7 semne clare ca transpirati in exces
Generalitati
SusNu este intotodeauna usor sa va dati seama daca transpirati in exces, mai exact daca suferiti de o afectiune medicala numita hiperhidroza.
Secretiile glandelor sudoripare au rolul de a regla temperatura interna a corpului, de aceea transpiratia apare in principal sub efectul caldurii din mediul ambient sau al efortului fizic sustinut.
Mai este posibil sa transpirati si pe fondul unor stari emotionale intense, precum emotivitatea, furia sau teama. Exista cateva semne distinctive care va ajuta sa distingeti hiperhidroza de procesul transpiratiei corporale in limite normale.
Cuprins articol
Cantitatea normala de transpiratie corporala
SusOricat de neplacuta ar fi, transpiratia este necesara reglarii temperaturii corporale si eliminarii toxinelor din organism. Pe timp de vara, activitatea crescuta a glandelor sudoripare este fireasca, intrucat acesta este principalul mecanism de aparare al corpului impotriva efectelor caldurii excesive. Unele persoane pot transpira dupa ce consuma alimente fierbinti sau picante, tot ca raspuns de reglare termica a organismului.
Expertii in dermatologie spun ca o cantitate normala de transpiratie este dificil de stabilit, de vreme ce aceasta variaza in functie de predispozitia genetica si necesitatile fiecarui organism. Oamenii pot elimina chiar si cativa litri de fluide pe zi prin transpiratie, in functie de conditiile de mediu si activitatile pe care le intreprind.
Transpiratia excesiva, numita in termeni medicali hiperhidroza si raspandita in randul a circa 3% din populatie, apare atunci cand organismul transpira mai mult decat are in realitate nevoie. Cu alte cuvinte, un pacient cu acest diagnostic a sesizat, de-a lungul timpului, ca transpira abundent chiar si in conditii care nu favorizeaza acest fenomen.
Hiperhidroza este o afectiune idiopatica, ceea ce inseamna ca nu s-au descoperit cauzele certe care o produc. Medicii speculeaza ca ar fi vorba despre influente genetice, de vreme ce aproape jumatate dintre pacientii cu aceasta problema au cel putin o ruda care a primit acelasi diagnostic. Hiperhidroza apare imediat dupa pubertate de obicei si mai poate fi asociata si cu alti factori de risc, precum
- Sindromul Frey. Transpiratia apare pe o singura parte a fetei, cand sunt consumate anumite alimente.
- Medicamentele administrate pentru tratarea tulburarilor endocrine, diabetului sau bolilor tiroidiene.
- Medicamentele pentru hipertensiune si antidepresivele.
- Unele infectii, tipuri de cancer, boli de inima sau de plamani, menopauza sau accident vascular cerebral.
Simptomele transpiratiei in exces
Sus1. Hainele sunt mereu umede
Transpiratia excesiva de la nivelul axilei poarta numele de hiperhidroza axilara. Persoanele cu aceasta problema se confrunta cu disconfortul de a avea hainele mereu umede la subrat. Este posibil sa va confruntati cu hiperhidroza daca evitati sa purtati bluze viu colorate sau din materiale delicate, de teama ca se va observa imediat o pata de transpiratie. Barbatii care transpira excesiv evita sa renunte la jacheta costumului chiar si in incaperi incalzite, pentru a-si ascunde semnele de sudoare de pe camasa.
2. Antiperspirantele nu dau rezultate
Daca nu reusiti sa tineti sub control transpiratia cu ajutorul deodorantelor antiperspirante special concepute in acest sens, nici macar cu cele pe baza de clorura de aluminiu, aveti nevoie in mod cert de un astfel de produs de igiena prescris de un medic, pe baza unei retete medicale. Cateodata aceasta masura este suficienta pentru blocarea glandelor sudoripare hiperactive, insa exista si situatii in care se impune un tratament de specialitate mai complex.
3. Va faceti complexe din aceasta cauza
Daca masura in care transpirati de obicei va induce o stare de anxietate si teama ca cei din jur vor observa, acesta este un alt semn ca este posibil sa suferiti de hiperhidroza. Pacientii cu aceasta problema dezvolta complexe de inferioritate si evita contactul fizic cu alte persoane, precum si activitatile care ar putea stimula si mai mult transpiratia (dansul la petreceri, sesiunile de fitness etc.).
4. Faceti mai mult de 3 dusuri pe zi
Daca simtiti nevoia sa faceti cate un dus la fiecare cateva ore si sa va schimbati hainele de mai multe ori in aceeasi zi, este posibil sa fie din cauza nevoii de reimprospatare, pe fondul transpiratiei excesive. Aceasta nu este decat o solutie temporara, spun specialistii, deoarece hiperhidroza nu se poate tine sub control decat cu ajutorul unui tratament de specialitate.
5. Transpiratia apare nejustificat
Cand incepeti sa transpirati in circumstante care nu justifica acest fenomen fiziologic, precum intr-un birou cu aer conditionat sau acasa, cand stati in fata televizorului, iar mediul ambient este placut din punct de vedere termic, cel mai probabil se manifesta simtomele hiperhidrozei.
6. Observati ca anumite parti corporale transpira mai mult
In general, hiperhidroza se observa mai mult in regiuni corporale specifice, precum la nivelul mainilor, picioarelor sau regiunii inghinale. Poate fi vorba si de alte zone ale corpului, in functie de locul in care glandele sudoripare sunt concentrate cel mai mult.
Un exemplu graitor este hiperhidroza palmara. Cand suferiti de aceasta afectiune, va este dificil sa scrieti cu un pix, sa conduceti confortabil masina sau sa utilizati tastatura computerului, deoarece mainile sunt in permanenta alunecoase.
7. Incaltamintea este mereu umeda in interior
Hiperhidroza plantara se manifesta prin transpiratia excesiva a picioarelor. Daca sosetele si interiorul pantofilor se imbiba rapid cu umezeala, iar vara este dificil sa purtati sandale deoarece talpa va aluneca in fata, consultati medicul pentru un posibil diagnostic de hiperhidroza.
Alt semn care ar putea sa va ridice un semn de intrebare este retinerea pe care ati putea sa o aveti in a va descalta intr-un magazin, in vizita sau la vestiarul de la sala de fitness.
Transpiratia excesiva nu reprezinta o amenintare majora pentru starea de sanatate, insa poate sa perturbe ritmul cotidian si buna desfasurare a activitatilor zilnice. Tratamentul hiperhidrozei include utilizarea antiperspirantelor speciale, administrarea de medicamente, injectarea cu toxina botulinica de tip A sau chiar interventia chirurgicala, ca ultima solutie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Endocrinologie
- Dr. Magda Bajenaru -
- Dr. Camelia Procopiuc - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Horia Ioan Ursu - Institutul de endocrinologie C. I. PARHON
- Dr. Cristina Spiroiu - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Ion Radu Rotarus -
Articole recomandate
- Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
- 5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea
- Sindromul neuroleptic malign
- Diabetul zaharat si kinetoterapia
- Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
- Transpiratia excesiva a picioarelor
- Transpiratia excesiva: cauze si cum o controlam
- Cele mai bune masuri care te ajuta sa scapi rapid de transpiratia excesiva
- Solutii pentru a scapa de transpiratia excesiva