Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Pierderea auzului este reversibila?

Actualizat la data de: 09 Iulie 2024

Ce este pierderea auzului

Sus
Pierderea auzului este reversibila?

Pierderea auzului, cunoscuta si sub denumirea de hipoacuzie, este o afectiune medicala in care capacitatea unei persoane de a auzi sunete este redusa. Aceasta poate varia de la o pierdere usoara a auzului pana la o surditate completa si poate afecta una sau ambele urechi.

Cuprins articol

  1. Ce este pierderea auzului
  2. Tipologie
  3. Tratament
  4. Remedii pentru acasa
  5. Prognostic
  6. Concluzie
  7. Citeste pe aceeasi tema

Tipologie

Sus

Pierderea auzului sau surditatea poate fi de mai multe tipuri si provocata de diversi factori. Aceasta poate fi unilaterala sau bilaterala, fiind clasificata in 3 tipuri principale:
1. Surditate senzoriala
2. Surditate de conducere
3. Surditate mixta

Stadiul initial poate fi de hipoacuzie, atunci cand auzul este afectat in diferite grade dar nu este pierdut complet. Unele tipuri de hipoacuzie sau surditate pot fi reversibile, in timp ce altele nu, totul depinzand de tipul de afectare si de cauza acesteia.

Surditatea senzoriala

Pierderea auzului de cauza senzoriala sau centrala este cea mai frecventa forma. Este o hipoacuzie sau surditate permanenta, fiind cauzata de leziunea structurala a nervului auditiv sau al organului special al auzului, situat in urechea interna. Surditatea senzoriala nu poate fi reversata, insa exista diverse metode moderne de tratament ce asigura redarea auzului prin inlocuirea structurilor lezate.

Surditate de conducere

Mai putin frecvent decat primul tip de surditate, surditatea de conducere apare atunci cand exista o problema pe calea de conducere a sunetelor catre analizatorul central: oriunde intre urechea externa si cea interna.

O obstructie la acest nivel va impiedica transmiterea sunetelor din mediu, de regula fiind o problema unilaterala.

Partea buna este ca nervul auditiv este de obicei integru, surditatea fiind reversibila prin inlaturarea cauzei.

Surditatea mixta

Uneori pierderea auzului poate fi rezultatul unei combinatii dintre primele doua mecanisme. Reversibilitatea acestui tip este variabila si depinde de gravitatea leziunii nervului auditiv.

Tratament

Sus

Tratamentul unei pierderi de auz se face in primul rand in functie de cauza.

Astfel unele tratamente vor putea reda complet auzul ,,natural’’ al pacientului, prin inlaturarea cauzei, in timp ce altele vor inlocui in mod artificial functia auzului.

Cert este ca in ziua de astazi, datorita metodelor bune de tratament, foarte putine cazuri raman cu pierdere completa si permanenta de auz.

Tratamentul cauzelor reversibile

Surditatea de conducere are cele mai mari sanse de a fi vindecata complet, cu reluarea integrala a auzului. Totusi, exista cazuri severe in care pot ramane sechele si anumite defecte de auz.

Unul dintre cele mai frecvente tratamente presupune inlaturarea unui obstacol care a impiedicat conducerea sunetelor din exterior spre interior.

Astfel, medicul specialist O.R.L poate ameliora auzul prin indepartarea:

  • Dopurilor de ceara. Acestea sunt frecvente in special in randul persoanelor in varsta sau pacientilor cu boli autoimune; cerumul este o substanta naturala cu rol de protectie a urechii, insa atunci cand se acumuleaza poate bloca complet canalul auditiv.
  • Focarelor infectioase locale. In special infectiile fungice pot produce membrane ce blocheaza transmiterea sunetelor.
  • Formatiunilor tumorale benigne sau maligne. Tratamentul poate fi mai complex in acest caz, in functie de caracteristicile tumorii
  • Obiectelor straine. Mai frecvente la copii, acestea pot fi obiecte inerte precum jucariile sau chiar insecte vii

