Persoanele care asculta muzica la casti, o ora pe zi, risca sa-si piarda auzul in cinci ani - studiu
Stire medicala
Intre 2,5 si 10 milioane de persoane risca sa isi piarda auzul in cinci ani pentru ca asculta mai mult de o ora pe zi muzica la casti, la volum ridicat , arata un raport privind raspandirea playerelor personale printre tineri, publicat, luni, de Comisia Europeana (CE).
Cercetarile arata ca 5-10% dintre utilizatorii de playere isi pierd ireversibil auzul din cauza folosirii frecvente a acestor aparate la volum ridicat. Potrivit raportului CE, utilizatorii de playere asculta saptamanal peste cinci ore de muzica la volum ridicat, mai mare de 89 de decibeli, adica mult mai mult decat nivelul de zgomot permis la locul de munca. Cei mai expusi la risc sunt tinerii si copiii.
In Romania, din ce in ce mai multe persoane se prezinta la medic cu traume sonore acute, din cauza faptului ca asculta muzica la casti cu nivelul sonor dat la maximum, sustin specialistii in ORL. "in ultima perioada, ne-am confruntat destul de des cu astfel de traume sonore, cauzate nu doar de ascultatul muzicii la casti, ci si de boxele cu un nivel sonor foarte mare din discoteci", a precizat, pentru Newsin, medicul primar ORL Codrut Sarafoleanu.
Potrivit lui Sarafoleanu, daca nivelul sonor din casti nu este foarte mare, persoanele care asculta muzica in acest mod nu sunt predispuse la riscul de a avea probleme cu auzul. in schimb, daca muzica este ascultata foarte tare, efectele negative pot aparea in cativa ani de zile si pot duce la pierderea auzului.
CE intentioneaza sa ia masuri pentru prevenirea acestei situatii, urmand ca, la inceputul anului 2009, sa organizeze seminarii cu reprezentantii industriei de profil, medicii si consumatorii.
In ultimii ani, vanzarile de playere audio personale au crescut spectaculos, mai ales vanzarile de playere MP3. in general, in UE se estimeaza ca aproximativ 50 pana la 100 de milioane de persoane asculta zilnic muzica la playere portabile. in ultimii patru ani, au fost estimate vanzari de 184–246 milioane de dispozitivele audio portabile si 124–165 milioane de playerele MP3.
Articole recomandate
- Surditatea - Pierderea auzului
- Greselile legate de sanatate ale femeilor
- Cum sa va protejati auzul?
- Ce poate cauza tiuitul in ureche?
- Hiperacuzia - sensibilitatea excesiva la sunete si impactul asupra vietii co ...
- Folosirea gadget-urilor de catre copiii mici
- Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive
- Evitati afectiunile dentare ale copiilor!
- Teama de sex