Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Aud, dar nu inteleg. Ce fac?

Actualizat la data de: 03 Martie 2023
Aud, dar nu inteleg. Ce fac?

Pe 3 martie 2023 sarbatorim Ziua Mondiala a Auzului. Anul acesta, tema propusa de Organizatia Mondiala a Sanatatii este: Ingrijirea urechilor si a auzului pentru toti! Sa facem din asta realitate!

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 5% din populatia lumii (432 de milioane de adulti si 34 de milioane de copii) are nevoie de reabilitare pentru a-si rezolva pierderea auzului. Vestea buna este ca peste 60% dintre problemele de auz pot fi identificate si abordate la nivelul primar de ingrijire.

Auzul este unul dintre cele mai importante simturi ale noastre. Capacitatea de a auzi toate suntele din jurul nostru ne permite sa ne desfasuram activitatile cotidiente, unele dintre ele foarte importante, chiar vitale. Cu toate acestea, problemele aparute la nivelul urechii si, implicit, la nivelul auzului sunt printre cele mai frecvente inalnite in comunitate.

Semnele pierderii auditive

Semnele ca pierderea auzului se poate instala variaza de la persoana la persoana, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata. Urmatoarele semne sunt cele mai comune:

•Solicita repetarea cuvintelor si intervin situatiile in care aud, dar nu inteleg
•Se concentreaza sa auda si sa inteleaga conversatiile, mai ales in medii zgomotoase (restaurante, autobuz, biserica, sali de spectacol)
•Urmarirea conversatiei are nevoie de mai multa concentrare si este nevoie de citirea pe buze
•Vorbeste tare (in cazul hipoacuziei neurosenzoriale)
•Creste volumul televizorului sau al radioului peste nivelul normal, insa nu intotdeanuna simtiti o imbunatatire a intelegerii

Tipuri si grade de hipoacuzie

Daca prezinti unul sau mai multe simptome din cele de mai sus sau pentru un screening auditiv de rutina este important sa efectuezi o audiograma. Audiograma este o testare subiectiva a auzului care ofera informatii relevante despre tipul si gradul pierderii auditive. In urma testarii auzului, specialistul acustician va stii sa faca diferenta intre un auz normal si unul afectat astfel incat sa iti ofere ajutor si suport, prin intermediul aparatelor auditive.

Cu cat actionezi mai devreme, cu atat va fi mai bine, atat pentru tine, cat si pentru cei apropiati tie.

Exista 3 tipuri principale de pierede a auzului:

1.Hipoacuzia de transmisie - apare atunci cand sunetele nu pot trece prin urechea externa si mijlocie.
2.Hipoacuzia neurosenzoriala – apare atunci cand exista o degradare la nivelul urechii interne sau a nervului auditiv.
3.Hipoacuzia mixta – in acest caz pot exista leziuni in urechea externa sau medie si in urechea interna sau la nivelul nervului auditive.

Gradul de pierdere a auzului poate varia de la hipoacuzie usoara la hipoacuzie profunda:

•Auz normal (0 – 20 dB) – persoana aude conversatia fara dificultate, chiar si vorbitul in soapta sau fosnetul frunzelor
•Hipoacuzia usoara (21 – 40 dB) – persoana poate auzi conversatiile daca se afla intr-un mediu cu zgomot redus si interlocutorul nu este prea indepartat. In acest caz, sunetele slabe sunt greu de auzit.
•Hipoacuzia medie (41 – 70 dB) – persoana poate auzi conversatia de foarte aproape si cu dificultati, de cele mai multe ori cere repetarea. Viata relationala este afectata.
•Hipoacuzia severa (71 – 90 dB) – persoana poate auzi zgomotele, vocea si unele vocale, dar fara intelegerea vorbirii.
•Hipoacuzia profunda (peste 90 dB) – persoana poate auzi sunete foarte puternice, dar care pot provoca senzatia de durere

Aparatele auditive. Tehnologia care iti imbunatateste viata

Dupa efectuarea audiogramei, aparatul auditive este o solutie sigura si eficienta. Auzul este important pentru bunastarea si calitatea vietii, iar aparatele auditive te ajuta sa auzi din nou sunetele din jurul tau. In functie de gradul hipoacuziei, oamenii accepta ideea protezarii auditive astfel:
•12% cand au o hipoacuzie usoara
•33% cand au o hipoacuzie medie
•70% cand au hipoacuzie severa

Utilizatorii de aparate auditive au mai mult succes atunci cand sunt purtate imediat dupa instalarea hipoacuziei!

Fiecare hipoacuzic este unic, iar nevoile lui in alegerea aparatului auditiv potrivit variaza in functie de tipul hipoacuziei, stilul de viata, dexteritate, buget. Aparatele mari si inestetice sunt pe cale de disparitie. In acest moment, pacientii pot alege aparate auditive retroauriculare (pozitionate in spatele urechii) cu oliva sau receiver sau aparate auditive intrauriculare (pozitionate in interiorul canalului auditive). Fiecare dintre acestea are un design modern, usor de purtat, fara teama de prejudecatile celor din jur.

Aparatele auditive performante iti ofera: auz natural si clar in medii zgomotoase, mai multe medii de ascultare (interior, exterior, medii zgomotoase, muzica), mascare pentru tinitus, conectivitate cu telefonul mobil. De asemenea, poti scapa de grija bateriilor cu ajutorul aparatelor auditive reincarcabile.

Tehnologia moderna permite amplificarea tonurilor in functie de nevoile pacientului, cu ajutorul reglajelor personalizate. Dupa o perioada scurta de purtare, utilizatorul va observa o imbunatatire in intelegerea vorbirii.

Cu grija pentru auzul tau si al celor dragi!


Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.