Alte cauze reversibile pe care medicii le pot trata cu usurinta includ:

  • Stenoza de canal auditiv; canalul auditiv este congenital mai ingust, scazand auzul in acea ureche
  • Exostozele, formatiuni osoase proeminente in canalul auditiv
  • Otoscleroza, o afectiune a urechii medii
  • Discontinuitatea oscioarelor urechii

Tratamentul poate fi usor, minim-invaziv, sau poate presupune interventii chirurgicale mai complexe cu sau fara asocierea unor implanturi. Aceste cauze nu ar trebui insa sa produca pierderi de auz permanente care sa necesite tratament de inlocuire completa.

Tratamentul cauzelor mixte

Atunci cand surditatea este mixta, cauzata atat de o problema reversibila cat si de una potential ireversibila, decizia terapeutica se va face individual, de catre echipa de medici a fiecarui pacient.

Tratamentul cauzelor ireversibile

Nervul auditiv sau nervul acustic este un nerv cranian cu rol esential in culegerea informatiilor de la ureche si transmiterea lor la nivelul sistemului nervos si catre organul auditiv, unde sunetele sunt inregistrate. Odata distrus nervul sau structurile invecinate, auzul nu va putea fi recuperat in mod natural.

Astfel acesti pacienti vor beneficia de tratament de substitutie, care sa preia rolul nervului acustic. Tratamentul presupune de regula diverse dispozitive, cu mecanisme si utilizari diferite in functie de necesitatile fiecarui pacient.

Cele mai folosite includ:

  • Implantul cohlear. Un implant cohlear este un dispozitiv de dimensiuni mici ce sunteaza locul in care nervul acustic este lezat, formand astfel un nou ,,drum’’ pentru sunetele care ajung la ureche. Implantul cohlear are prognostic bun si reda auzul inclusiv pacientilor cu surditate totala senzoriala.
  • Proteze auditive. Acestea sunt de diverse feluri si sunt o forma mai temporara de substitutie a auzului, necesitand schimbarea mai frecventa a dispozitivului fata de implant. Metoda ideala va fi aleasa de catre medicul O.R.L in functie de diversi factori: varsta pacientului, tipul de surditate, stilul de viata, severitatea afectiunii.

Remedii pentru acasa

Sus

Desi exista prea putine date pentru aceste remedii, multi pacienti cu probleme de auz raporteaza unele beneficii ale acestor ingrediente naturale.

Acestea nu substituie insa tratamentul cauzei, indiferent de tipul si severitatea hipoacuziei. Unii pacienti care au folosit ghimbirul, extractul de Ginkgo biloba si uleiul de arbore de ceai sustin ca acestea au avut efecte benefice asupra auzului.

Prognostic

Sus

Pierderea auzului poate fi reversibila, insa totul depinde de cauza si tipul acesteia.

In cazurile in care tratamentul nu poate reda functia auditiva organica, metodele de protezare vor fi eficiente pentru a reda pacientilor auzul total sau partial.

Este esential sa apelati la un medic specialist O.R.L daca experimentati orice fel de diminuare a auzului. Chiar si in cazurile reversibile, identificarea prea tardiva a problemei va induce riscuri si dificultati ale tratamentului.

Concluzie

Sus

Hipoacuzia sau surditatea reprezinta pierderea auzului, aceasta putand fi temporara sau permanenta, senzoriala sau de conducere. Odata identificata cauza pierderii auzului, medicul va va spune daca este vorba despre o afectiune reversibila sau nu. Metodele moderne de tratament permit o recuperare buna si un prognostic din ce in ce mai favorabil pentru majoritatea pacientilor, indiferent de tipul de surditate.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/reverse-hearing-loss#outlook
https://www.webmd.com/healthy-aging/features/hearing-loss-reverse


Medici specialisti ORL

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate