Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Lovitura la cap - riscuri si prim ajutor

Actualizat la data de: 14 Martie 2024

Ce sunt loviturile la cap

Sus
Lovitura la cap - riscuri si prim ajutor

Loviturile la cap sau traumatismele capului variaza de la cucui la fracturi craniene severe. Multe tipuri de lovituri se pot solda cu aparitia unui cucui, acestea fiind leziuni minore, fara riscuri semnfiicative cerebrale.
Simptomele pot fi insa foarte deranjante pentru pacient, iar masurile imediate de tratament pot fi foarte utile.
Aparitia cucuiului reprezinta o inflamatie a tesuturilor supraiacente osului craniului. Acesta apare in locul loviturii, iar loviturile ce duc la aparitia unui cucui se numesc, in termeni medicali, contuzii craniene.

Cuprins articol

  1. Ce sunt loviturile la cap
  2. Tipologie
  3. Semne si simptome
  4. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  5. Diagnostic
  6. Masuri de prim ajutor
  7. Preventie
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Tipologie

Sus

Un traumatism cranian poate prezenta simptome diferite, de severitate diferita. Pragul de durere al pacientului joaca si el un factor important in ceea ce priveste severitatea unei lovituri.

• Un traumatism cranio-cerebral sau TCC este lovitura ce se soldeaza cu leziuni cerebrale majore sau minore, fiind tipul de lovitura ce rezulta in urma accidentelor rutiere, in mod clasic. Alte situatii in care poate aparea acest traumatism sunt loviturile cu obiecte contondente, cazaturile de la inaltime sau penetrarile craniene. Leziunile cerebrale variaza, cel mai des formandu-se tromboze cerebrale denumite hematoame intracraniene.

Contuzia cerebrala este un tip de traumatism cranian cu leziuni cerebrale minime sau chiar absente. Poate aparea pierderea scurta de memorie, starea de confuzie sau ameteala, insa tesutul cerebral nu este afectat din punct de vedere morfologic. Contuzia este un traumatism cranian foarte frecvent, cu simptome minore si fara riscuri majore.

• Lovitura usoara. Cea mai comuna forma de lovitura craniana este cea banala, usoara, ce poate aparea in diverse contexte si nu afecteaza integritatea cerebrala. Simptomul principal este durerea locala, ce poate fi ameliorata cu usurinta, iar semnul unei astfel de lovituri este aparitia cucuiului. Cucuiul apare in locul in care a fost aplicata forta mecanica puternica si reprezinta inflamatie tesutului moale al capului.

Semne si simptome

Sus

In functie de tipul si de severitatea loviturii, semnele si simptomele variaza semnificativ. Loviturile minore pot da simptome precum:
• Invinetirea locala (echimoza)
• Aparitia cucuiului
Durere de cap temporara
• Usoara stare de ameteala in momentul impactului

Loviturile moderate, de tipul contuziei, pot include semne si simptome precum:
• Confuzie
• Varsaturi, greata, stare de rau
• Durere de cap persistenta
• Modificari temporare ale comportamentului
• Probleme de memorie
Pierderi de echilibru

Durerile severe, de tipul traumatismului cranio-cerebral, includ semne si simptome severe si necesita evaluare medicala de urgenta.

Astfel, chiar daca pare o lovitura minora, apelati de urgenta la medic daca observati oricare dintre urmatoarele:
• Hemoragii semnificative
• Lesin
Criza de epilepsie
• Tulburari de vedere, miros sau gust
• Dificultati de mentinere a starii de constienta
• Eliminarea unui fluid transparent la nivelul nasului sau urechilor
• Echimoze in spatele urechii
• Stare de slabiciune
• Dificultati de vorbire

Diferentierea celor 3 grade de severitate a unei lovituri la cap este esentiala pentru primul ajutor a acestor pacienti. Indiferent ca este vorba despre un copil sau un adult, simptomele indica ce ar trebui facut in continuare, dupa lovitura.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

Loviturile moderate si severe necesita intotdeauna tratament medical. Loviturile usoare pot fi de cele mai multe ori ameliorate de catre pacient, acasa, sau pot sa nu necesite tratament. Daca simptomele survenite in urma unei lovituri usoare la cap dureaza insa mai mult de 2 saptamani, este bine sa mergeti la un consult medical.

In general, orice lovitura la cap, chiar daca este una minora caracterizata doar prin aparitia unui cucui, trebuie luata in serios. Mergeti la medic daca va ingrijoreaza durerea de cap a dumneavoastra sau a copilului dumneavoastra.

Diagnostic

Sus

Lovitura craniana se investigheaza si diagnosticheaza in primul rand de catre medicul de familie, urmand sa fie nevoie de consulturi de specialitate. In cazurile de traumatism cranian sever, medicul neurolog si medicul neurochirurg pot interveni.

Pentru loviturile uzuale insa, medicul generalist va va evalua starea neurologica, starea generala fizica si va va pune cateva intrebari cu privire la simptome si la modul de producere a loviturii. Acesta va poate oferi instructiuni de ingrijire si prevenire a altor lovituri. Daca medicul suspecteaza ca lovitura a avut impact cerebral, va va indica consulturi ulterioare.

Masuri de prim ajutor

Sus

Atunci cand vine vorba despre loviturile la cap de grad redus, minore, fara afectare neurologica, medicul va va recomanda tratamente pe care le puteti face acasa.

Aplicarea compreselor sau materialelor reci este una dintre principalele masuri, intrucat gheata va reduce inflamatia. Administrarea medicamentelor antiinflamatoare uzuale poate de asemenea ajuta, insa nu faceti abuz de acestea daca durerea persista.

Daca exista zgarieturi, leziuni superficiale si sangerari minore, curatati zona cu pansamente curate imbibate in ser fiziologic. Nu utilizati alte substante si nu extrageti corpii straini in absenta unui medic.

Repausul si evitarea activitatilor fizice si psihice intense sunt esentiale pentru a permite vindecarea cucuiului.
In primele 24 de ore de la o lovitura in zona capului, pacientul nu ar trebui sa ramana singur. Exista riscul ca unele simptome sa apara tardiv de la momentul loviturii.

Pe de cealalta parte, oricand este vorba despre o lovitura puternica, cu pierderea starii de constienta sau pierderi de memorie, consultul medical este obligatoriu.

Ingrijiti pacientul cu probleme cognitive, nu il lasati neinsotit si nu il lasati sa consume alcool, sa conduca sau sa intre in contact cu multe persoane.

De asemenea, mancatul nu este recomandat imediat dupa o lovitura craniana, intrucat se poate declansa reflexul de voma sau poate aparea riscul de aspiratie pulmonara. In functie de context, incercati sa nu mobilizati victimele unui traumatism cranian, pentru a nu le inrautati leziunile.

Preventie

Sus

Loviturile la cap nu pot fi intotdeauna prevenite, multe dintre ele fiind accidentale, insa unele masuri pot reduce riscul.

Aceste masuri de preventie includ:
• Utilizati centura de siguranta in orice vehicul, intotdeauna
• Purtati casca atunci cand sunteti pe motocicleta, bicicleta
• Purtati echipament de protectie care include casca, atunci cand participati la sporturi riscante

Concluzie

Sus

Loviturile la cap sunt foarte frecvente si de mai multe tipuri, in functie de severitatea durerii si de afectarea neurologica.
In timp ce loviturile minore nu necesita investigatii medicale si tratament specific, loviturile puternice, traumatice, trebuie investigate de urgenta.
Este ideal sa mergeti la medic indiferent de lovitura, pentru a evita riscurile afectarii neurologice si pentru a asigura siguranta dumneavoastra si a celor din jur.
Aplicarea de gheata, repausul si antialgicele uzuale sunt tratamente pe care le poate face orice pacient acasa, dupa o lovitura la cap.

Bibliografie
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322790
https://ufhealth.org/conditions-and-treatments/head-injury-first-aid


Medici specialisti Neurologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate