Simptome care indica prezenta tuberculozei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusTuberculoza este o boala infectioasa provocata de bacteria Mycobacterium Tuberculosis, numita si Bacilul Koch. Afectiunea are o incidenta destul de mica in Statele Unite ale Americii si Europa de Vest, dar crescuta in Africa, Asia si tari din estul Europei, inclusiv in Romania.
Cea mai des intalnita forma de tuberculoza ataca plamanii si se numeste tuberculoza pulmonara. Exista si o alta forma numita tuberculoza extrapulmonara, in care bacteriile ataca regiuni ale corpului precum oase, rinichi, ganglioni limfatici sau sistemul nervos central.
De asemenea, se intalnesc si cazuri de tuberculoza diseminata, afectiune in care bacteriile se raspandesc prin sistemul sangvin si ataca intreg organismul.
Cuprins articol
Mod de transmitere
SusAgentul infectios se transmite prin picaturi de saliva emise prin tuse sau stranut. Chiar daca bacteria este prezenta in corpul unei persoane, atat timp cat infectia nu evolueaza, iar persoana nu prezinta simptome, ea nu este contagioasa.
Numai pacientii cu o forma activa a bolii sunt contagiosi. De asemenea, o persoana contagioasa care urmeaza un tratament medicamentos nu mai este contagioasa dupa doua-trei saptamani de la inceperea administrarii medicatiei.
Principalele simptome
Sus• tusea persistenta (mai mult de 3 saptamani), insotita de expectoratii, uneori cu sange;
• stari febrile, frisoane, transpiratii nocturne;
• scaderea poftei de mancare;
• pierderea in greutate fara motive explicabile;
• durerea in piept;
• tahicardie;
• oboseala si slabirea fortei fizice.
Tuberculoza scade imunitatea organismului in general, sporind probabilitatea ca persoana afectata sa contracteze alte boli sau poate determina agravarea celor deja existente.
Diagnostic
SusIn cazul pacientilor susceptibili de acesta boala li se va face un test cutanat. Acesta consta in inocularea intradermica a unei cantitati mici de tuberculina (substanta extrasa din cultura bacililor tuberculosi).
Dupa 72 ore, o reactie pozitiva indica prezenta bacteriei. Uneori sunt necesare mai multe saptamani pentru ca testul sa indice prezenta bacteriei. Reactia pozitiva cutanata la tuberculina indica doar prezenta bacteriilor, care pot fi in stare latenta.
Dupa o reactie cutanata pozitiva, pacientul va face o radiografie toracica. Diagnosticul este confirmat cu ajutorul culturii bacilului Koch din sputa.
In cazul pacientilor care vin la medic si prezinta o tuse persistenta, diagnosticul se va realiza dupa efectuarea radiografiei toracice, a unui CT toracic, examenului bacteriologic al sputei si eventual bronhoscopie, daca pacientul nu expectoreaza.
Tratament
SusTuberculoza este o afectiune grava, insa usor de vindecat. Tratamentul dureaza minimum 6 luni, dar sunt si cazuri in care se prelungeste pana la un an. Sub nicio forma nu se poate intrerupe tratamentul cu antibiotice mai devreme de 6 luni, deoarece boala se va croniciza, fiind mult mai greu de tratat.
Tratamentul este gratuit, iar primul pas este izolarea pacientului in sectii special destinate, unde va ramane pe tot parcursul tratamentului. Ulterior, monitorizarea si eventuala continuare a unui tratament mai slab se pot realiza si la domiciliu.
Totodata, foarte importanta este si alimentatia bolnavului care trebuie sa fie variata, sa contina atat produse bogate in albumina – carne, peste, branza, oua –, cat si fainoase, dulciuri, grasimi si verdeturi.
Este important de retinut ca tuberculoza este vindecabila daca pacientul urmeaza cu strictete tratamentul si regimul alimentar corespunzator.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pneumofiziologie
- Dr. Mihaela Cirstea - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Verescu Octavian Paraschiv - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Lia Popescu - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Marilena Raileanu - Dispensarul de pneumoftiziologie sector 6 (Ambulatoriul de specialitate al Institutului MARIUS NASTA)
- Dr. Lavinia Butum - Dispensarul TBC sector 3 (Policlinica VITAN)
Articole recomandate
- Sindromul de oboseala cronica
- Paracenteza
- Cauzele bolii obstructive pulmonare la nefumatori
- Superbacteriile: informatii esentiale
- Tuberculoza genito-urinara
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Hiperhidroza - transpiratia excesiva
- Radiografia pulmonara - cand este recomandata si de ce?
- TBC - tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala