Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum sa iti dai seama daca transpiri mai mult decat este normal

Actualizat la data de: 03 Decembrie 2009

Afla daca transpiri mai mult decat este normal

Sus
Cum sa iti dai seama daca transpiri mai mult decat este normal

Transpiratia, oricat de urat mirositoare si cauzatoare de disconfort ar fi, este un fenomen natural si sanatos, contribuind la racirea organismului. Dar cand transpiratia devine excesiva pot aparea probleme sociale, relationale sau chiar emotionale.
Dar cum iti poti da seama daca transpiri excesiv, depasind nevoile normale ale organismului? In randurile ce urmeaza vei afla raspunsul la aceasta intrebare.

Cuprins articol

  1. Afla daca transpiri mai mult decat este normal
  2. De ce transpiram?
  3. Ce este transpiratia excesiva - hiperhidroza?
  4. Care sunt cauzele transpiratiei excesive?
  5. Cum se stabileste diagnosticul de hiperhidroza?
  6. Citeste pe aceeasi tema

De ce transpiram?

Sus

Transpiratia ajuta organismul sa isi pastreze temperatura in limite normale. Expertii spun ca sudoratia este mecanismul prin care corpul nostru isi reduce temperatura. Cand temperatura corporala creste, indiferent de motiv, glandele sudoripare intra in actiune. Acesta este mecanismul datorita caruia in timpul verii transpiram mai mult. Acest lucru se intampla si cand avem febra, cand suntem stresati, cand este cald afara sau cand facem exercitii fizice. Expertii sustin ca si alimentatia poate juca un rol important in ceea ce priveste cantitatea de sudoare eliminata, unele persoane transpirand mai mult in urma consumului de alimente condimentate sau mancaruri si bauturi fierbinti.

Ce este normal si ce nu, in ceea ce priveste transpiratia
Cantitatea de sudoare considerata a fi normala variaza in functie de necesitatile organismului. Omul poate transpira mai putin de un litru zilnic, sau dimpotriva, pana la cativa litri pe zi, depinzand de activitatile efectuate in decursul acelui interval de timp. Expertii in studiul hiperhidrozei (transpiratiei excesive) sustin ca depinde foarte mult de meseria pe care o avem fiecare dintre noi, astfel incat nu putem pune semnul egal intre cantitatea de sudoare eliminata de un muncitor in conditii de stres terminc si cea eliminata de catre un functionar dintr-un birou prevazut cu instalatie de aer conditionat. Astfel, este absolut normal ca o persoana care efectueaza exercitii fizice intr-un climat cald sa transpire foarte mult.

Ce este transpiratia excesiva - hiperhidroza?

Sus

Transpiratia excesiva (hiperhidroza) apare atunci cand cantitatea de sudoare eliminata depaseste cu mult necesitatile oraganismului. De exemplu, daca transpiri cand stai la birou linistit in conditii ambientale de conform atunci este cel mai probabil sa suferi de hiperhidroza. In hiperhidroza, mecanismul de racire a organismului este atat de exagerat incat poate produce chiar si de patru-cinci ori mai multa sudoare decat ar fi normal. Totusi avand in vedere ca fiecare organism are necesitatile sale individuale, medicii sustin ca nu pot stabili o limita cantitativa clara la care sa se poata raporta atunci cand stabilesc diagnosticul de hiperhidroza.

Medicii sustin ca desi este foarte dificil sa se cuantifice cu exactitate cantitatea de sudoare, cele mai multe persoane isi dau singure seama cand transpiratia este excesiva si depaseste limitele normale. Astfel, cand o persoana simte ca transpira mai mult decat ceilalti sau mai abundent decat o facea inainte, cel mai probabil este vorba despre hiperhidroza. Specialistii spun ca in majoritatea cazurilor cand o persoana se prezinta acuzand transpiratie excesiva, de cele mai multe ori intr-adevar perceptia este corecta si pacientul sufera de hiperhidroza.

Exceptand femeile la menopauza, nu exista nicio crestere normala a transpiratiei odata cu varsta. Astfel, este gresit sa punem transpiratia excesiva pe seama imbatranirii organismului. Un indiciu care sa alerteze asupra unei eventuale hiperhidroza excesive este existenta unor zone ale organismului care transpira mai mult decat ariile invecinate. Acest indiciu nu apare insa in toate cazurile, intrucat uneori transpiratia este abundenta pe toate zonele tegumentare, fara exceptie.

Alt semn care ar trebui sa ne alerteze este aparitia transpiratiei fara cauza aparenta. Astfel, cei care transpira in timpul iernii in mod constant cel mai probabil sufera de hiperhidroza. Un alt indiciu al hiperhidrozei - de data aceasta localizata la nivelul picioarelor - este aparitia unei senzatii de alunecare a talpii in interiorul pantofului, ca urmare a transpiratiei abundente.

Care sunt cauzele transpiratiei excesive?

Sus

De cele mai multe ori cauza transpiratiei excesive nu poate fi descoperita, si in acest caz medicii numesc aceasta situatie „idiopatica” – insemnand ca factorul cauzal este necunoscut. Totusi, se pare ca si in aceste cazuri desemnate ca fiind de cauza necunoscuta, poate fi vorba despre un factor, si anume cel genetic.

Specialistii sustin ca 50% dintre persoanele care prezinta transpiratie excesiva au un istoric familial de hiperhidroza. Acest tip de hiperhidroza cu cauza genetica debuteaza de obicei la pubertate; cand hiperhidroza este localizata la palme si talpi debutul survine si mai precoce, in copilarie sau chiar in primii ani de viata. In plus, o gama larga de factori pot sta la baza transpiratiei excesive, incluzand prezenta unor afectiuni asociate sau consumul de medicamente.

De exemplu:
- Sindromul Frey este o afectiune in care transpiratie apare doar de o singura parte a fetei in urma consumului anumitor alimente. Boala apare in urma interventiilor chirurgicale sau a traumatismelor in zona adiacenta glandelor care produc saliva (la nivelul lojei parotidiene);
- Medicamentele administrate pentru diferite probleme endocrine precum diabetul sau afectiunile tiroidei pot declansa, de asemenea, transpiratii excesive;
- In mod asemanator, anumite medicamente antihipertensive (medicamente utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale) sau antidepresive pot declansa episoade de transpiratie abundenta;
- Mai mult, transpiratia in exces poate fi cauzata de infectii, afectiuni oncologice, cardiace sau pulmonare, de menopauza si chiar de atacul vascular cerebral.

Cum se stabileste diagnosticul de hiperhidroza?

Sus

Este foarte imporant sa stim, in primul rand, ca cei mai multi dintre cei care sufera de hiperhidroza sunt persoane normale, fara alte probleme de sanatate.
Daca totusi suntei ingrijorati si adresati aceasta problema unui medic, acesta va insista pe anumite intrebari cheie:
- Transpiratia excesiva apare doar in anumite zone sau survine la nivelul intregii suprafete cutanate?
- Cand anume transpirati? Puteti descrie situatiile in cauza?
- Ce medicamente luati pentru alte afectiuni?
- Ati initiat recent un tratament cu un medicament nou?
- Ati suferit interventii chirurgicale in ultima perioada?
- Sunteti la menopauza?
- Mai exista membri ai familiei care se plang de transpiratie excesiva?

Chiar daca medicul stabileste ca transpiratia este „idiopatica” si nu pare sa aiba o cauza identificabila, hiperhidroza poate fi tratata. Remediile acopera o gama terapeutica larga, de la simpla crestere a frecventei dusurilor la tratamentul medicamentos sau interventiile chirurgicale. Chiar daca aparent transpiratia excesiva nu este o problema majora de sanatate, ea poate avea un impact important asupra calitatii vietii pacientilor; multi dintre cei care sufera de hiperhidroza adopta un comportament social evitant, acest lucru survenind mai frecvent in cazul tinerilor care evita intalnirile si expunerea sociala sau al copiilor care evita sa ridice mana la scoala.

Dar nu doar tinerii percep negativ acest aspect, ci si pacientii mai in varsta: transpiratia excesiva poate afecta si relatiile comerciale, multi dintre cei care sufera de hiperhidroza temandu-se sa dea mana cu partenerii de afaceri. Concluzionand, chiar daca transpiratia survine in mod normal si contribuie la scaderea temperaturii organismului, atunci cand este in exces, este indicat sa cereti sfatul medicului.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate