Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Solutii pentru a scapa de transpiratia excesiva

Actualizat la data de: 25 Mai 2018

Generalitati

Sus
Solutii pentru a scapa de transpiratia excesiva

Toata lumea transpira, acest lucru fiind absolut normal, insa atunci cand ai o transpiratie abundenta se numeste ca ai o tulburarea de hiperhidroza, o afectiune care duce la transpiratie excesiva.

Aceasta tulburare nu se manifesta neaparat atunci cand este vara si cald afara, ci poate sa apara in situatii neobisnuite, cum este vremea mai rece sau fara niciun factor declansator.

Atentie! Hiperhidroza poate sa fie cauzata de o serie de afectiuni medicale printre care se regasesc menopauza sau hipertiroidismul, de aceea este esential sa mergi la medic pentru stabilirea cu exactitate a factorului declansator si a bolilor care o pot determinat, precum si pentru prescrierea unui tratament.

Concret, hiperhidroza este o transpiratie anormal de excesiva, care nu este legata de caldura sau de efectuarea unor exercitii fizice. Aceasta problema perturba activitatile zilnice normale si poate duce inclusiv la instalarea anxietatii.

Transpiratia se produce in principal pe picioare, maini, fata, cap sau in zona axiala si are de multe ori debutul in copilarie. De asemenea, aproximativ 30-50% dintre persoanele cu acest tip de transpiratie au un istoric familial de transpiratie excesiva.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tipuri de hiperhidroza
  3. Posibile cauze ale hiperhidrozei
  4. In ce consta tratamentul
  5. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de hiperhidroza

Sus

• Hiperhidroza primara care duce la aparitia transpiratiei excesive pe maini, fata si picioare, fara nici un motiv aparent. Cauzele nu sunt inca cunoscute, insa se crede ca mostenirea genetica are un rol important, persoanele care au acest tip de hiperhidroza au manifestarile acesteia inca din copilarie. In acest caz, pacientul poate sa se vindece in absenta unei interventii chirurgicale, prin anumite solutii si tratamente prescrise de medicul specialist dermatolog.

• Hiperhidroza secundara (denumita si hiperhidroza generalizata) care provoaca transpiratii excesive pe tot corpul sau intr-o zona mai mare a corpului si poate fi cauzata de caldura excesiva, precum si de o afectiune medicala. Spre deosebire de hiperhidroza primara, acest tip este mai probabil sa provoace transpiratii in timpul somnului. In cazul acestei afectiuni, trebuie obligatoriu un control medical si descoperita boala de baza care se ascunde in spatele afectiunii.

Posibile cauze ale hiperhidrozei

Sus

• Boli cardiovasculare,
• Anumite tipuri de cancer,
• Afectiuni ale glandelor suprarenale,
• Accident vascular cerebral, (cu precadere cel care afecteaza hipotalamusul),
• Hipertiroidism,
• Diabet zaharat,
Menopauza,
• Guta,
• Leziuni ale maduvei spinarii,
• Boli pulmonare,
• Boala Parkinson,
• Boli infectioase, cum ar fi tuberculoza sau HIV

In ce consta tratamentul

Sus

Tratamentul pentru hiperhidroza incepe cu antiperspiranti recomandati de medic. In cazul in care antiperspirantii nu sunt de ajutor, este posibil sa primesti indicatie pentru diferite medicamente, injectii sau diferite terapii.

De asemenea, sunt cazuri in care de ajutor sunt si injectiile cu botox sau ionoforeza. In cazurile grave, medicul va poate sugera interventia chirurgicala fie pentru a elimina glandele sudoripare, fie pentru a deconecta nervii responsabili de supraproductia transpiratiei.

Totodata, in planul de tratament sunt incluse si masuri precum: evitarea alimentelor si a bauturilor care stimuleaza transpiratia - cafea, ceai negru, bauturi carbogazoase, ciocolata.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate