Numarul cazurilor de TBC din penitenciare este de 100 ori mai mare decat in populatia generala
Stire medicala
Potrivit Asociatiei Romane a Bolnavilor de Tuberculoza, In Romania rata incidentei de tuberculoza este 110 cazuri la 100.000 locuitori, rata ce plaseaza tara noastra in fruntea tarilor europene in ceea ce proveste aceasta boala. Aceasta inseamna ca, zilnic, in Romania se imbolnavesc de tuberculoza 70 persoane.
La mai bine de 50 de ani de la descoperirea medicamentelor care pot asigura vindecarea, TB continua sa inregistreze anual 9 milioane de cazuri noi la nivel mondial. In ceea ce priveste regiunea europeana, fiecare al treilea caz de Tuberculoza din UE provine din Romania, care este tara membra cu cele mai multe cazuri de imbolnavire TB. La acestea se adauga aparitia tuberculozei multidrog-rezistente (MDR-TB), fata de care medicamentele uzuale se dovedesc ineficiente si care reprezinta o reala amenintare la adresa sanatatii populatiei. Nimeni nu este imun, TB putand afecta orice persoana, indiferent de mediul din care provine, de statutul social sau economic, nivel de educatie, rasa, sex, etc.
Inchisorile reprezinta o sursa de infectie TB, transmitand tuberculoza in comunitatile populatiei generale prin intermediul personalului, vizitatorilor si a fostilor detinuti tratati necorespunzator in trecut. TB nu este oprita de zidurile inchisorii. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca numarul cazurilor de tuberculoza din sistemul penitenciar este de pana la 100 de ori mai mare decat in populatia generala, printre cauze fiind enumerate aglomerarea, diagnosticul pus tarziu, conditiile inadecvate de ventilatie, precum si accesul limitat la servicii medicale de specialitate.
Pe parcursul ultimilor 5 ani Administratia Nationala a Penitenciarelor si autoritatile de sanatate publica au acordat o atentie deosebita problemei TB in penitenciare, concretizata prin suportul acordat Unitatii de Implementare a Proiectelor (UIP-TB), care a realizat si continua sa deruleze programe de prevenire si control al TB, cu finantarea Fondului Global de Lupta impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei (Fondul Global).
Evenimentul de astazi, 24 septembrie 2009, organizat de catre Unitatea de Implementare a Proiectelor de Control al Tuberculozei (UIP-TB) din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), impreuna cu Fundatia Romanian Angel Appeal (RAA), prilejuieste initierea si consolidarea dialogului dintre reprezentantii autoritatilor de sanatate publica, ai sistemului penitenciar si ai societatii civile, in vederea imbunatatirii controlului Tuberculozei (TB) in penitenciare.
Evenimentul a avut drept scop diseminarea rezultatelor obtinute de UIP-TB in implementarea proiectelor si activitatilor de control al TB in penitenciare, interventii care au beneficiat, din 2004 pana in prezent, de finantarea Fondului Global. Aceste programe de prevenire si control au inclus activitati si interventii care au drept scop instruirea personalului din penitenciare in Controlul Infectiei Tuberculoase (CI TB) si educatia pentru sanatate a detinutilor, introducerea unor metode moderne si inovatoare de educatie prin intermediul unei platforme de educatie la distanta (e-learning) precum si asigurarea unor conditii adecvate de diagnostic si ingrijire a bolnavilor cu TB din sistemul penitenciar.
Rezultatele obtinute sunt incurajatoare: din 2004 si pana in prezent peste 38.000 de detinuti au beneficiat de sesiuni de informare, peste 1.000 de supraveghetori si personal din penitenciare au fost instruiti privind controlul TB, a fost finalizata o platforma de educatie la distanta, au fost elaborate si distribuite materiale informativ-educative si 160 de camere de izolare respiratorie si recoltare de probe pentru depistarea TB au fost reabilitate si amenajate la standarde internationale.
Ca urmare a acestor eforturi, numarul de cazuri de tuberculoza in randul detinutilor a scazut in 2007 de aproape 5 ori fata de anul 2002. Intrucat interventiile dezvoltate pana in prezent si-au dovedit pe deplin eficienta, este necesar ca ele sa fie sustinute, consolidate si dezvoltate si in viitor. Desi aceasta boala priveste mai mult sistemul de sanatate, activitatile medicale trebuie completate si sustinute si de masuri de ordin legislativ, social si economic.
Prevenirea este, in toate situatiile, elementul cheie in controlul TB, completata si de implementarea cu succes a unor interventii multidisciplinare si convergente, nu rareori inovatoare, care si-au demonstrat impactul si eficienta. Un alt element cheie il reprezinta colaborarea, in vederea controlului TB, dintre reteaua medicala a penitenciarelor si Programul National de Control al TB, precum si de colaborarea constanta dintre sistemul public de sanatate si structurile medicale similare din penitenciare.
Articole recomandate
- Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medici ...
- Cancerul esofagian – generalitati si stadializare
- Salmonelozele
- Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale
- Sedentarismul, mai letal decat obezitatea. Cum sa traiti mai mult prin miscare!
- Tuberculoza genito-urinara
- Tuberculoza: despre mituri si adevar
- Tuberculoza (TBC): simptome si tratament
- Tuberculoza (TBC) - generalitati
Citeste pe aceeasi tema
- Este intr-adevar vinul mai sanatos decat berea?
- De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei
- Cat de important este sa petreci cat mai mult timp alaturi de copilul tau?
- De ce speranta de viata a barbatilor este mai scurta decat a femeilor
- Cum sa iti dai seama daca transpiri mai mult decat este normal