalia (vorbire foarte rara), tahilalia (vorbirea foarte rapida), afonia (vorbirea in soapta).
Cand ne adresam logopedului
SusEficienta corectarii tulburarilor de limbaj este cu atat mai ridicata cu cat terapia este inceputa de timpuriu. Este recomandat ca terapia logopedica sa inceapa dupa varsta de 3-4 ani, deoarece pana atunci limbajul este in continua formare.
Sunt insa cazuri in care parintele observa ca cel mic nu rosteste niciun cuvant pana la varsta de 18 luni.
In astfel de situatii parintele trebuie sa se adreseze unui specialist, deoarece poate fi vorba despre o simpla intarziere in dezvoltarea limbajului, dar poate sugera existenta unor afectiuni mai grave, care necesita interventia obligatorie a unui specialist.
In consecinta, este important sa te adresezi unui logoped daca cel mic prezinta anumite dificultati de pronuntie a unuia sau mai multor sunete, daca vorbeste prea repede sau neclar, daca este balbait sau daca intampina greutati la insusirea limbajului scris-citit.
Diagnosticare
SusPrimul curs de actiune este sa vizitati medicul pentru un examen fizic complet. Acest lucru va ajuta la excluderea sau diagnosticarea altor afectiuni, cum ar fi o problema de auz sau o alta deficienta senzoriala.
Tratament
SusTulburarile de limbaj pot avea efecte de amploare asupra vietii unui copil. Aceste tulburari pot duce la interactiuni sociale slabe sau la o dependenta de ceilalti ca adult. Provocarile cu receptia si exprimarea pot duce, de asemenea, la provocari de lectura sau probleme de învatare.
Pentru îndrumari de specialitate, un logoped poate lucra cu copiii si tutorii lor pentru a îmbunatati comunicarea si exprimarea.
Tratamentul comun pentru tulburarea de limbaj este terapia de vorbire si limbaj. Tratamentul va depinde de vârsta copilului dumneavoastra si de cauza si amploarea afectiunii. De exemplu, copilul dumneavoastra poate participa la sesiuni de tratament individual cu un terapeut de vorbire sau poate participa la sesiuni de grup. Logopedul va va diagnostica si trata copilul în functie de deficitele acestuia. Interventia timpurie joaca adesea un rol important pentru un rezultat de succes.
Optiuni de ingrijire la domiciliu
Sus•Lucrul cu copilul acasa va poate ajuta. Iata câteva sfaturi:
•Vorbiti clar, incet si concis atunci când puneti o intrebare copilului dumneavoastra.
•Asteptati cu rabdare când copilul dumneavoastra formeaza un raspuns.
•Pastrati atmosfera relaxata pentru a reduce anxietatea.
•Cereti-i copilului sa va scrie instructiunile in propriile cuvinte dupa ce a dat o explicatie sau o comanda.
•Contactul frecvent cu profesorii este, de asemenea, important. Copilul dumneavoastra poate fi rezervat in clasa si poate sa nu doreasca sa participe la activitati care implica vorbire si impartasire. intrebati in avans profesorul despre activitatile din clasa pentru a va ajuta sa va pregatiti copilul pentru discutiile viitoare.
intampinarea dificultatilor de a intelege si de a comunica cu ceilalti poate fi frustranta si poate declansa episoade de acting out. Consilierea poate fi necesara pentru a aborda probleme emotionale sau comportamentale.
Modificari in stilul de viata
Copiii invata abilitati de vorbire si limbaj ascultând vorbirea altora si exersând in timp ce vorbesc cu altii. Parintii sunt cei mai importanti profesori pentru copilul lor in primii ani. Ele pot ajuta copilul oferindu-le o multime de oportunitati de a asculta si de a vorbi. Acest lucru se poate face prin semnalarea frecventa si numirea unor persoane, locuri si lucruri importante. De asemenea, pot citi si vorbi cu copilul in timpul zilei, in special in timpul rutinelor zilnice, al jocului interactiv si al activitatilor preferate.
Parintii pot oferi copilului modele de cuvinte si propozitii de repetat. De asemenea, parintii pot crea oportunitati pentru copil de a raspunde la intrebari si de a vorbi. Ascultarea muzicii, cantatul cantecelor si schimbul de versuri sunt, de asemenea, modalitati excelente de a dezvolta abilitati de vorbire si limbaj, in timp ce va distrati cu copilul dumneavoastra.
Concluzii
SusIn consecinta, este important sa te adresezi unui logoped daca cel mic prezinta anumite dificultati de pronuntie a unuia sau mai multor sunete, daca vorbeste prea repede sau neclar, daca este balbait sau daca intampina greutati la insusirea limbajului scris-citit.
Bibliografie:
1.https://www.psychologytoday.com/us/conditions/language-disorder
2.https://www.healthline.com/health/mixed-receptive-expressive-language-disorder
3.https://www.nidcd.nih.gov/health/developmental-language-disorder
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Medic Primar Pediatru Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatru Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Medic Primar Pediatrie Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Primar Pediatru Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Medic Specialist Pediatrie Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
Articole recomandate
- Durerile de calcai – cauze si tratament nechirurgical
- 5 alimente pe care nu trebuie sa le mananci niciodata inainte sa faci sport
- Chimicalele din haine care iti pun sanatatea in pericol
- Patru vitamine esentiale pentru sanatatea pielii
- Cat de eficiente sunt remediile naturale pentru amanarea menstruatiei?
- Cand sa te ingrijoreze intarzierea vorbirii la copil, ne raspunde psihoterap ...
- Scaunul copilului. Cand trebuie sa ne prezentam la medic?
- Despre Logopedie
- Copilul meu nu vorbeste. Cand este cazul sa apelezi la un logoped?